Sport

Kaggestad er provosert av Armstrongs Tour-planer

Lance Armstrong har meldt sin ankomst til Frankrike under årets Tour de France. — Det er provoserende, sier Johan Kaggestad.

PROVOSERT: Sykkelekspert Johan Kaggestad.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Det skal sykles et veldedighetsritt på alle etappene dagen før Tour-feltet kommer. Planen er at den skandaliserte amerikaneren skal være med på to av dem.

— Ser dere i juli, tvitret Lance Armstrong i slutten av mai til Geoff Thomas og hans venner i veldedighetsrittet ”Before the Tour”. Den tidligere engelske fotballspilleren Thomas, som bl.a. som fikk ni landskamper for England tidlig på 1990-tallet, er initiativtager for rittet som skal samle inn penger til kampen mot blodkreft.

OMSTRIDT: Slik var vi vant til å se Lance Armstrong i Paris, triumferende med Triumfbuen i bakgrunnen.

Det er to uker til årets største sykkelfest starter. Her hjemme heier vi på Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Andre er mer opptatt av hvem som vinner sammenlagt. Chris Froome? Vincenzo Nibali? Alberto Contador? Nairo Quintana?Syv ganger sto Lance Armstrong øverst på pallen i Paris og jublet for sine seire bygget på juks og fanteri. Han var lenge den store helten, nå er han den store skurken.

Men ikke for riktig alle.

Les også

Lance Armstrong: - Jeg er som Voldemort

Tre måneder igjen å leve

Geoff Thomas fikk diagnosen kronisk myeloid leukemi i 2003, og fikk beskjed om at han bare hadde tre måneder igjen å leve dersom det ikke ble handlet raskt. Etter en vellykket benmargstransplantasjon ble han frisk, og i 2005 fikk han mye oppmerksomhet da han syklet hele Tour de France-løypen noen dager før selve rittet.

KREFTRAMMET: Geoff Thomas i en veldedighetskamp hos sin gamle klubb Crystal Palace i 2006.

Han brukte Lance Armstrongs kamp mot kreft som inspirasjon i sine mørkeste stunder, og BBC fikk Armstrong til å hylle Thomas under sendingen ”Sportsman of the year” samme år.Da amerikaneren endelig la alle dopingkortene på bordet, ble Thomas mint like skuffet som så mange andre av Armstrongs fans.

Men da den tidligere landslagsspilleren bestemte seg for å arrangere et nytt veldedighetsritt ti år etter sitt første, var Armstrong en av de første han tenkte på.

— Hvor lenge skal han sparkes rundt og hindres fra å leve sitt eget liv? Han har betalt sin pris, og i fremtiden må han også betale finansielt, sa Thomas da det ble kjent at Armstrong hadde sagt ja til å være med på to etapper av årets veldedighetsritt.

Samlet inn 500 mill. dollar

— Jeg går ikke god for det han gjorde. Men jeg ser ham som en tidligere kreftpasient som har samlet inn 500 millioner dollar til veldedighet. Det er det han vil gjøre i fremtiden, la Thomas til.

Det er fremdeles ikke kjent hvilke etapper Armstrong skal sykle, men han ”varmet opp” tidligere denne uken på en av de tøffeste etappene under mosjonsrittet ”Ride the Rockies” i Colorado. Det spekuleres både i at han skal sykle etappen 15. juli, som går over det legendariske fjellet Col du Tourmalet, og den siste som ender i Paris.

TV2s Tour de France-ekspert Johan Kaggestad, som selv har fått en ridderorden for fremme av fransk kultur, er opprørt over at mannen han kaller ”den største skurken av dem alle” kan komme til å stjele deler av fokuset fra selve rittet som starter i nederlandske Utrecht.

— Jeg håper bare han ikke er så ”tjukk i hue” at han kommer. Tour de France er sykkelsportens største merkevare, og Armstrong var svært knyttet til rittet. Derfor var det ekstra tungt for arrangøren da sannheten kom frem. Det er jo en ren provokasjon om han skulle dukke opp, slår Kaggestad fast.

Les også

Lance Armstrong frykter rettssaken: - Jeg risikerer å bli ruinert

— Gjerne veldedighet

TV2-eksperten mener Armstrong gjerne må få drive veldedighet, men:

— Det betyr ikke at han kan dukke opp på samme arena igjen.

- Tror du mye av fokus vil flyttes fra selve rittet til Armstrong når og hvis han kommer?

— Jeg er vel ikke redd for at det blir så veldig mye, til det er selve rittet i seg selv en så dramatisk idrettskonkurranse, mener Kaggestad.

Den norske sykkelpresidenten Harald Tiedemann Hansen tror derimot at veldig mye vil handle om amerikaneren de dagene har sykler Tour-etappene.

— Det vil bli mye i media om dette, men det vil handle om Armstrong og ikke om veldedigheten. Det bør arrangøren av dette rittet forstå. For dem bør det være bedre å ikke ha ham der, sier Tiedemann Hansen som kaller Armstrong-besøket både ”respektløst” og ”totalt sjanseløst”.

- Har ikke arrangør Geoff Thomas et poeng når han sier at det er på tide å la livet til mannen gå videre?

— Jeg er absolutt for at vi skal tilgi dem som har lagt alle kortene på bordet og vil bidra for å rydde opp. Noen har ikke gjort det, og Lance Armstrong har skadet sporten så vanvittig.

- Kan ikke arrangøren av Tour de France, ASO, gjøre noe for å stoppe ham?

— Nei, du kan jo ikke nekte noen å sykle på en offentlig vei, sier sykkelpresidenten som i likhet med Kaggestad mener Armstrong gjerne må få drive veldedighet, men ikke i en slik sammenheng.

Fotballkolleger sykler

Tyve personer vil bli invitert til å sykle med Thomas på hver etappe. Blant dem som har sagt ja er hans tidligere lagkamerater i Crystal Palace, Ian Wright og Mark Bright.

I oktober skal Armstrong også sykle for Livestrong, organisasjonen han selv stiftet som Lance Armstrong Foundation i 1997, men som han ble kastet ut av rett etter dopingtilståelsen i 2013. PS. Lance Armstrong er saksøkt av den amerikanske staten, og sin tidligere lagkamerat Floyd Landis, for 100 millioner dollar. Saken kommer opp neste år.

Les også

  1. Sykkeltopper refses i ny rapport: - Beskyttet dopet Armstrong

  2. Kristoff knust på oppløpet: - Jeg mangler litt på å være i toppform

  3. Se Tour des Fjords-hyllesten