Sport

Den norske 18-åringen sammenlignes med Dale Oen: – Jeg har aldri sett en så komplett utøver i den alderen

Landslagssjefen tror Norge er i ferd med å få frem en ny toppsvømmer.

18 år gamle Tomoe Zenimoto Hvas behersker både butterfly-, crawl-, rygg- og brystsvømming.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

Onsdag tok det norske svømmetalentet Tomoe Zenimoto Hvas sin andre medalje i ungdoms-OL i Buenos Aires, da han svømte inn til bronse i 50 meter rygg. 18-åringen sikret seg medalje av edleste valør to dager tidligere i 200 meter medley. Da satte han samtidig ny norsk rekord på distansen.

Natt til fredag ble det nok en medalje. Da var han bare ett hundredel fra gullet på 50 meter butterfly. Nordmannen delte sølvmedaljen med russiske Daniil Markov.

I tillegg har han allerede mesterskapsmedalje på seniornivå – bronse i kortbane-EM i fjor.

Det ser ut til at Norge har en ny svømmestjerne å glede seg til.

– Jeg har vært sjef siden 2001 og har aldri sett en så komplett utøver i den alderen rent teknisk, sier svømmelandslagets trener Petter Løvberg.

Les også

Det norske supertalentet tok ny medalje i ungdoms-OL

18 år gamle Tomoe Zenimoto Hvas behersker både butterfly-, crawl-, rygg- og brystsvømming.

Zenimoto Hvas presenterte seg for alvor for svømmeverden i fjor, da han tok bronse i kortbane-EM på seniornivå. NRKs svømmeekspert, Aleksander Hetland, tror supertalentet kan være en finalekandidat allerede i Tokyo-OL om to år, og medaljekandidat i 2024, dersom han fortsetter fremgangen.

– Han er vesentlig bedre i år enn i fjor, tar steg og fortsetter fremgangen. Det viktigste er at han ikke er fornøyd, og tenker langsiktig. Det gir meg tro på at han kan være helt der oppe og kjempe med de beste, forteller Hetland til Aftenposten.

Da Hvas tok medalje under kortbane-EM i fjor, sa 17-åringen følgende til SVT:

– Jeg skal nyte dette i ti minutter, så må jeg se fremover. Jeg er aldri helt fornøyd med et løp, og dette løpet er jeg bare halvveis fornøyd med.

Les også

Supertalentet brøt sammen på seierspallen. Så fortalte hun den triste historien.

Hetland har selv både EM-gull- og VM-gull fra i kortbane. Han lot seg imponere av hvordan Hvas håndterte fjorårets suksess.

– Mange tenker at man kan «surfe» på det lenge, men han har bare gått rett tilbake til jobben og funnet ut hva han skal forbedre. Han tar ikke bare ett steg, men tre. Det er den mentaliteten man behøver for å gjøre det bra. Om han fortsetter slik i syv-åtte år til, vil det ikke være noen som er bedre enn han.

Landslagssjef Løvberg er opptatt av at man ikke må hausse opp en så ung utøver for tidlig.

– Vi er mer opptatte av hva han gjør i 2024 og årene som kommer etterpå. I Tokyo vil han være bare 20 år og ha hele karrieren foran seg. Jeg ønsker ikke at man skal legge press på han, men det er ingen tvil om at han vil kjempe i toppen der med normal progresjon.

Landslagssjef i svømming, Petter Løvberg.
Les også

Svømmetalent trener mens folk flest sover: – Det er sånn jeg liker å ha det

Allsidig

Hetland er svært imponert over den mentale innstillingen Hvas har demonstrert så langt i karrieren. Han mener imidlertid at den tøffeste jobben gjenstår.

– Det er de syv-åtte årene som kommer som er de vanskeligste. Nå man er ung, utvikler man seg mye på grunn av pubertet og hormoner. Den store jobben kommer når man på jobbe med små detaljer og setter personlig rekord med to tiendedeler i løpet av et helt år.

Hvas kan imidlertid dra fordel av at han er allsidig.

Bærumssvømmeren er god på flere distanser: EM-bronsen kom på 200 meter medley, mens onsdagens bronse kom på 50-meter rygg. Han har også norske i både butterfly og rygg på flere forskjellige distanser.

– Det er en fordel for han at han svømmer alle stilarter. Det er lettere å stagnere om man spisser seg for tidlig. Han trenger ikke velge én øvelse før om tre-fire år, forteller Hetland.

Aleksander Hetland har selv opplevd suksess i bassenget. Som her, da han tok sølvmedalje på 50 meter bryst i kortbane-EM i 2007.

Sammenlignes med Dale Oen

Hvas var bare 17 år gammel da han tok den nevnte bronsen i fjorårets kortbane-EM. Til sammenligning var Alexander Dale Oen 21 da han tok sin første internasjonale medalje på seniornivå.

Les også

Begge har Tokyo-OL som mål. Veien deres dit er veldig ulike.

Hetland ser både likheter og forskjeller mellom Hvas og Dale Oen.

– Alex var dedikert og detaljorientert over tid da han ble eldre. Det deler de, som alle internasjonale toppsvømmere gjør. Tomoe har vist en modenhet mye tidligere enn det Alex gjorde. Alex var 20–21 år gammel før han tok steget opp fra talent til svømmer på internasjonalt toppnivå. Tomoe har allerede tatt det steget. Nå må han bare fortsette.

Landslagssjef Løvberg forstår hvorfor folk ønsker å sammenligne Hvas og Dale Oen.

– Jeg ser mange av de samme trekkene: Dedikasjon, nysgjerrighet, utviklingsfokus. En utrolig egenskap til å ta ut alt i konkurransesituasjon. Det er vanskelig ikke å sammenligne litt, men generelt er det nok mange på det nivået som deler de trekkene, sier Løvberg.

Les mer om

  1. Svømming