I kveld kan denne jenta bli verdens mestvinnende

Kari Aalvik Grimsbø kan ta «verdensrekorden» og få sitt niende gull.

Kari Aalvik Grimsbø har en fenomenal rekke mesterskapsgullmedaljer.

GÖTEBORG: Norges rutinerte keeper er kjent for å ha fokus på det som er viktig. Derfor er det ikke rekorden i antall gull som opptar henne, men å gjøre de riktige forberedelsene til EM-finalen mot Nederland.

– Jeg hører folk sier at jeg kan ta en rekord, men det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt.

– Men er det ikke morsomt å få en rekord?

– Jo, det er klart. Vi jobber hele tiden for å være på topp, og det er morsomt når vi lykkes, svarer 31-åringen, som var med på sitt første gull da Norge vant EM i 2006.

Les også

Herrem løfter så tunge vekter at herrene nesten ikke tror det

Før finalen står tre norske jenter med åtte gull i internasjonale mesterskap: Karoline Dyhre Breivang, Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Kari Aalvik Grisbø. «Karo» ble nylig mamma, mens «Linka» ikke kom med i EM-troppen. Derfor kan Grimsbø ta teten alene.

Les også

To norske spillere på EMs All Star Team

Lysten til å bli bedre

EM ble ikke innstiftet før i 1994, og i gamle dager var det OL og VM bare hvert fjerde år. Derfor er det heller ingen av de gamle stjernene fra Øst-Europa som kan matche Grimsbørs gullfangst.

– Hva har vært nøkkelen til alle Norges triumfer?

– Vi har vært utrolig flinke til å fokusere på at vi hele tiden har hatt lyst til å bli bedre. Alltid har vi evaluert og funnet ut hva som var bra, men også vært opptatt av hva som har kunnet bli bedre. Det har vært en viktig faktor, i tillegg til at vi har hatt jenter med den riktige mentaliteten, sier «gullsmeden», som har denne gullrekken. OL: 2008 og 2012. VM: 2011 og 2015. EM: 2006, 2008, 2010 og 2014.

Les også

Malm Frafjords landslagskarriere stoppet i 2013. Nå er hun tilbake som Norges forsvarsminister

Venter tøffere kamp

Etter braktap mot Norge i VM i for og i OL i sommer, gjør Nederland sitt tredje forsøk i en viktig kamp.

– Jeg tror det har lært av de forrige tapene. Laget har vært i god utvikling det siste året, de har fått mer rutine lagmessig og de har fått mer erfaring i å stå i sånne kamper. Dessuten har de fått ny trener (Helle Thomsen) som har brakt inn nye taktiske egenskaper.

– Lagets nøkkelspiller er din lagvenninnene til daglig?

– Ja, Nycke Groot er en fantastisk god spiller som kan skyte, gå på gjennombrudd og spille fri andre. Men Nederland har også mange andre gode. De skifter mye, men alle som kommer inn holder nivået, så det blir mange spillere å forholde seg til, sier Grimsbø som synes det ligger en ekstra spenning i å møte jenter hun spiller sammen med til daglig.

Les også

Dette våpenet gjør Norge til verdens beste finalelag

– Vi er gode venninner utenfor banen, men kampen er i gang er det glemt, fortsetter 31-åringen, som også er klubbvenninne med Yvette Broch.

Også Issy Paris-spillerne Silje Silberg og Stine Bredal Oftedal møter en klubbvenninne, nemlig venstreback Lois Abbing. Esbjerg-spiller Vilde Mortensen Ingstad treffer på Estavana Polman og Laura Van der Heijden.

Men vi er mest opptatt av om Kari Aalvik Grimsbø får gull nummer ni!

Mestvinnende før finalen

8 gull: Karoline Dyhre Breivang, Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Kari Aalvik Grimsbø

7 gull: Katrine Lunde, Kari Mette Johansen

Flest medaljer

12: Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Katrine Lunde

11: Karoline Dyhre Breivang, Kari Aalvik Grimsbø, Tonje Larsen

10: Kari Mette Johansen, Marit Malm Frafjord