Sport

Jakter sin første tittel som hovedtrener

Og for Vidar Gjesdal ville ingenting smakt bedre enn å vinne gull med et lag fra hjembyen.

PÅ TITTELJAKT. Vidar Gjesdal (i midten) har aldri vunnet noe som hovedtrener. Mot Bodø kan den første tittelen komme. Foto: Ørjan Deisz

  • Trond Sandvik

Han er inne i sitt syvende år som hovedtrener, trebarnsfaren fra Tertnes. De to første østpå i Vestfold-klubben Runar fra 2009 til 2011, så tre år på Stord før FyllingenBergen fikk lokket den håndballdedikerte 41-åringen tilbake til gamle trakter som Anders Fältnäs’ etterfølger for halvannet år siden.

  • Reinkind på vei mot stjernestatus på et av verdens beste lag (abonnent)
  • Fältnas er spion før cupfinalen

Vant NM som spiller

Før det hadde Gjesdal vært aktiv håndballspiller på eliteserienivå siden han var 18. Debuten kom for Norrøna i 1993, det fortsatte i Fyllingen – før Runar ble siste stoppested. Der kunne «keiven» heve kongepokalen over hodet i romjulen 1997, etter 18–17 over naboklubben Sandefjord. Flere titler har dog uteblitt.

— Derfor er det på tide med påfyll. Det er jo evigheter siden den gang.

Og påfyll betyr i første omgang NM-finalen 2015. FyllingenBergen kan ikke sies å være annet enn favoritter lille nyttårsaften – mot et Bodø-lag som knapt er til å kjenne igjen fra sist sesong. En skadeliste i høst så lang som et vondt år er mye av forklaringen. Men med tilnærmet fullt lag fikk bodøværingene pryl av sine finalemotstandere i seriekampen før jul. Det bærer bud om en tredje NM-tittel til Bergens håndballflaggskip på bare fire år.

— For egen del ville vært mer enn greit å vinne en tittel igjen. Ikke minst fordi jeg trener et lag fra byen jeg vokste opp i. Bergen står mitt hjerte nærmest, jeg tenker at gull med Fyllingen vil være det største jeg kan oppleve på en håndballbane.

- Treneren får for mye oppmerksomhet

Hvor mye av æren han skal få om de gule og blå spiller seg til en ny kongepokal lille nyttårsaften, ønsker Vidar Gjesdal å krympe ned til et minimum. Han ser trenerens betydning i et mye lengre tidsperspektiv enn en enkeltkamp – og toner ned sin egen rolle før 60 minutter mot Bodø i Nadderud Arena.

— Men Anders Fältnäs fikk sine gutter i optimalt kampmodus, med klare taktiske retningslinjer, da de slo favorittene Elverum med tre mål i 2012. Og da Bækkelaget ble most 33–23 året etter?

— Anders er en erfaren og dyktig trener. Ingen tvil om det. Og jeg arvet en bra stamme etter han som jeg utvilsomt drar fordel av nå. Men trenerens betydning er overvurdert om man tenker utfallet av enkeltkamper. Jeg heller faktisk til den konklusjon at treneren får for mye oppmerksomhet i både gode og dårlige tider.

- Men noen trenere er vel dyktigere enn andre?

- Viktigst at folk bryr seg

— Ja. Men hvor stor betydning du får, kommer også an på utgangspunktet. Noen trenere må bygge opp et lag nærmest fra grunnen av, mens andre kommer til tilnærmet dekket bord.

Gjesdal husker tiden i Stord, der han brukte to år på å få sunnhordlendingene opp i eliten igjen.

— For meg er det nesten likegyldig om jeg trener et lag i toppdivisjonen eller om det befinner seg på nivå tre. Det fundamentale er at folk bryr seg – at klubben bryr seg. Og at de du trener har genuint lyst til å bli bedre. Slik opplever jeg FyllingenBergen, og derfor er motivasjonen stor for å utvikle dette laget videre.

- Du har den høyeste trenerutdannelsen du kan få i Europa. Er målet å en gang å få trene Norges herrelandslag?

— Jeg går ikke med en våt drøm om å trene herrelandslaget, nei. Derimot vil jeg gjerne vinne cupfinalen med Fyllingen.

Les også

- Kan ikke ha et arrangement der man taper store penger år etter år

Les mer om

  1. Håndball
  2. Fyllingen