Sport

Denne tidligere gullgrossisten er et hett navn som Idrettsforbundets nye generalsekretær

Else-Marthe Sørlie Lybekk (38) har fem håndballgull fra OL, VM og EM. Nå er den tidligere landslagskapteinen en av de heteste kandidatene til jobben som ny generalsekretær i Norges idrettsforbund.

Else-Marthe Sørlie Lybekk (t.v.) tok sitt siste mesterskapsgull under OL i Beijing. Der kom hun også med på All Star-laget. Nå er hun svært aktuell for jobben som generalsekretær i Norges idrettsforbund.
  • Mette Bugge
    Journalist

Inge Andersens avgang etter 13 år har ført til at Norges idrettsforbund (NIF) har søkt etter hans etterfølger. Mange i norsk idrett mener at tiden er inn for at en kvinne skal tre inn i den rollen.

Fristen for å søke går ut 19. mai. For første gang er det utlyst en åremålsstilling på seks år.

Else-Marthe Sørlie Lybekk, som spilte på landslaget i håndball i 11 år, er blant de heteste kandidatene.

Hun har fem gull fra OL, VM og EM og ledet Norge til mange triumfer gjennom sine 205 landskamper.

I dag er Lybekk fagsjef på Olympiatoppen og har skaffet seg variert erfaring fra ulike jobber de siste årene.

Etter mange år som proff i Tyskland, og avslutning av sitt håndballiv på hjemmebane, ble hun prosjektleder i Sunn Jenteidrett i 2008. Hun er universitetsutdannet.

38-åringen har vært visepresident i Norges Håndballforbund og er nå leder og koordinator i Olympiatoppens fagavdeling som arbeider med prestasjonsutvikling blant utøverne på særforbundenes landslag. Dessuten leder hun treningsavdelingen.

Else-Marthe Sørlie Lybekk var vant til å kaste seg inn fra streken. Nå hopper hun kanskje inn i ny jobb?
Les også

Kristin (55) var en bekymret mamma. Så ble hun utfordret av en irritert sønn.

Lybekks navn blir hyppig nevnt blant Aftenpostens kilder i norsk idrett. Slik kommenterer hun sitt eget kandidatur:

– Det er en spennende og utfordrende stilling i norsk idrett. Det er hyggelig at mitt navn er nevnt i denne sammenheng, sier hun og legger til:

– Jeg trives utmerket i min jobb i Olympiatoppen og jeg har ingen kommentar til saken ut over det.

Har en god kandidat

Av andre som pekes på av ledere i norsk idrett, er Norges idrettsforbunds egen breddeidrettssjef Anja Veum (36).

Hun er i ledergruppen allerede, og blir omtalt som en talefør og ryddig person som er blitt kjent med hvordan norsk idrett er bygget opp.

Veum har vært ansatt i NIF i ti år. Til Aftenposten sier hun:

– Jeg vil ikke kommentere om jeg er aktuell eller ikke.

Kristin Felde kjenner de idrettslige og politiske prosessene.

Felde kjenner alle områder

Norsk idrett har mange kvinner som har hatt eller har ledende posisjoner i idretten: Åsne Havnelid, Anne Thidemann, Rakel Rauntun, Cecilia Flatum, Dagfrid Forberg, Guri Knotten Hetland, Karen Espelund og Kristin Felde er andre det pekes på.

Felde er trolig den med den lengste og mest varierte CV-en. Hun har vært innom mange posisjoner i idretten og har 20 års ledererfaring.

Hun har jobbet på Norges idrettshøgskole, som generalsekretær i Skiforbundet, har vært ansatt i Kulturdepartementet og er i dag fylkesdirektør i Akershus. Hun kjenner de politiske prosessene.

Åsne Havnelid, som ble administrerende direktør i Norsk Tipping i oktober, sier at timingen er for dårlig. Hun vil ikke hoppe over til ny jobb så kort tid etter at hun byttet beite.

Åsne Havnelid er blitt toppsjef i Norsk Tipping på Hamar, og vil ikke slutte der etter så kort tid.

