Sport

- På tide at jeg overtar tronen nå

Alexander Kristoffs spurtseier i Alta i går viste at han har tatt steget fra å være kronprins bak Thor Hushovd, til å bli den nye kongen.

Alexander Kristoff løfter beviset for at han vant andre etappe av Arctic Race fredag kveld.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

Alta (Aftenposten): Etter 207 kilometer på sykkelen, langs fjorder, opp fjell og over deler av Finnmarksvidda, var det Alexander den store som kunne ta imot hyllesten fra de fremmøtte i Alta.

— Dette var herlig. Det gir alltid selvtillit å vinne sykkelløp. Og å slå folk som Thor og Marcel Kittel gir ekstra selvtillit, så dette var bra. Men med all respekt: det er noe annet å vinne i Alta enn på Champs-Élysées, sier Kristoff til Aftenposten.

I den siste etappen i årets Tour de France tidligere i sommer var det den tyske wonderboyen Marcel Kittel som slo Kristoff med en halv hjullengde. Men da rytterne dundret inn i Alta sentrum i går kveld var det ingen som klarte å tukte 27-åringen fra Stavanger.

Slo gamlefar

Og seieren illustrerte på mange måter tronskiftet i norsk sykkelsport.

— Jeg slo "gamlesjefen", så sånn sett kan du vel si det. Han begynner å telle på knappene nå, det er ikke mye igjen av karrièren hans, så det er på tide at jeg og de andre tar steget helt opp og overtar etter ham. Men han så sprek ut i spurten, den gamle karen. Det er lenge siden jeg har sett ham så sprek på slutten av et så langt løp, sier Kristoff.

Les også

- Noe annet å vinne i Alta enn på Champs-Élysées

Mens Hushovd har slitt, både i år, og i de siste sesongene, har Kristoffs kurve pekt rett opp. I vår vant han klassikeren Milano-Sanremo, i sommer to etapper i Tour de France, og nå altså en plass i historiebøkene til Arctic Race of Norway.TV 2s ekspertkommentator, Johan Kaggestad, lot seg imponere av Hushovd, men ser også at kongen har abdisert.

— Ja, det er helt opplagt. Men Thor så bra ut, jeg ble imponert over det han viste. Men det er Alex som vinner sykkelritt på disse litt flate etappene, og det han har gjort i år er helt formidabelt. Han har en trygghet mentalt, er veldig godt trent og har dette genetiske som gjør at han er veldig god til å spurte. Og seieren hans i Milano-Sanremo i vår mener jeg er den største norske idrettsprestasjonen i 2014, sier Kaggestad til Aftenposten.

Rolig fjelltur

Lars Petter Nordhaug leder rittet sammenlagt, og mye skal gå galt om ikke Belkin-rytteren vinner sammenlagt når det hele avsluttes i Tromsø i morgen.

— Herlig at Alex vant, men det skulle vel egentlig bare mangle. Det er fint at både han og jeg kan være med på å sette vårt preg på rittet. Det er moro, sier Nordhaug til Aftenposten.

I morgen blir det målgang på toppen av Kvænangsfjellet. Det skjer uten Alexander Kristoff i front.

— Jeg har ingen planer om å sitte med opp der. Jeg skal spare meg, så skal jeg kjempe om etappeseieren i Tromsø. Det hadde vært fint å avslutte med en seier til der, sier Katjusja-rytteren. Han beskrev turen fra Honningsvåg til Alta slik:

— Det var vind, mye vind. Men en koselig dag på sykkelen.

Les mer om

  1. Alexander Kristoff
  2. Thor Hushovd