Sport

Jays-gull etter turbulent måned

Jaysuma Saidy Ndure har vært i hardt vær utenfor løpebanen. Likevel vant han NM-gull i hardt vær i Haugesund.

Jaysuma Saidy Ndure vant 100 m foran Even Meinseth (285) og Salumu Ageze Kashafali (183).
  • Lars Eivind Måseide
    Bergens Tidende

HAUGESUND (Bergens Tidende): Jaysuma Saidy Ndure (31) løp på tiden 10.82 i NM-finalen på 100 meter. Et godt stykke unna hans årsbeste på 10.20, men nok til at han kan kalle seg Norges raskeste nok et år.

— Jeg har ikke den kraften som jeg pleier å ha. Kroppen er ikke der den pleier å være. Da er det greit at det går slik det går. Jeg er veldig fornøyd med å vinne NM, sier sprinteren.

Kulde og sterk motvind i Haugesund gjorde at det var så godt som umulig å presse tidene ned mot 10-tallet.

I tillegg opplyser Ndure at han ikke har trent ordentlig den siste måneden på grunn av nyreproblemer.

Voldstiltalt

Marerittmåneden er dermed komplett, ettersom sprinteren i begynnelsen av juli ble tiltalt for seks voldstilfeller mot sin tidligere samboer. Ndure har nektet straffskyld.

På spørsmål om det har påvirket oppladningen svarer han unnvikende.

— Det er trist, men jeg kan ikke gjøre noe med det. Jeg fokuserer bare på friidretten. Jeg har andre ting å tenke på, som for eksempel helsen min, sier 31-åringen.

Les også

  1. Kyssesyken har ødelagt for Jays

  2. Ndure fire hundredeler fra VM-kravet

  3. Ndure: - Jeg vil aldri slå en dame

Tiltalen er ikke-tema

«Jays» har dermed fortsatt ikke klart VM-kravet, og det begynner å haste for sprinteren. Fristen går ut 10. august.

— Jeg stresser ikke med VM. Jeg vet at kroppen ikke er i stand til å løpe fort i VM uansett. Klarer jeg ikke kravet får jeg heller fokusere på neste år, sier han.

Trolig har han kun løpene i København og Bislett til uken på å skaffe seg VM-billetten før kvalifiseringsfristen går ut.

Ndure er ikke på landslaget, men dersom han skulle klare kravet vil han representere Norge i et VM. Tore Hordnes i Norges Friidrettsforbund sier det per i dag ikke er en problemstilling at Ndure har voldstiltalen hengende over seg.

— Jeg vil ikke kommentere så mye rundt det. Per i dag er han ikke kvalifisert, så det får vi eventuelt vurdere når det skjer. I det norske samfunn er det uansett slik at når man tiltalt, er man ikke dømt. Per i dag er ikke dette en problemstilling, sier visepresidenten.

Persen blåste bort

Norna-Salhus-løperen Salumu Ageze Kashafali hadde et skuffende finaleløp, og klarte ikke å forsvare NM-sølvet fra i fjor.

— Jeg er ikke fornøyd med bronse. Jeg ville forsvare sølvet og prøve på gull, men jeg bommet litt i starten og begynte å stresse, sier Kashafal etter å ha løpt inn på tiden 10.94. Bronsen tok Even Meinseth på tiden 10.88. I semifinalen løp Kashafali inn på den råsterke tiden 10.32. Det ville vært ny personlig rekord, men bergenseren hadde hele 5,7 sekundmeter medvind. Løpet ble dermed ikke tellende.

— Jays fortsatt best

22-åringen løp dermed raskere en "Jays" i semifinalen, og hadde et håp om å utfordre det som har vært Norges soleklart raskeste sprinter de siste årene.

— Muligheten er det. I sprint kan alt skje. Han er fortsatt bedre enn oss, men vi kommer nærmere og nærmere for hvert år. Det er godt å ha noen å strekke seg til, sier en skuffet Kashafali.

Gullvinneren gledet seg over at det var såpass jevnt i finalen. Eksempelvis var Gular-løperen Christian Marthinussen på femteplass bare 26 hundredeler bak Ndure.

— Det er morsomt for norsk friidrett at det er flere som kan løpe ned mot 10.30 til 10.40 under gode forhold. Det er det jeg har ønsket meg lenge. Det gøyeste er jo når flere løper fort. Da blir det spennende, sier Ndure.

NM-helgen i Haugesund avsluttes søndag der blant annet Yeimer Lopez (800 meter), Beatrice Llano (slegge) og Eirik Dolve (Stav) skal i aksjon.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Ezinne Okparaebo
  3. Jaysuma Saidy Ndure