Sport

Warholm snytt for norgesrekorden i bisarr tidtagerskandale

Karsten Warholm satte norsk rekord på 400 meter i NM-finalen. Men ingen greide å bevise det!

Karsten Warholm ble norgesmester på 400 meter, men tiden blir aldri offisielt godkjent. Foto: NTB Scanpix

  • Arne Hole

45,79. Det skulle trolig ha vært den nye norgesrekorden på 400 meter. Men kanskje trøstes Warholm med en ny kongepokal i dag etter den uoffisielle tiden 45,8?

– En manuell tid er bedre enn ingen tid. Jeg har respekt for de frivillige som har jobbet for dette mesterskapet at jeg ikke skal lage noe styr, sa hedersmannen Karsten Warholm etter å ha fått manuelle 45,8. Det gir selvfølgelig ingen norgesrekord. Derfor står Quincy Douglas’ 46,11 fra 1999 fortsatt som Norges beste tid. Men alle vet at det er sunnmøringen Warholm som skulle ha hatt den.

Les også

Arrangørtabben ødela litt av NM-festen: - Det skal ikke skje

45,79 viste storskjermen da EM-finalisten på 400 meter hekk utklasset resten av feltet. Men det var NRKs tid. Den var en eneste som virket. Men den er ikke offisiell.

Dobbeltfeil i tidtageranlegget

– Det var en teknisk feil på hovedanlegget og en manuell feil på back up-anlegget. Det er sånt som ikke skal skje, men det skjedde. Derfor er det ikke mulig å rekonstruere tiden, opplyste Norges Friidrettsforbunds kommunikasjonsrådgiver, Morten Olsen.

Først 40 minutter etter 400-meteren kom det noen slags tider fra soluret i Ravnanger Idrettspark.

Warholm fikk 45,8, sølvvinner Yeimer Lopez fikk ingen tid i det hele tatt, mens Mauritz Kåshagen fikk 47,25! Et stykke utpå kvelden fikk Lopez 46,9. Warholm fikk bare hodepine.

Folk som har vært på friidretts-NM siden tidenes morgen kunne ikke huske at noe tilsvarende noen gang hadde skjedd.

År 2016 – og to tidtageranlegg virker ikke!

Skuffet Warholm

Supermannen Warholm, som i fjor stilte i fire øvelser og tok to gull og to sølv, nøyde seg med to øvelser i årets NM. OL i Rio er tross alt bare to uker unna. Fredag vant han 400 meter hekk som han ville – ikke helt unaturlig etter at han flyttet norgesrekorden til 48,84 under EM i Amsterdam tidligere denne måneden.

I går ble det stilt spørsmål om cubaneren Yeimer Lopez fra Norna-Salhus – med pers på 45,11 – kunne tukte Norges supertalent. Råskinnet Warholm svarte med å ha ta igjen Lopez etter 100 meter! Resten var en drøm – helt til tiden skulle offentliggjøres.

– Seieren gikk til «Cuba» (innkjøpt «tyrker») i EM. Den kunne ikke gjøre det en gang til, men får jeg ingen offisiell tid er det trist, fastslo 20-åringen. Og det kommer han aldri til å få.

– Kan gjerne bo i favelaen!

Selv om 45,79 ikke holder til mer enn 114. plass på verdensstatistikken, ville det selvfølgelig vært et stort øyeblikk for Warholm å bli første nordmann til å få se 45-tallet. Men gutten med de kvikke svarene kommer nok fort over skuffelsen. Som da han ble spurt om han var skeptisk til boforholdene i Rio.

– Jeg kan gjerne bo i favelaen, jeg! For meg er det stort bare å være i Rio.

Dit reiser Karsten 8. august, og da er det bare 400 meter hekk som står på programmet. Etter en kort ferie i bakkant av EM, har unggutten benyttet tiden til å perfeksjonere hekketeknikken sammen med trener Leif Olav Alnes, gamletrener Arve Hatløy og tidligere norgesrekordholder på langhekken, Atle McAdam. Og Warholm har det ikke kjedelig sammen med humoristen Alnes, som leverte følgende kommentar.

– Tenk hva det kunne ha blitt med en ordentlig trener!

Les mer om

  1. Friidrett