Endelig er ballen rund

<strong>WIGAN:</strong> Et brukket bein i FA-cupfinalen i 1960 er en av grunnene til at Wigan debuterer i Premier League i dag. <br></br><ul> <li> <strong>Vi følger Wigan — Chelsea fra 17.00!</strong> </li></ul>

Wigan-eier Dave Whelan, til venstre, feirer opprykket til Premier League sammen med manager Paul Jewell. (Foto: Digitalsport)
  • Eivind Aarre
    Eivind Aarre

Wigan møter ligamester Chelsea i 1. serierunde. Et passende møte, fordi begge klubbene har bakmenn med mye penger.

Alle som følger med på fotball vet at Chelseas rike bakmann heter Roman Abramovitsj. Wigans bakmann Dave Whelan er mindre kjent. Ingen snudde seg etter ham da han mandag var på Viking stadion for å se Viking — Start.

Da Aftenbladet var i Wigan denne uken, var det ikke mulig å få Wigan-ledelsen i tale for å høre om det var Brede Hangeland Whelan og manager Paul Jewell så på.

— Men det var nok en spesiell spiller. Whelan reiser ikke på kamper i tide og utide, sier en kilde i Wigan til Aftenbladet.

Klubben har i sommer slitt med å tiltrekke seg store navn - selv om pengene er der. Da laget rykket opp, sa Whelan at manager Paul Jewell hadde 300 millioner kroner til å hente nye spillere. Så langt er Henri Camara til 42 millioner kroner den dyreste spilleren som er hentet.

Da Scott Parker var på vei bort fra Chelsea, la Wigan inn et bud på 84 millioner kroner for ham. Parker valgte i stedet å bli solgt til Newcastle for 78 millioner kroner.

Eier Whelan har sagt fra om at han helst vil kjøpe engelske spillere, men i det siste har backen Pascal Chimbonda og midtstopperen Stephane Henchoz kommer inn - begge utlendinger.

Denne uken ble også den nederlandske midtstopperen Arjen De Zeeuw kjøpt fra Portsmouth.

Midt i smørøyet

Blir det noen Hangeland-overgang, vil han uansett komme til en klubb som ligger midt i smørøyet i Premier League. Innen få mil nordvest i England er det ikke mindre enn sju Premier League-klubber!

Det er også et av Wigans problemer, for de aller fleste som er litt oppe i årene, holder med et av de lokale topplagene. Det er fullt av Liverpool-, Manchester United, Everton-, og Manchester City-supportere i Wigan. Bolton og Blackburn er de lokale fiendene.

Dave Whelan var en fotballspiller som kom såpass langt at han spilte i FA-cupfinalen for Blackburn mot Wolves i 1960. Der brakk han beinet. For forsikringspengene han fikk da han måtte legge opp, begynte han å drive sportsbutikk og kjøpte blant annet den lille butikken JJB.

Nå er JJB Sports en av Englands største kjeder med sportsbutikker, og etter at Whelans kjede gikk på børs for 11 år siden, ble Whelan en meget rik mann.

For pengene kjøpte han Wigan Athletic for rundt 5 millioner kroner, og reisen mot toppen kunne begynne. Ikke ulikt det som skjedde i Blackburn under Jack Walker. For øvrig var nå avdøde Walker en god venn av Dave Whelan.

Da Whelan overtok, hadde klubben rundt 1000 tilskuere på kampene, lå på nivå 4 i divisjonssystemet og var i skyggen av de lokale rugbylagene.

Whelan har bygd opp klubben gradvis, men klubben fikk et stort løft da JJB Stadium ble åpnet i 1999. Bare 11.000 i snitt

Suksessen på banen kom også etter hvert. Mange managere prøvde, men det var Paul Jewell som fikk suksess. I 2003 ble klubben klar for nivå 2 i divisjonssystemet, og i vår ble opprykket til Premier League klart.

Selv i opprykkssesongen var tilskuersnittet bare litt over 11.000, men denne sesongen er det solgt 12.000 sesongbilletter, og det er ventet et snitt på rundt 20.000. JJB Stadium tar rundt 25.000 tilskuere, så et tips til fotballhungrige nordmenn som tenker seg på kamp i England er å plotte inn en hjemmekamp for Wigan. Der er det bra sjanse for å få billett, utenom oppgjørene mot de lokale storlagene Manchester United og Liverpool.