Sport

FIS-lege kritisk til McLaren-rapporten: – Antidopingarbeidet er på vei i feil retning

Rasmus Damsgaard reagerer på at Aleksandr Legkov og flere russiske skiløpere er blitt utestengt uten tilstrekkelige bevis.

UTESTENGT: Aleksandr Legkov er blitt utestengt fra OL på livstid grunnet brudd på dopingreglementet.
  • Magnus Wikan

Tidligere i høst ble seks russiske skiløpere utestengt fra OL på livstid av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Blant dem langrennsstjernene Aleksandr Legkov og Maxim Vylegzjanin, som begge sto på pallen etter femmila under Sotsji-OL i 2014.

Utestengelsene kom i kjølvannet av McLaren-rapporten, som avslørte omfattende og systematisk doping i russisk idrett - organisert av staten.

Mer enn 1000 russiske utøvere skal, ifølge rapporten, ha vært involvert i systemet som skjulte positive dopingprøver.

Les også

OL-utestengte Legkov går ikke verdenscupåpningen

I desember skal IOC avgjøre om Russland i det hele tatt får delta i vinterens leker i Pyeongchang, men enn så lenge er Legkov og hans kolleger de eneste som har fått svi.

– Mangler bevis

Det får Rasmus Damsgaard til å reagere. Legen, som jobber for Det internasjonale skiforbundet (FIS), synes det er synd at funnene i McLaren-rapporten går utover enkeltutøvere.

Ingen av de utestengte utøverne har avlagt positive dopingprøver.

– Det er alltid kjedelig når en idrettsutøver blir utestengt uten å ha gjort seg skyldig i et betydelig brudd på dopingreglene. Jeg har ikke sett noen konkrete bevis. Det bekymrer meg, sier Damsgaard til den finske avisen Hufvudstatsbladet.

Til tross for at de russiske løperne er utestengt fra OL og har mistet sine medaljer fra Sotsji-lekene, får de fortsatt lov til å gå verdenscuprenn av FIS. Det skulle bare mangle, mener Damsgaard.

Les også

OL-utestengte Belov vant i Sverige: - De har ikke noe her å gjøre

FRATATT MEDALJENE: Både Aleksandr Legkov (i midten) og Maxim Vylegzjanin (til v.) er fratatt OL-medaljene fra femmilen i Sotsji.

– Legkov, Vylegzjanin og de andre utestengte skiløperne er blitt testet hundrevis av ganger de seneste årene. Vi har fulgt deres blod- og steroideprofiler, og ingen av dem er blitt tatt. Vårt system er fullstendig transparent, sier han, og fortsetter:

– Likevel påstår man at det finnes bevis for at noen har rundlurt antidopingsystemet.

Kritisk til McLaren-rapporten

IOC forsvarer utestengelsene ved å henvise til artikkel to i antidopingreglementet, som handler om bruk og innehav av forbudte preparater og metoder.

I kjølvannet av McLaren-rapporten, som kom ut desember 2016, åpnet den olympiske komiteen sak mot 28 russiske utøvere som ble nevnt i rapporten. Den påfølgende etterforskningen har resultert i de omtalte utestengelsene.

Les også

Den russiske langrennssjefen benekter at nasjonens løpere har dopet seg

– Det var en sørgelig dag for antidopingarbeidet da McLaren-rapporten kom ut. Ikke på grunn av innholdet, men på grunn av mangelen på bevis. Om jeg som vitenskapsmann hadde hatt navnet mitt på den rapporten, burde man ha tatt fra meg utdannelsen, sier Damsgaard, og legger til:

– Jeg sier ikke at russerne ikke dopet seg. Jeg har sett de oppskrapede prøverørene. Men vi må følge de grunnleggende prinsippene for menneskerettigheter.

– I feil retning

Antidopingeksperten mener alt fokuset på Russland er ødeleggende for antidopingarbeidet.

– Hele verden er imot Russland. Antidopingarbeidet er på vei i feil retning. Når Russland er i fokus havner alle andre bekymringer i bakgrunnen, sier han, og påpeker:

– WADA (Verdens antidopingbyrå) har suspendert antidopingbyrået i Kenya, men ingen setter et press på dem. Samtidig vinner kenyanske idrettsutøvere overalt i verden. Alle fokuserer på Russland, det er barnslig.

Les også

Russlands langrennspresident tordner mot utestengelse: – Vi skal kjempe til siste blodsdråpe

Russerne har allerede bestemt at de anker saken inn til idrettens voldgiftsrett (CAS). Langrennssjef Jelena Välbe benekter at hennes utøvere har dopet seg.

– Alle utøverne våre som skal være med i verdenscupen neste helg har tatt en ekstra dopingtest gjennom et europeisk selskap. Andre utøvere trenger ikke å være redde for at vi har brukt doping. Det har vi aldri gjort, sier Välbe til NRK.

Legkovs advokat kaller utestengelsen for «skandaløs».

– IOC dømmer utøverne uten bevis. Det er en skandaløs avgjørelse. IOC går lengre enn funnene i McLaren-rapporten uten ny etterforskning eller nye beviser. Det er en hån mot IOC-president Thomas Bach sine uttalelser om at avgjørelsen på falle på sikre beviser, skriver han i et langt innlegg på sin hjemmeside.

Les mer om

  1. Doping
  2. FIS
  3. OL