I dag kan Team Sky ta seieren som gjør laget komplett

De er størst, rikest og på mange måter best. Men Team Sky mangler fremdeles en seier i et virkelig stort endagersritt – som for eksempel i søndagens Flandern Rundt.

NÆR: Dette er det nærmeste Team Sky har vært en seier i et monument. Bildet er fra årets Milano-Sanremo der franske Arnaud Demare kunne juble for seier mens Skys Ben Swift, helt til venstre, ble nummer to.
  • Espen Hansen

KORTRIJK: — Det hadde vært veldig flott å sikre laget ett av sykkelsportens monumenter, sier Skys sportsdirektør Gabriel Rasch.

Siden inntoget i sykkelsporten i 2010 har britiske Team Sky vært ledende og nytenkende på mange områder. Laget har en spesiell klang for oss nordmenn, spesielt på grunn av Edvald Boasson Hagens periode i laget. Men også flere norske har fått sjansen i superlaget. Tre av de fire siste årene har en fra laget vunnet Tour de France, noe som også var hovedmålet ved oppstarten.

— Men man er ikke et komplett lag uten en seier i et monument, fastslår Kurt Asle Arvesen, en av to norske sportsdirektører i laget.

Han har vært med siden oppstarten, først som rytter og deretter som trener og sportsdirektør.

Les også

Tallene som får Boasson Hagen til å smile

Klassikerbegrepet

Suksessraten i etapperitt er forbløffende god, resultatene i de største endagersrittene tilsvarende dårlige. Jo da, laget har vunnet noen som faller inn under det særdeles utvannede klassikerbegrepet. Løp som Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, GP Ouest-France og E3 Harelbeke.

Men siden ordet klassiker misbrukes og tøyes i det uendelige, kan vi holde oss til noe ingen er uenige om: Sykkelsportens fem monumenter: Milano – Sanremo, Flandern rundt, Paris–Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet rundt.

Der står Team Sky med null i seiersprotokollen på 31 forsøk.

MANGLER EN TRIUMF: Gabriel Rasch har hatt stor suksess som sportsdirektør i Team Sky, men også han må innrømme at det mangler noe viktig i premieskapet.

— Det er bare ikke like prioritert som etappeløp. Det handler blant annet om hvilke typer man henter inn til laget, forklarer lagets andre norske sportsdirektør, og mannen som søndag skal trekke i trådene under Flandern Rundt, Gabriel Rasch.

- Det svir

Han er imidlertid snar til å erkjenne at det svir ikke å være blant de 14 lagene som har delt på de 31 seierne.

— Det er mye vanskeligere å lykkes i disse klassikerne enn i etapperitt og fjell der man kan kjøre et jevnt tempo og følge en lagt plan hele tiden. I klassikerne, og særlig de på brostein, er det så mye som kan skje. Det er så annerledes. Man må helst ha kjørt dem i front om man skal skjønne hvordan de er, forklarer han.

Prioritert eller ei, for noen år siden gikk Team Sky i gang med en klassikersatsing der Edvald Boasson Hagen var kapteinen.

— Ja, jeg fikk mine sjanser. Jeg har ingenting å klage på. Det ville seg bare ikke, sier Boasson Hagen til Aftenposten.

Det er alltid mange tilfeldigheter i endagersrittene som kan forkludre planen, punkteringer og velt for å nevne et par. Dessuten er det noen lag som satser mer desperat på nettopp vårklassikerne, spesielt de belgiske.

Manglet kunnskap?

— Vi har også en trener på laget, Tim Kerrison, som er ekstremt god på dette med etappeløp. Kanskje har vi manglet den med de riktige kunnskapene på lange endagersrittene, undrer Kurt Asle Arvesen.

— Vi har hatt en yngre gjeng vi har satset på å bygge opp til klassikerne, derfor har vi også vært litt mer tålmodige med dem. Men det er jo på høy tid nå. Vi er inne i vårt syvende år, legger Arvesen til.

Gabriel Rasch er offensiv foran dagens kraftprøve på delvis elendige belgiske veier. Brosteinspartiene er ikke fullt så rystende som under neste helgs Paris-Roubaix, men til gjengjeld går de oppover – til dels svært bratt oppover.

Under Raschs ledelse har Team Sky vunnet mange ritt denne sesongen: Cadel Evans Great Ocean Road Race, Sun Tour (to etapper + sammenlagt), Volta ao Algarve (sammenlagt), Paris–Nice (sammenlagt), E3 Harelbeke og en etappe i Tredagers ved Panne.

Les også

Kristoff: - Får aldri lov til å gjøre som i fjor

Skal skape kaos

— Jeg tror sjansene er veldig store for at vi skal vinne et monument i løpet av de neste ukene. Vi har et veldig sterkt lag i Flandern rundt med Michal Kwiatkowski som leder, samt Geraint Thomas, Luke Rowe og Ian Stannard som også vil få litt frie roller. Vi er nødt for å være flere inn i finalen og angripe litt tidlig, skape litt kaos, sier Rasch om dagens plan.

Når man senere i måneden kjører Ardennerklassikerne, er det igjen verdensmesteren fra 2014, Michal Kwiatkowski som er frontfiguren, sammen med Sergio Henao, Wout Poels og norske Lars Petter Nordhaug.

Kwiatkowski er hentet til laget nettopp for å vinne slike løp, og han viste styrke da han vant E3 Harelbeke for en drøy uke siden.

— Man må ta ritt for ritt og sette mål etter hva som er realistisk. Jeg mener det er realistisk at vi kan vinne både i Flandern og Paris–Roubaix, men det er selvsagt veldig vanskelig, poengterer Rasch.

Så vanskelig at verdens beste lag fremdeles ikke har klart det.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Flandern rundt og syklistenes sikkerhet er blant temaene som er oppe til diskusjon