Sport

Nesten som normalt

Midt i all elendigheten, tragediene og de massive ødeleggelsene gjør kinesiske myndigheter alt de kan for å forsikre om at katastrofen ikke vil påvirke de olympiske lekene.

Fakkelstafetten går videre, om enn i en noe dempet form. I dag var den i naboprovinsen til jordskjelvrammede Sichuan.
  • Kurt Haugli

Statsminister Wen Jiabao har vært på en inspeksjonstur i de rammede områdene. Av mange analytikere blir dette oppfattet som et forsøk på å fortelle verden at Kina er rede til å hjelpe sine egne og klare til å holde OL som planlagt.

Stillhet

Fakkelstafetten går i disse dager gjennom naboprovinsen til jordskjelvrammede Sichuan – Jiangxi. Onsdagens løping startet ikke før det var avholdt ett minutts stillhet for ofrene etter skjelvet.

Fakkelstafetten blir nå kombinert med innsamling av penger som går til å hjelpe jordskjelvofrene.

IOC har donert en million dollar (rundt fem millioner kroner) til hjelpearbeidet. Den kinesiske sportsadministrasjonen har donert rundt 700.000 dollar til hjelpearbeidet "på vegne av Kinas olympiske atleter" som det heter på China Dailys hjemmesider.

Etter katastrofen har myndighetene bestemt seg for å holde en lavere profil på hele fakkelstafetten.

Ingen anlegg påvirket

De kinesiske arrangørene forsikrer om at ingen av anleggene i Beinjing ble påvirket av skjelvet. Ifølge en pressemelding på organisasjonens sider på nett hadde skjelvet en styrke på 3,9 på Richters skala i Beijing.

— Skjelvet hadde så godt som ingen virkning på arenaene , heter det i pressemeldingen som siterer sjefsdesigneren for olympiastadion. En arena som på folkemunne bare heter Fugleredet.

Gir styrke

På mange måter kan det se ut som om Beijings olympiske komité (BOCOG) er styrket i troen på at det er viktig å arrangere de olympiske lekene.

— Ofrene og deres familier er i tankene til alle komitémedlemmene. Vi vil gjøre sorg om til styrke og å gjøre vårt beste for å arrangere olympiske leker på det høyeste nivå, heter det i et åpent brev fra BOCOG til Sichuan-provinsen.

Les mer om

  1. OL