Sport

Kommentatorene raste etter VM-spurten - nå varsler TV 2-sjef reaksjoner mot UCI

Alexander Kristoff snytt for medalje da Peter Sagan vant.

Her har Peter Sagan innsett at han er verdensmester. I bakgrunnen kan du skimte at Alexander Kristoff spurter om medaljene. Den kampen kunne imidlertid ikke TV-seerne se på direkten.
 • Mads Bøyum
 • Espen Hansen
  Aftenposten
 • Odd Inge Aas
  Journalist
 • Nicholas Bergh
  Journalist

Les hva Alexander Kristoff sier etter fjerdeplassen lengre ned i saken.

RICHMOND/OSLO: Han har blitt kjent som en «evig toer», men søndag kunne Peter Sagan juble over VM-gull i Richmond. Slovaken vant etter et perfekt rykk to kilometer før mål.

Etter målgang var det TV-produksjonen som fikk mest oppmerksomhet fra TV 2s kommentatorer.

TV 2-kommentator Christian Paasche var svært irritert etter målgang.

For bak Sagan ble det utkjempet en durabelig strid om de øvrige medaljene. Den fikk ikke TV-seerne se. Heller ikke en reprise av spurten ble vist. I stedet var Peter Sagans feiring i fokus.Det fikk TV 2-profilen Christian Paasche til å tenne på alle plugger.

— Hvilken håpløs TV-produksjon! Vi fikk jo ikke sett oppløpet, utbrøt Paasche like etter målgang.

— Det er jo helt håpløst, sa TV 2-makker Johan Kaggestad.

TV 2-sjef varsler reaksjoner

Paasche beklaget også overfor seerne, selv om det riktignok ikke er TV 2 som er ansvarlig for TV-produksjonen.

TV 2s redaksjonssjef for sykkel, Christine Espeland, synes reaksjonen fra Christian Paasche var naturlig.

— Det var en ektefølt reaksjon fra Christian Paasche. Produksjonen fra VM var langt under pari og milevis unna det sykkelpublikummet er vant til fra Tour de France og rittene i Norge, senest under Arctic Race, sier Espeland til Aftenposten.

Hun varsler dessuten at TV 2 vil ta affære etter tabben.

— Vi kommer til å ta dette opp med UCI (det internasjonale sykkelforbundet, journ. anm.). VM må holde høyeste standard, sier Espeland.

Kristoffs trener om fylleskandalen: - Vil skape enorme problemer

- Maken til skandale

På grunn av de mangelfulle TV-bildene, oppstod det forvirring rundt hvem som egentlig hadde snappet opp medaljene, men etter hvert ble det kjent at Alexander Kristoff ble nummer fire, mens Edvald Boasson Hagen ble nummer syv.

Etter å ha registert hvem som tok medaljene, fortsatte Paasche å kritisere TV-produksjonen.

— Maken til skandale! utbrøt han.

— Det er typisk USA. Det er bare vinneren som teller, la Kaggestad til.

TV 2-profilene var langt fra alene om å vise sin misnøye. I sosiale medier var det også tett mellom mishagsytringene etter innspurten.

Les også

Første VM uten norsk medalje på fire år

TV 2 styrer produksjonen i 2017-VM

Når Bergen skal arrangere VM i 2017, er det TV 2 som skal produsere bildene. En tv-avtale for mesterskapet ble nylig offentliggjort, og lørdag forklarte sykkelpresidenten hvorfor det var viktig å inngå den med norske TV 2. — At TV 2 skal produsere sendingene, betyr at bergensregionen blir vist frem på en mye bedre måte enn hvis et tysk selskap skulle gjort det. Nå er vi trygge på promoteringen av regionen, sa Hansen til Bergens Tidende.

Det skal ha vært nødvendig med lange samtaler med UCI, for å få dem til å gå på de norske arrangørenes ønsker for tv-partner.

Kristoff: - Jeg stivnet litt

Kristoff var svært nær å sikre seg en medalje søndag, men han var akkurat ikke sterk nok på de siste meterne.

— Jeg kjente tidlig at det kom til å bli tungt. Løypen er hardere i virkeligheten enn det ser ut som på forhånd. Jeg stivnet litt på slutten, men prøvde å få annenplassen. Jeg sleit på hver runde egentlig. De kjørte hardt i hver bakke, sier Kristoff til TV 2.

Edvald Boasson Hagen (foran) var opprinnelig tiltenkt en hjelperytterrolle søndag.

Edvald Boasson Hagen så svært pigg ut mot slutten, og like før mål tok han opp jakten etter Sagan sammen med belgieren Greg van Avermaet. Boasson Hagen klarte imidlertid aldri å ta igjen slovaken.Kristoff fortalte om taktikken rett etter målgang.

— Jeg sa at han måtte prøve om han hadde gode bein. Vi skulle bruke han til å nøytralisere de som stakk. Vi gjorde et godt løp, synes jeg, men det var ikke en perfekt løype for oss. Det var litt for hardt på slutten for meg.

Boasson Hagen fortalte selv at han prøvde seg med på en tålmodig strategi på de siste kilometerne.

— Jeg dro aldri i front, men satt bare på hjul som vi hadde avtalt på forhånd. Kan hende jeg hadde vært topp tre om vi hadde kjørt maks. Det er vanskelig å si om jeg burde gjort det annerledes. Vi hadde en plan om at jeg skulle ligge på hjul og ikke dra, sier Boasson Hagen til TV 2. ## Sagan: - Utrolig for meg

Michael Matthews fra Australia tok sølvet, mens Ramunas Navardauskas knep bronsen foran Kristoff.

Aller sterkest var imidlertid Peter Sagan. Slovaken reiste hjem fra Tour de France med hele fem andreplasser, noe som muligens gjorde at søndagens triumf smakte enda bedre.

— Det er den største seieren og jeg er veldig glad. Jeg ofret mye de siste tre ukene etter Spania rundt. Det er utrolig for meg, sier Sagan i et intervju vist på TV 2. ## Hindret av velt

Det norske laget hang godt sammen i store deler av det 261 kilometer lange rittet, men med fem mil igjen kom uhellet: Etter en velt i hovedfeltet måtte flesteparten av de norske løperne stoppe opp, blant dem Boasson Hagen og Kristoff.

De kom seg raskt tilbake i feltet, men det kostet nok en god del krefter.

Så begynte det norske laget å slå sprekker. Med fire mil igjen hadde både Sven Erik Bystrøm og Vegard Breen begge brutt.

I tillegg måtte Lars Petter Nordhaug etter hvert slippe hovedfeltet. Dermed var det bare Vegard Stake Laengen som satt med to norske trumfkortene Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i finalen av rittet.

Som vanlig i VM-fellstarter manglet det ikke på ryttere som prøvde lykken. På den siste milen var det hviterusseren Kanstantin Siwtsow og Tyler Farrar som gjorde et helhjertet forsøk, men de ble hentet inn rundt fem kilometer før målgang.

Så kom altså Sagans stø to kilometer før mål, som var nok til å sikre den minneverdige triumfen for slovaken.

Sykkelfrelst? Da anbefaler vi disse sakene:

 • Vincenzo Nibali ble sendt hjem fra Spania Rundt i skam. Årsaken var utspekulert biljuks, som skapte storm i sykkelverdenen. Få med deg reaksjonene her.
 • Kristoffs trener om fylleskandalen: - Vil skape enorme problemer
 • Froome, Quintana og Contador droppet Richmond-VM. Les hvorfor her.

Les mer om

 1. Edvald Boasson-Hagen
 2. Alexander Kristoff