Sport

Skiforbundet anklaget for forskjellsbehandling: - Svindal er ikke en del av dette overhodet

Aksel Lund Svindal for lov til å profilere en privat sponsor på hodeplagg. Det får ikke lagkamerat Henrik Kristoffersen.

Aksel Lund Svindal berøres ikke av innstrammingene etter Northug-saken — hvert fall ikke ennå.

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Henrik Kristoffersen har fått nok. Etter en lang tids konflikt med Norges Skiforbund, går han til søksmål.

Oslo Tingrett bekreftet stevningen overfor NRK tidligere onsdag.

Bakgrunnen er at Kristoffersen ønsker å profilere en privat sponsor på hjelmen sin — og ikke skiforbundets sponsor Telenor.

Kristoffersen har et stående tilbud fra leskedrikkgiganten Red Bull. Sentralt i konflikten er at partene er uenige om hvorvidt avtalen Aksel Lund Svindal har hatt med Skiforbundet skaper presedens. I henhold til den avtalen, som går ut i 2018, har Svindal lov til å kjøre med en Red Bull-logo på hjelmen. Han stiller også ofte på intervjuer med Red Bull-capser eller -luer.

— Denne avtalen ville bidratt med betydelige midler inn i skiforbundet, på helt lik linje med Aksel, sier alpinstjernens far Lars Kristoffersen til Aftenposten.

LEST DENNE? Det de norske barna ropte, stikker fortsatt dypt hos den finske langrennsprofilen.

- Aksel er ikke en del av dette overhodet

Generalsekretær i Norges Skiforbund Stein Opsal viser til at skistyret i april besluttet å stramme inn reglene rundt profilering av personlige sponsorer.Det grepet ble gjort i kjølvannet av Petter Northug-saken, der langrensstjernen til slutt fikk dispensasjon til å profilere Coop utenfor sesong. I en pressemelding onsdag minnet skiforbundet om at én konklusjon var at «hodeplagg/hjelm som hovedregel ikke bør lisensieres til utøver».

Stein Opsal, generalsekretær i Norges Skiforbund.

— La meg si dette med en gang. Aksel Lund Svindal er ikke en del av dette. Hans avtale er ikke berørt, sier Opsal når Aftenposten tar kontakt på telefon. - Kristoffersen-leiren snakker om forskjellsbehandling. Hva sier du til det?

— Jeg skjønner at det er lett å sammenligne, men vi må se på totaliteten. Da Petter Northug og Aksel Lund Svindal inngikk sine avtaler, var det andre forutsetninger. Nå er rammebetingelsene endret, sier Opsal.

- Så Aksel Lund Svindal vil ikke få fornyet sin avtale med de samme vilkårene?

— Aksel er ikke en del av dette overhodet. Når den tid kommer, skal skistyret gjøre en vurdering av Aksels avtale.

SLIK AVGJØRES JOHAUGS SKJEBNE: Disse mennene blir avgjørende.

«Utsettelser, utsettelser og utsettelser»

Kristoffersen ble nummer åtte i sesongåpningen i Sölden 23. oktober. I etterkant fortalte Kristoffersen at noe plaget ham. På det tidspunktet ville han ikke utdype, men faren Lars Kristoffersen bekrefter nå overfor Aftenposten at det var konflikten med skiforbundet sønnen siktet til.

— Han har det ikke bra. Når han snakket om at noe var galt i Sölden, var det akkurat dette han snakket om. Det er absolutt ikke optimalt, sier Lars Kristoffersen.

FORKLARER: Her er Lars Kristoffersen sammen med sønnen Henrik på en trening i 2015.

Saken rundt sponsorlogo på hjelmen har tæret på Kristoffersen-leiren i lang tid. Ifølge Lars Kristoffersen har den pågått i to og et halvt år før den tok en ny vending denne uken med søksmål.Han sier at sønnen føler han ikke har blitt tatt på alvor, og beskriver forbundets behandling av saken som «utsettelser, utsettelser og utsettelser».

— Ikke dårlig behandlet

Stein Opsal i Skiforbundet avviser ikke at saken har pågått i to og et halvt år.

— Jeg personlig har ikke vært involvert i samtaler i så lang tid, men det har nok vært en dialog innad i alpinmiljøet. Saken måtte opp til skistyret. Kristoffersen-leiren sammenligner stadig vekk med Svindal-avtalen, men for å gjøre det klart: Dersom både Svindal og Kristoffersen skulle inngått en avtale i dag, ville de vært på helt lik linje. Vi har ikke behandlet Kristoffersen på en dårlig måte.

- Har skiforbundet drøyd i denne saken?

— Nei, nei, nei, på ingen måte. Etter Northug-avtalen fattet vi et vedtak i april 2016 om å stramme inn, med støtte fra Ski-Norge. Det har overhodet ikke vært en utsettelse.

Stein Opsal forteller at skiforbundet nå legger vekt på å gi Kristoffersen «best mulig sportslig oppfølging». Lars Kristoffersen er klar på at sønnens sportslige prestasjoner påvirkes av konflikten.

Kristoffersens neste renn er etter planen 13. november, finske Levi.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene:

Les mer om

  1. Alpint