Kulturkomiteen vil åpne for proffboksing i Norge

— Boksesporten kan være reddet, mener generalsekretæren i Norges bokseforbund.

FÅR BOKSE I NORGE? Hvis Familie- og kulturkomiteen får det som de vil, får Cecilie Brækhus gå proffkamp på hjemmebane.

I går bestemte flertallet i Familie— og kulturkomiteen seg for å legge frem et forslag om å endre lovverket slik at proffboksing blir tillatt i Norge. Men ennå er ikke alt klart for at Brækhus skal kunne snøre på seg hanskene på hjemmebane.

GLAD: Generalsekretær Erik Nilsen i bokseforbundet.

Det er fortsatt Stortinget som bestemmer om lovendringen skal bli til virkelighet. Saken skal behandles 16. desember. I Norges Bokseforbund er de nå betingede optimister.

Knockoutloven består

Selv om forbudet mot proffboksing blir opphevet, vil nå boksing kun reguleres av det som kalles knockoutloven. Denne loven regulerer all form for kampsport hvor en utøver kan bli satt ut av spill etter slag eller spark mot hodet. Men forskriftene i knockoutloven ble endret i høst slik at det blant annet ikke gjelder ubetinget hjelmpåbud.

Dermed vil all sport hvor det handler om knockout ligge under ett lovverk. Endring i loven kommer til tross for at Norges idrettsforbund og medisinske fagmiljøer er sterkt kritiske.

– Jeg synes det er trist at komiteen leverer en positiv innstilling. Det er klare helsemessige argumenter mot å tillate proffboksing, og jeg kan ikke forstå at så mange likevel går inn for det, sier Senterpartiets Kjersti Toppe i helse— og omsorgskomiteen til NTB.

Bokseforbundet: - På riktig vei

I Norges Bokseforbund ser de på en fjerning av proffbokseforbudet som et godt skritt på veien til å få gjort de forskriftsendringene i knockoutloven som skal føre dem tilbake blant resten av landene i Det internasjonale bokseforbundet (AIBA).

— Vi spretter ikke champagnen ennå. Det avgjørende slaget står i Stortinget, sier generalsekretær i Norges Bokseforbund, Erik Nilsen.

Nilsen mener at det ikke bare Brækhus sine muligheter til å bokse i hjemlandet som står på spill.

— Dette handler om boksesportens fremtid i Norge. Dersom vi ikke får denne endringen av lovverket, kommer vi nok en gang til å bli sparket ut av AIBA fra januar 2016, sier Erik Nilsen.