Oilers fortsetter å sjokkere hockey-Europa

Oilers åpnet mesterligaen med drømmehockey og overlegen seier mot de tsjekkiske seriemesterne.

OVERBEVISENDE: Oilers overbeviste hjemme mot tsjekkiske Ocelari Trinec.
  • Kristian Oftedal Kvendseth
    Kristian Oftedal Kvendseth

STAVANGER OILERS — OCELARI TRINEC 4-1

STAVANGER (aftenbladet.no): Den første perioden Oilers leverte mot Ocelari Trinec torsdag kveld må være noe av det bedre laget har vist. Noensinne. Bakerst viste Henrik Holm seg verdig tilliten fra trener Petter Thoresen, foran keeperen sto Oilers-backene opp og spilte seg fint ut av press gang etter gang, og framover på isen jaget løperne alle løse pucker med mål i blikket.

Kristian Forsberg hjemmedebuterte som Oilers-kaptein med scoring da han pirket inn 1-0 drøyt fem minutter inn i kampen. 2-0 kom etter en dropp i offensiv sone. Josh Soares vant pucken tilbake til Henrik Solberg som la den på mål fra blålinjen. Foran kassen rev Soares seg fri og fikk styrt den mellom beina på keeper Simon Hrubec. Så enkelt, så effektivt. I tillegg til scoringene traff Dan Kissel begge stolpene da han var først på en retur foran den tsjekkiske målvakten. Alt dette skjedde altså i en førsteperiode der Oilers måtte spille i undertall to ganger – uten at det ble farlig foran Henrik Holm.

Ujevn oppladning

Det var ingen selvfølge at Oilers skulle komme ut på denne måten. Laget slet med å spillet i treningskampene og slapp inn mål i et alarmerende tempo. 0-8 mot Salzburg og 1-5 mot Vienna bidro ikke akkurat til å gi laget selvtillit, men 4-2-seieren over Villach i den siste treningskampen bidro til å skape mer ro i spillergruppen før den første kampen i Champions Hockey League torsdag kveld.

I fjor leverte Oilers meget solide prestasjoner i mesterligaen. Bare innbyrdes oppgjør gjorde at Tappara Tampere snek seg foran Stavanger-laget og knep avansementet til sluttspillet. I år er turneringsformatet endret. Med bare tre lag i gruppen – og to plasser videre til sluttspillet – er hver kamp ekstremt viktig for Oilers som ikke er snauere enn at de har satt seg som mål å gå videre i mesterligaen denne sesongen. Noen bedre start kunne de knapt drømt om mot forrige sesongs tsjekkiske seriemestere.

Med en 2-0-ledelse etter den første perioden, var det et noe mindre offensivt Oilers-lag som kom på isen i midtperioden. De lot gjestene fra stålbyen Trinec diktere mer av spillet, og flere ganger måtte Henrik Holm hente fram det beste for å bevare 2-0-ledelsen. Framover var det langt mellom målsjansene, helt til de lokale guttene hentet fram spill og mål fra øverste hylle.

Johannes Johannessen (18) holdt pucken inne i offensiv sone. Mathias Trettenes (21) utfordret før han serverte på tvers. Og Rudolfs Balcers (18) – riktignok fra Latvia, men likevel – prikket pucken i krysset bak den tsjekkiske målvakten til 3-0. Da kokte det bra blant de 2659 tilskuerne i DNB Arena.

Mot slutten av midtperioden skulle imidlertid Trinec få sin redusering. Oilers-spillerne ble seende for mye på puck og glemte helt ut Erik Hrna som plutselig befant seg helt ensom foran Henrik Holm. Tsjekkeren var effektiv da pucken kom på tvers og hamret inn 1-3 over en sjanseløs Holm som ikke fikk mye hjelp i den situasjonen.

Solid avslutning

Ocelari Trinec vant serien i Tsjekkia i fjor. De tapte finalen i sluttspillet med minst mulig margin. Men mot Oilers denne torsdagen i august hadde de lite å stille opp med. Oilers spilte disiplinert fra start i den tredje perioden og tillot få farligheter foran egen målvakt.

Oilers har ikke hentet mange nykommere før denne sesongen. Men Jonas Johansson har kommet inn. Det kan fort vise seg å bli en smart signering. Svensken var anonym i treningskampene, men presenterte seg for hjemmefansen i DNB Arena på direkten da han blåste inn 4-1 seks minutter inn i tredje periode. Den svenske skarpskytteren hamret til på en løs puck og sendte Oilers opp i en trygg ledelse – og den tsjekkiske førstekeeperen til benken.

Mot slutten prioriterte Oilers å spille på det sikre. Laget fortsatte å rulle på alle fire rekkene og viste at de imponerende seierne fra i fjor ikke var et blaff. Dette Oilers-laget kan slå de fleste. Neste kamp i mesterligaen er fredag i neste uke mot Trinec i Tsjekkia.