Sport

Formel 1-legende refser nytt forbud: – De var jo ikke nakne

Lettkledde kvinner skaper massiv debatt. Norsk kommentator mener endringene er på høy tid.

Her poserer «grid girls» under Monaco Grand Prix i 2017. Siden har praksisen blitt avsluttet i Formel 1. Foto: AP

  • Nicholas Bergh
    Journalist

En omfattende debatt rundt identiteten til Formel 1 pågår. I sentrum er lettkledde kvinner.

I januar annonserte nemlig verdens største bilsportsirkus at de ville avslutte praksisen med «grid girls». Tidligere hadde kvinnelige modeller blitt brukt til å promotere sponsorer og være tilstede på premieutdelinger.

Det har vært delte meninger om beslutningen, som ble tatt av de amerikanske eierne av Formel 1. Blant de hardeste kritikerne er legendariske Niki Lauda (69).

– Jeg forstår ikke hvorfor «grid girls» ble avskaffet. Amerikanerne mente åpenbart at de måtte rygge på grunn av metoo-bevegelsen, sier Lauda til det tyske magasinet Wirtschaftswoche.

– Men «grid girls» var jo for Guds skyld ikke nakne, fortsetter Lauda, som ble verdensmester i 1975, 1977 og 1984.

Niki Lauda liker ikke at «grid girls» nå er forbudt. Foto: REUTERS

– Moderniserende grep

Formel 1 er enormt på verdensbasis. Ifølge arrangøren hadde 352 millioner unike seere et Formel 1-løp på TV-skjermen i løpet av 2017-sesongen.

Det er imidlertid liten tvil om at sporten er i endring. Et stort vendepunkt kom i 2016, da det amerikanske konsernet Liberty Media kjøpte opp Formel 1-sirkuset. De nye eierne har en uttalt ambisjon om fornyelse.

Et ledd i denne prosessen er altså å fjerne «grid girls».

– De har gjort en del moderniserende grep, for å tiltrekke seg et yngre publikum, forklarer Viasats Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen.

– Jeg er dypt imponert over grepene de har tatt. Ved å blant annet fjerne «grid girls», gjør de sporten mer moderne. Liberty Media har kommet inn med nye tanker og nye idéer. Før var det mer konservativt, fortsetter han.

  • Etter at Sykkel-VM i Bergen droppet podiepiker, fyrte dansk sykkeltopp løs mot norsk kvinnesyn: – Ikke engang svenskene kan finne på noe slikt.

Beskrevet som «drømmejobb»

I enkelte kretser har imidlertid de amerikanske eierne gjort seg upopulære. Blant motargumentene er at kvinnene stiller som «grid girls» av egen fri vilje.

I et intervju med CNN i mars snakket tidligere «grid girl» Melissa James varmt om jobben.

– Jeg elsket det. Vil du at jeg skal gå med superkomfortable klær til VIP-områdene og se på det jeg uansett hadde betalt for å se? Ja, det er greit for meg. Det var en drømmejobb, fortalte hun.

Formel 1 er en enorm sport på verdensbasis. Her jager Lewis Hamilton konkurrenten Max Verstappen under et løp i Barcelona tidligere denne måneden. Foto: REUTERS

Formel 1-direktør Sean Bratches har imidlertid forklart at praksisen ikke passer med visjonen for sporten.

– Selv om praksisen med «grid girls» har vært sentral i Formel 1 i tiår, føler vi at denne tradisjonen ikke passer med merkevarens verdier. I tillegg strider det helt klart med nåtidens sosiale normer, sa Bratches i en pressemelding i januar.

– Vi synes ikke praksisen er passende eller relevant for Formel 1 eller sportens fans, hverken gamle eller nye, over hele verden, fortsatte han.

  • FIKK DU MED DEG DETTE? Svensk ekspert har fått nok. Vil at Charlotte Kalla og Johannes Høsflot Klæbo behandles likt. Les mer her.

– På høy tid

Tidligere Formel 1-eier Bernie Ecclestone har vært blant kritikerne av endringen. «Disse jentene skadet ingen», sa han i intervju med Sky News i februar.

Viasat-kommentator Atle Gulbrandsen støtter imidlertid de nye eierne.

– Jeg er helt enig i at de fjerner det. Det er på høy tid. Det er gammeldags og tilhører en annen tid, mener han.

Han viser dessuten til at man ser lignende endringer i andre idretter. World Endurance Championship, som blant annet består av 24-timersløpet i Le Mans, avskaffet «Grid Girls» allerede i 2015. I tillegg er podiumpiker på vei ut av sykkelsporten.

Bruken av podiumpiker skaper debatt i sykkelsporten. Her blir Mark Cavendish kysset etter et ritt i 2009. Foto: AP

I Formel 1-sirkuset finnes det imidlertid fortsatt en viss motstand.

Til Monaco Grand Prix i helgen er det hentet inn «unge kvinner som reklamerer for produkter», ifølge Michel Boeri, som er ansvarlig for arrangementet. Denne praksisen skal riktignok skille seg fra bruken av «grid girls», som nå altså er forbudt.

Les mer om

  1. Formel 1