Synderen kan ødelegge for superlaget

Spenningen i Tour de France kan avhenge av dopingdømte Alberto Contador.

UTFORDRING: Chris Froome (til høyre av Sky-rytterne) vil prøve å dra mest mulig nytte av sine råsterke hjelperyttere når utfordrere som Alberto Contador smeller til på fjelletappene.

Det britiske Sky-laget hadde et jerngrep på fjorårets Tour de France, med rittets to klart sterkeste ryttere i Chris Froome og Bradley Wiggins.

I år er Wiggins ute med skade, mens Froome er bookmakernes klare favoritt. Mye tyder uansett på at det Sky-laget også vil dominere årets ritt.

Det usikre kortet for Sky heter Alberto Contador. Spanjolen, som har vunnet fem treukersritt i sin karriere, er tilbake i Tour de France, etter at han var utestengt fra fjorårets ritt på grunn av en dopingdom. Og spanjolen lover at han ikke vil over gi seg til Skys dominans.

— Jeg har ingen intensjoner om å være en konformist i dette løpet. Ikke i det hele tatt, sier Team Saxo-Tinkoff-rytteren til britiske the Independent.

Offensiv

Det mener TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad er forenlig med hvordan Contador har opptrådd tidligere i karrieren.

— Han er en veldig aggressiv rytter. Jeg tror ikke at han alltid følger rådene til lagledelsen, sier Kaggestad til aftenposten.no.

Kroneksempelet på Contadors offensive stil kom i Tour de France 2011. Da hadde han allerede tapt mange minutter før kongeetappen til legendariske Alpe d’Huez. Spanjolen rykket grytidlig i etappen, og var nær med å sikre seg en spektakulær seier. Han stivnet imidlertid mot slutten av den legendariske stigningen.

— Alberto beviste at han er en ekte mester i dag, ved å angripe på den måten, sa Contadors sportssjef Bjarne Riis etter etappen, ifølge velonews.

Contador sto for et mer vellykket angrep i fjorårets Spania Rundt. Da lå han i bakleksa sammenlagt før den 17. etappen til Fuente Dé. Men Contador besluttet å prøve lykken med hele fem mil igjen. Stuntet gjorde at han overtok sammenlagtledelsen, som han også bevarte helt til rittets slutt.

- Kan få luke i fjellene

Det angrepet fungerte nok også som en viktig advarsel til denne sommerens rival Chris Froome, som endte som nummer fire sammenlagt i Spania Rundt.

Mads Kaggestad stiller seg imidlertid tvilende til at Contador kan parkere Froome på samme måte under Touren.

— Jeg er litt usikker på om Contador kan ta rotta på Froome i år. Han kan få luke i fjellene, men jeg tviler på at Froome vil sprekke fullstendig, sier Kaggestad, som også minner om at Froome vil ta mye tid på tempoetappene.

Contador selv er overbevist om at han har muligheten til å tukte Chris Froome.

— Presset jeg legger på meg selv endrer seg ikke ut i fra hvor sterke konkurrentene er. Froome har vært veldig sterk i hele år, men jeg ville ikke hatt motivasjon til å være her hvis jeg ikke hadde sett muligheten til å vinne, sier Contador til Marca.

Kaggestad tror heller ikke det bare er Contador som kan skape spenning om sammenlagtseieren.

— Tour de France blir spennende uansett. Man er ikke avhengig av én rytter for å skape spenning. Jeg tror man også bør se opp før Cadel Evans og Ryder Hesjedal, sier Kaggestad.

Skyldte på matforgiftning

Til tross for stempelet som underholder, er Contador langt fra sykkelsportens mest populære mann. Det er mye takket være dopingsaken mot ham, som blant annet førte til at han mistet sammenlagtseierne fra Tour de France i 2010 og Giro d’Italia i 2011. Contador testet positivt for bruk av stoffet clenbuterol, men hevdet selv at matforgiftning var årsaken til den positive dopingprøven.

Kaggestad forteller at det ikke er gitt at eks-dopere blir tatt dårlig i mot når de returnerer.

— Han har sonet en dom. Sånn sett har han rett til å komme tilbake. Andre har blitt tatt godt i mot etter å ha sonet. For eksempel har David Millar fremstått veldig troverdig i oppgjøret med sin dopingfortid. Det er veldig fjernt fra hvordan en type som Alexandre Vinokourov har fremstått, sier Kaggestad.

- Mediene blir lei av dopingspørsmål

Contador har ikke druknet i kritiske spørsmål om sin dopingfortid i opptakten til årets Tour de France. Han har tidligere takket spansk media for støtten de har gitt ham under dopingsaken.

Britiske the Independent trykket et eksklusivt intervju med Contador denne uken. Men heller ikke da ble spanjolen konfrontert om dopingdommen.

Mads Kaggestad tror enkelte medier skyr unna dopingspørsmålene.

— En del medier blir lei av å stille de spørsmålene, og reserverer seg kanskje litt mot det. Det er jo ikke et hyggelig tema å snakke om. Samtidig vil nok rytterne gjerne slippe, og de blir beskyttet av medierådgivere som gir klar beskjed om hva journalistene kan spørre om, sier Kaggestad.

Han mener åpenhet er viktig for sykkelsportens troverdighet.

— Jeg er motstander av en pressestrategi som går ut på å gi rytterne munnkurv. Doping har blitt et tema, og da må rytterne og lagene ta konsekvensen av det, sier Kaggestad.

Alberto Contador er langt fra den eneste rytteren med rufsete fortid som stiller til start i Tour de France. Landsmann og sammenlagtrytter Alejandro Valverde vil også være på plass når rittet ruller i gang på Korsika lørdag.