Sport

Sverige tapte kampen om vinter-OL: – Trist beskjed

Heller ikke denne gangen skulle det lykkes for Sverige. Italia får arrangere vinter-OL i 2026.

Den svenske delegasjonen ble ledet av kronprinsesse Victoria. Etter at avstemningen var over og Sverige hadde tapt kampen om vinter-OL nok en gang fikk hun en trøstende klem av IOC-president Thomas Bach. Foto: Stina Stjernkvist, TT/NTB scanpix

  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

– Verten er Milano/Cortina, sa IOC-president Thomas Bach.

Det var en relativt klar seier til den italienske søknaden. Milano/Cortina fikk 47 stemmer, mens Stockholm/Åre fikk 34 stemmer.

81 av de 82 stemmeberettigede på kongressen avga stemme.

Dermed var skuffelsen stor i den svenske delegasjonen ledet an av kronprinsesse Victoria.

Desto større var gleden i den italienske leiren som raskt brøt ut i unison jubelrop: «Italia, Italia, Italia».

– Vi slo dere ut av fotball-VM for ikke lenge siden, og nå slår dere oss. Det er 1–1, men grattis. Det blir fantastiske leker, sa den svenske bistandsministeren Peter Eriksson som representerte den svenske regjeringen i Lausanne. Statsminister Stefan Löfven hadde reist videre til Frankrike og fotball-VM.

– Vi trodde at IOC var klare for et bærekraftig OL, men slik var det ikke, sier den svenske OL-sjefen Peter Reibo ifølge Aftonbladet.

Les også

NM-rittet ble avbrutt grunnet sikkerheten. Nå refser sykkeltopp forbundet – og krever pengene tilbake.

Stor glede i den italienske delegasjonen i det øyeblikk IOC-president har gjort det klart at det er Italia som får OL i 2026. Foto: Reuters/NTB scanpix

Norsk medfølelse

Svenskene får litt medfølelse fra nabolandet også.

– Akkurat nå synes jeg litt synd på svenskene og alle våre gode venner i Sverige. Jeg heiet på Sverige fordi jeg synes Sverige har hatt en fornuftig tilnærming til OL/PL søknaden, men det ble ikke Sverige denne gangen heller, sier skipresident Erik Røste i en pressemelding.

Skuffelsen var stor blant mange svensker i Lausanne.

– Selvfølgelig synes jeg dette er en merkelig beslutning. Vi har en søknad som oppfyller IOCs agenda 2020 til punkt og prikk og som er helt uten skattebetalernes penger. Da blir det merkelig at man går for et alternativ med stor statlige garantier, sier Johan Strid som er leder for den paralympiske komiteen i Sverige.

Den svenske hockeylegenden Peter «Foppa» Forsberg var ikke akkurat imponert over arbeidsinnsatsen til de som til slutt skulle ta avgjørelsen.

– Det var fire av delegatene som satt og sov under hele den svenske presentasjonen. Det er utrolig at man ikke klarer å holde seg våken. Det er avstemning om vinter-OL hvert fjerde år, og vår presentasjon tok rundt 30 minutter. Man lurer jo på hvordan de kommer til å stemme og hvilken informasjon som har nådd frem, sa han ifølge SVT før avstemningen var klar.

Den svenske skiskytteren, Sebastian Samuelsson, var overrasket over sin egen reaksjon. Han hadde sammen med de andre skiskytterne fulgt avstemningen fra sin base i Östersund.

– Jeg ble mye mer skuffet enn jeg hadde regnet med. Jeg hadde håp om at dette skulle gå, og så ble det ikke slik, sier Samuelsson ifølge SVT.

Les også

England satser over en milliard kroner på kvinnefotball. Nå står Norge i veien for mer suksess.

Skuffede stjerner

Det svenske skiforbundet hadde forberedt seg på nederlag og det kom pressemelding fra forbundet like etter at avstemningen var over.

– Trist beskjed. Jeg håpet av hele mitt hjerte, men noen ganger blir det ikke som man ønsker og vil. Vi får i stedet gratulere Italia. Så får vi pakke sammen og komme tilbake igjen, heter det fra Charlotte Kalla i pressmeldingen fra Svenska Skidförbundet.

Charlotte Kalla er skuffet etter at Sverige ble vraket som OL-vert. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

I den samme pressmeldingen er det også en uttalelse fra svensk langrenns stjerne Stina Nilsson. Hun har åpenbart ikke fått med seg helt at det er Milano/Cortina som skal arrangere OL i 2026 ettersom hun tror det sikkert blir bra leker i Torino.

– OL er et fint arrangement uansett hvor det havner, men selvfølgelig hadde og mange andre virkelig håp om vi skulle då de til Sverige. Men tror Torino også blir en bra vert, sier Nilsson ifølge pressemeldingen.

Svømmedronningen Therese Alshammer kunne ikke skjule sin skuffelse etter at det hele var klart.

– Jeg trodde først at det ikke var sant. Det er litt uvirkelig, fordi jeg var så sikker på at de hadde gjort en fantastisk jobb, sier hun ifølge Expressen.

Slik så det ut på den svenske benken da Thomas Bach annonserte at det var Italia som stakk av med OL 2026. Foto: Reuters/NTB scanpix

OL mange steder

Det sto mellom Sverige og Italia. To søkere med svært desentraliserte leker.

Sverige stilte med Stockholm som en hovedbase med Falun (hopp og kombinert blant annet), Åre (alpint) og Sigulda i Latvia som arena for aking og bob. Langrenn og skiskyting skal arrangeres på en ny stadion i Stockholm.

Italia hadde Milano som sin storby med Cortina, Val di Fiemme, Verona, Antholz og Baselga di Piné som medarrangører.

Topptung svensk delegasjon. Kronprinsesse Viktoria stilte i spissen for den svenske delegasjonen under avstemmingen i Lausanne mandag. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT, AP/NTB scanpix

Sverige hadde søkt vinterleker seks ganger tidligere uten å få tilslag. I tillegg har svenskene trukket planlagte søknader tre ganger på grunn av manglende interesse. Italia har arrangert OL to ganger tidligere, Cortina i 1956 og Torino i 2006.

Sverige har vært OL-vert en gang tidligere. For 107 år siden ble sommer-OL arrangert i Stockholm (1912). Den gang ble det ikke arrangert separate leker om vinteren.

Alpinistene Frida Hansdotter og Sofia Goggia har hatt mange dueller i alpinbakkene. Mandag ettermiddag var de rivaler for hver sin OL-søknad da det hele ble avgjort i Lausanne av IOC-kongressen. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT, AP/NTB scanpix