Norsk sykkelproff (24) legger opp på dagen: Nå forteller han hvorfor

Sykkellaget Astana bekrefter tirsdag at kontrakten med Truls Korsæth termineres og at nordmannen legger opp som syklist.

Truls Korsæth gir seg som syklist.

Det var TV 2 som mandag meldte om den overraskende beslutningen, og tirsdag kom pressemeldingen fra Astana hvor det blir bekreftet at proffkontrakten til 24-åringen blir hevet på dagen.

Det er helseproblemer og lysten til å skaffe seg en utdanning som ligger bak den overraskende beslutningen til sykkeltalentet fra Lillehammer.

– Ved siden av sykling har jeg hatt andre interesser og fristelsen av å begynne fulltids studier har vært stor. Jeg tror at de erfaringene jeg har fått i Astana har vært med å oppnå noen av mine mål og fått erfaringer for livet, sier Korsæth via en pressemelding sendt ut av Astana.

Truls Korsæth i aksjon under VM i Qatar for to år siden. Det var under dette rittet at han ble oppdaget av utenlandske lag og han fikk tilbud om proffkontrakt på World Tour-laget Astana. Nå har han lagt opp etter sykdomsproblemer og ønsker om å studere.

Helsetrøbbel

Det er sykdomsproblemer gjennom store deler av våren og sommeren som har fått 24-åringen til å ta beslutningen om å legge opp med umiddelbar virkning.

– Jeg har slitt en periode med helsen og skjønte at jeg ikke kom til å sykle flere konkurranser denne sesongen, sier han i pressemeldingen.

Til Procycling.no forklarte han i august at det handlet om et viruslignende problem. Han har hatt hjelp av både laget og Olympiatoppen uten at det er stilt en entydig diagnose.

Han var på utgående kontrakt i Astana, som uansett ville vært over ved årsskiftet.

Truls Korsæth ble i årevis sett på som en svært talentfull syklist. Han syklet VM i Qatar for Norge og sikret seg nærmest proffkontrakt gjennom å taue på hele feltet gjennom store deler av fellesstarten gjennom ørkenen. Den gangen kjørte han som hjelperytter for Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

Han tilhørte Astanas klassikerlag og syklet blant annet Paris-Roubaix, Flandern rundt og Milan-San Remo for Astana tidligere i år. Hans siste ritt i Astana-trøya var Tour of Yorkshire i mai.

– Synd

Edvald Boasson Hagen, som på mange måter har vært et forbilde for Korsæth, sa mandag til NTB at han er lei seg over at Korsæth ikke ser noen mulighet for å fortsette som syklist.

– Det er veldig synd at han gir seg. Det er en stund siden jeg snakket med ham, men vet at han har slitt med skader. Han har tydeligvis tenkt godt gjennom denne avgjørelsen, sa han.

Astana-sjef Aleksander Vinoukurouv sier det er trist at Korsæth nå forlater profesjonell sykling.

– Vi forstår og støtter hans beslutning. Han er vært en god mann for laget og vi ønsker ham all mulig lykke til videre i livet, heter det i pressemeldingen til Astana.