Sport

Nekter å oppgi vekten

Norge er den eneste EM-nasjonen som nekter å oppgi spillernes vekt i de offisielle kampdokumentene.

  • Eirik Fardal
    Sportssjef

RIKTIG Å NEKTE? Si din mening i kommentarfeltet nede til høyre! Samtlige lag i mellomspillet oppgir hvor mye hver enkelt spiller veier i de offisielle papirene til EHF, det europeiske håndballforbundet. Det er bare ett unntak: Norge nekter å oppgi spillernes vekt. — Vi er mot å ha dette med. Det har dessuten ingen betydning for noen – i alle fall ikke prestasjonen vår. Dette har vi gjort i full overensstemmelse med ernæringsavdelingen i Olympiatoppen, sier landslagssjef Marit Breivik til Aftenposten.no. Under EM i 2004 i Ungarn fikk det europeiske forbundet kritikk for å vise spillernes vekt på TV-skjermen under kampene. Det ble tatt bort etter hvert.

Ønsker ikke vektfokus

Nå får hverken forbundet, TV-selskapene, publikum eller pressen mulighet til å se vektlisten over norske spillere. - Vi ønsker ikke å bidra til mer fokus på vekt enn nødvendig, sier Breivik. Hun får full støtte av professor Jorunn Sundgot Borgen ved ernæringsavdelingen i Olympiatoppen. - Det er en helt riktig vurdering av Marit. Hva skal folk med å vite hva jentene veier? Om de veier 65, 58 eller 73 kilo spiller jo ingen rolle for noen. Hadde det vært 02-opptak eller lignende, hadde det vært ok. Men hvorfor i huleste skal vekt oppgis, sier Sundgot Borgen til Aftenposten.no. Hun har forsket på blant annet spiseforstyrrelser og vektregulering, og gir utøvere råd om ernæring.

- Handler om prinsipp

Ifølge Marit Breivik har ikke det norske laget hørt noe negativt om sin politikk fra det europeiske håndballforbundet. - Ingen på det norske landslaget ville tatt skade av å vise frem hvor mye de veier, men vi snakker om prinsipp her, sier Sungdot Borgen. Da EHF tok vektopplysningene bort fra TV-skjermen i 2004, begrunnet EHF-president, Tor Lian, det med at: "Anoreksi er vel et tema i all idrett, og skaper vi problemer for utøverne ved dette tar vi det bort med en gang." - Seniorjenter er dessuten forbilder for yngre håndballjenter. Heldigvis er håndball en sport for alle i de fleste vektklasser, selv om man må flytte seg kjapt fra A til B. Men det er ingen vits i at unge jenter skal se hva sine forbilder veier, sier Sundgot Borgen.

Les også

  1. Gro: - Kom til Sverige!

  2. - En dyrisk skytter

  3. Norge til semifinalen

Jorunn Sundgot Borgen i Olympiatoppen støtter håndballandslagets avgjørelse.
Slik ser de offisielle dokumentene ut. Norge er eneste nasjon som ikke oppgir vekt. Klikk på bildet for å se det stort.
Kveldens motstander, Makedonia, oppgir alt. Klikk på bildet for å se det stort.

Les mer om

  1. Håndball