Sport

Norsk OL-helt planla å ta sitt eget liv: Forteller om store personlige problemer i ny bok

Jon Rønningen (54) var nær ved å ta et fatalt valg.

Jon Rønningen har to OL-gull i bryting. Etter karrièren gikk det stupbratt nedover.
  • Sindre Trygsland

Den doble OL-vinneren i bryting, fra både Seoul i 1988 og Barcelona i 1992 forteller om sine problemer etter karrièreslutt i boken «Hode i klemme – om å seire og gå til grunne».

Den slippes på fredag, og tar for seg den blytunge perioden Rønningen var gjennom etter å ha gitt seg som toppidrettsutøver.

– Jeg var ensom, blakk, 100 prosent ufør, konstant livredd, og totalt avhengig av medikamenter, sier Rønningen til VG om den tøffe tiden.

Jon Rønningen på toppen av pallen etter OL-gullet i Sør-Korea i 1988.

Bestemte seg for selvmord

I selvbiografien kommer det frem en rekke problemer OL-helten har møtt på: Blant annet fyllekjøring, depresjoner, pillemisbruk og gjeld, skriver VG og Dagbladet som har gjengitt deler av historien.

Han skildrer også dagen da han bestemte seg for å ende livet. Rønningen dro ned til Oslo sentrum, skaffet seg heroin og planla å sette en overdose. Men Rønningen gjorde helomvending da han kom til å tenke på sønnene han var i ferd med å forlate.

– Jeg begynte å tenke; hva i all verden var det jeg var i ferd med å gjøre nå, sier Rønningen til VG.

Problemene startet da han la opp som bryter. Han hadde stor suksess på idrettsarenaen. Uten den, ble det et stort tomrom.

– Jeg taklet ikke livet etter brytekarrièren. Det var vanskelig å tilpasse seg et annet liv, og jeg kjente at jeg ble deprimert. Sånn begynte det, sier han til avisen.

Angst og milliongjeld

«Noen ganger kunne angsten og depresjonen være overveldende. Det var som å leve i et svart hull.» har Dagbladet gjengitt fra boken.

Misbruken av piller begynte for alvor på begynnelsen av 2000-tallet. I fredagens sending av Skavlan på NRK, snakker den tidligere bryteren om problemene.

– Fra 2000 til 2010, det er ti år som er helt borte for meg, sier han under sendingen.

Det hjalp heller ikke på at han endte opp med milliongjeld som et resultat av et mislykket boligprosjekt.

– Det var så ille at jeg måtte pante flasker for å få råd til brød, har Rønningen sagt ifølge avisen.

I løpet av sin suksessrike karriere, rasket Jon Rønningen med seg totalt åtte internasjonale medaljer, blant annet gull i OL, VM og EM. Han konkurrerte i 52-kilosklassen.

Les mer om

  1. OL
  2. Bryting