Sport

Derfor vil Lund Svindal risikere helsen for å fortsette karrièren

Skadeplagede Aksel Lund Svindal frykter ingenting.

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud sminket og sistnevnte for anledningen utstyrt med vikingeøks på en visning av vikinginspirerte genserer tirsdag formiddag. Svindal er klar, han vil tilbake med startnummer uansett hva ekspertene måtte mene.
  • Kurt B.M. Haugli

Vikinger og Aksel Lund Svindal gir seg ikke lett. Men det siste halve året har han innsett at karrièreslutt kan komme brått.

De kaller seg «The Attacking Vikings». Da passer det dårlig og la seg stoppe av medisinske råd og et skranglete kne.

Lengselen etter adrenalin, intense treningsøkter og seier vinner over de medisinske ekspertenes råd. Men Aksel Lund Svindal (33) har også latt andre tanker sive inn etter det dramatiske fallet i Kitzbühel sist vinter. 33-åringen fra Romerike innså at det kunne bety slutten på en fantastisk karrière med ski på beina.

— Jeg har tenkt mye på tiden etter karrièren ettersom jeg driver med så mye annet ved siden av. På den annen side så har jeg tenkt lite på det fordi jeg vet at det finnes så mange muligheter. Det er ikke noe å bekymre seg over, sier han til Aftenposten.

Les også

Lund Svindal overbevist om at han kjører VM: - Jeg er villig til å tøye strikken litt til

Ødelagt kne

Han hadde akkurat vært med på visning av genserkolleksjonen som har fått navn etter det norske fartslaget i alpin – Attacking Vikings.

Han er en del av laget selv om han ikke har deltatt i hverken konkurranser eller for fullt på trening etter januardagen i Kitzbühel. Han reiste seg og gikk ut av bakken på egne ben etter dramatikken i den beryktede Hahnenkamm-løypen. Han så uskadet ut.

FALT STYGT: Aksel Lund Svindal klarte å stå oppreist etter fallet i Kitzbühel. Så ble han sendt til sykehus i helikopter.

Han var ikke det. Menisken var ødelagt og korsbåndet ikke som det skulle være. Halvannet år tidligere hadde han røket akillessenen under lett barmarkstrening. En skade som ødela nesten hele sesongen. I Kitzbühel var han tilbake i bedre form enn han kanskje noen gang hadde vært. Så gikk det galt igjen.

Les også

VM-rivalen ut mot Magnus Carlsen - truer med søksmål

Risikerer alltid helsen

Medisinske eksperter har fortalt ham at nå er det kanskje nok. At han kunne pådra seg skader for livet. Men legenes utredninger vil ikke Aksel Lund Svindal høre på.

— Du risikerer helsen hver eneste gang du stiller på start i et utforrenn. En medisinsk ekspert vil ikke med hånden på hjertet anbefalt noen å stille til start i utfor, sier Aksel Lund Svindal.

Det er rett og slett altfor mye som frister, som han ønsker å være med på, som han ønsker å oppnå. Han lengter etter skikjøringen og etter konkurransen.

Norge og Aksel Lund Svindal hadde hatt en praktfull sesongåpning og før jul i Val Gardena var det tre nordmenn på pallen. Svindal øverst.

— Det er det å beherske det man driver på med. Når du ett eller annet sted i verden kjører 10–20 treningsrunder i løpet av en dag og bare kan nyte det. Det er sinnssykt gøy, sier Svindal.

Savnet spenningen

Og så er det suget etter spenningen og adrenalinet som følger med.

— Det er dette rushet. Det er ganske fett å stå på starten i et utforrenn. Du vet at det er opp til deg. Du kan vinne dette rennet. Det rushet og det presset du setter på deg selv da, det er ganske rått. Det er vanskelig å finne mange andre steder, sier Svindal.

Samtidig som han ønsker å stå for et nytt skimirakel som da han kom tilbake etter det grusomme fallet i Beaver Creek i 2007. Han vant rennet i samme bakke 12 måneder senere. Han forbløffet også alle da han deltok i ski-VM i USA i 2015 etter å ha revet av akillessenen på barmarkstrening i oktober 2014. Han vet at det ikke er sikkert at han klarer nok et mirakuløst comeback selv om både lyst og vilje er til stede.

— Hvis jeg klarer å komme tilbake nå, og at jeg klarer det uten mer trøbbel, så ser jeg for meg flere år til som aktiv, sier 33-åringen.

Uansett, han er ikke frisk nok i kneet til å sette utfor i en konkurranse nå.

— Fysisk er jeg bra. Det som kan trenes opp er bra. Styrken er der, muskulaturen er bra. Jeg er kanskje ikke like sterkt som på mitt beste, men jeg er ikke langt unna. Det som er inne i kneleddet og som jeg ikke kan styre selv, er det verre med. Det er ikke uventet. Jeg fikk beskjed om at dette kan ta lang tid.

Les også

Lå på sykehus i 2,5 år og fikk beskjed om at hun aldri kunne løpe igjen - i helgen fullførte 29-åringen det brutale triatlonet

Sammen med laget

Om halvannen uke tyvstarter verdenscupsesongen i alpint på breen i Sölden i Østerrike. Det blir uten Aksel Lund Svindal på ski. Men han kommer til å være til stede.

— Mine sponsorer vil at jeg skal komme. Dette er folk jeg har jobbet med i årevis og det er jo ikke mer enn tre kvarters kjøring fra Innsbruck hvor jeg bor. Dessuten er det alltid gøy å være sammen med laget, sier Svindal.

Laget vil han også være med på når de reiser til Colorado i begynnelsen av november for å forberede seg til de nordamerikanske fartsrennene før jul.

— Jeg blir skuffet hvis ikke. Det er en utrolig viktig treningssamling og en veldig artig tur med gutta. Vi har jo nesten tre uker fra vi kommer bortover til første renn. Selv om jeg ikke kan trene for fullt, så kan jeg gradvis begynne å øke belastningen. Da er Colorado et bedre sted å være enn alene i alpene, sier Svindal.

Mer om norske alpinister:

Les også

  1. Svindal avslører: Kan bli tvunget til å legge opp

  2. Lund Svindals første skitur ble en suksess: - Vi er veldig godt fornøyde

  3. Konflikt mellom Henrik Kristoffersen og Skiforbundet kan bli «advokatmat»

  4. Kjetil Jansrud (30) ønsker å holde det gående i ytterligere to OL

  5. Aksel Lund Svindal håper på comeback før jul: - Jeg må ta tiden til hjelp

  6. Svindal kan være ute et helt år etter skrekkfallet

  7. Kritikk etter skrekkrennet som kostet Svindal sesongen: - Det er ikke normalt

  8. Aksel Lund Svindal sendt til sykehus med helikopter etter dramatisk fall

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport, en sykkel-VM-spesial: Ekspertene enige — Kristoff vinner ikke gull.

Les mer om

  1. Alpint