Får velge teamet sitt

I utlysningen blir ikke kvinner spesielt oppfordret til å søke, men samtidig står det: «Det presiseres at NIF er opptatt av god balanse mellom kjønnene i ledende stillinger.»

Det har alltid vært menn i den posisjonen siden 1945, bortsett fra 1986–1988 da Magnhi Sundli Brennvall var ansatt, og i en kort periode da Grethe Johannesen overtok midlertidig fra sin rolle som fungerende generalsekretær for Ivar Egeberg. Det var inntil Inge Andersen ble ansatt.

Øystein Dale er på samme måte en midlertidig løsning i påvente av at NIF-styret i samarbeid med et konsulentselskap skal finne den rette.

– For meg er det ikke aktuelt å søke. Jeg blir 67 år neste år. Jeg kan heller være en rådgiver enn å sjefe, sier Dale.

Får velge sitt eget team


Cecilia Flatum (t.v.) og Dagfrid Forberg var tidligere president og generalsekretær i Norges Snowboardforbund.

Han forteller at det opp til den nye generalsekretæren å velge sitt eget team. I påvente av at NIF skal finne Inge Andersens etterfølger, er jobben som ny assisterende generalsekretær og ny kommunikasjonssjef satt på vent.

Cecilia Flatum, som nevnes i sjiktet blant potensielle kandidater, sier:

– Det er hyggelig at jeg blir sett på som en mulig kandidat, men jeg er fornøyd med jobben i Deloitte.

Flatum mener uansett at det trengs flere kvinnelige ledere i toppidretten.

– Aller mest trenger NIF en uredd, fremtidsrettet og visjonær leder som kan dra idretten inn i en ny tid.

Les også

Tove Paule ut mot kvinneandelen blant idrettstoppene: – NIF må gjøre noe

Guro Johnsen, tidligere markedssjef i Olympiatoppen gleder seg til se hvor mange folk som ønsker å være med å lede idrettsbevegelsen.

– Jeg tror at mange mener det skal være en kvinne. Men det må være den beste kandidaten. Den som blir ansatt må ha et team rundt seg som har komplementære ferdigheter. Når det er sagt, er det viktig at man faktisk ser etter dyktige kvinner denne gangen. Derfor må man drive med oppsøkende rekruttering. I Norge har vi mange dyktige kvinner som kunne fylle en slik rolle.

Marit Wiig, president i Norges Golfforbund, har tidligere pekt på mangel på kvinner i sentrale ledd i idretten:

– Rent generelt er det viktig at den som ansettes har administrativ erfaring, gjerne fra særforbund eller krets, eller tilsvarende organisasjoner. Og så tror jeg det er helt avgjørende at vedkommende har god ledelseserfaring, har vært leder på høyt nivå og erfaring i å lede kompliserte organisasjoner, sier hun

Wiig tror at en kompetent kvinne vil ha alle muligheter.

– Jeg tror noe av poenget er å lete frem dyktige kvinner, men uansett må den som er best kvalifisert bli ansatt.

Idrettspresident Tom Tvedt tar selfie med styret sitt. Marcela Bustos (foran) er med. Styret avgjør til slutt hvem som skal bli generalsekretær.

Må fronte NIFs verdier

Marcela Bustos sitter i NIF-styret, som til slutt skal være med å ta avgjørelsen om ansettelse:

– Det er et samfunnsansvar å ha ulike deler av befolkningen representert i NIF-ledelsen: Kvinner, menn, og mennesker med innvandrerbakgrunn. Som generalsekretær må man uansett være en god rollemodell og kompetent person, som har god politisk forståelse og kjenner idrettsorganisasjonen.

Bustos mener at en god leder skal ha gode folk rundt seg.

– Det å skulle være generalsekretær i en så stor og kompleks organisasjon, handler også om å være dyktig til å delegere. Men det som også er av stor viktighet er at personen må fronte NIFs verdier.

Les mer om

  1. Idrett
  2. Norsk Tipping
  3. Kulturdepartementet
  4. Rekruttering
  5. Håndball