Sport

Profflag snuser på Kristoff-kamerat

Lørdag vant han Nordsjørittet. Neste sesong kan Fredrik Strand Galta (22) sykle side om side med Alexander Kristoff i proffsirkuset.

Fredrik Strand Galta har vunnet Nordsjørittet to år på rad og imponert på landeveien så langt i 2015. Allerede neste år kan han være klar for langt større oppgaver.
  • Camilla Klovning

STAVANGER (Aftenbladet): Etter at de syklet mot hverandre i både Tour of Norway og Tour des Fjords, har Fredrik Strand Galta (22) og Alexander Kristoff (27) trillet hver sin vei. For mens førstnevnte gikk til topps i Nordsjørittet lørdag, er verdens mestvinnende proffsyklist i 2015 i full gang med Sveits rundt.

Men allerede neste sesong kan Coop-Østerhus-syklisten og Katjusja-rytteren ligge langt oftere på hjul. Etter strålende prestasjoner så langt denne sesongen, fremfor alt på norsk jord, har nemlig Strand Galta havnet i søkelyset til flere profflag.

— Fredrik har vært den desidert beste, norske kontinentalrytteren denne sesongen, og har helt klart blitt lagt merke til. De norske etapperittene var viktige utstillingsvindu for ham, og han grep virkelig sjansen. Jeg vet at flere profflag ble imponert av det han viste i Tour of Norway og Tour des Fjords, sier sportsdirektør Roy Hegreberg i Team Coop-Østerhus.

Må vise stabilitet

Tour des Fjords-generalen forteller at det allerede har vært forespørsler fra World Tour-lag om lysluggen fra Stavanger.

— Han har definitivt tatt et nytt steg denne sesongen, og blitt langt mer stabil. Nå blir det viktig at han presterer i NM også. De store lagene er opptatt av å se stabilitet over tid før de signerer nye ryttere, sier Hegreberg, som medgir at det er et mål også for det lokale kontinentallaget at rytterne deres tar steget helt opp i verdenseliten.

— Det er absolutt realistisk at Fredrik Galta blir proff neste sesong, og det er det vi håper på. Målet vårt er at lagets syklister får realisere proffdrømmen. Det Fredrik gjorde i Tour of Norway og Tour des Fjords var bedre enn de fleste proffene som var her. Han er ung, har framtiden foran seg og holder et høyt totalnivå, mener han.

22 år gamle Strand Galta ble nummer fire sammenlagt i Tour of Norway, og tok blant annet en 2. og en 4. plass underveis. Han er for øyeblikket den høyest rangerte norske kontinentalrytteren i 2015 med 120 UCI-poeng. Til sammenligning står Edvald Boasson Hagen med 130 poeng. Og forrige helg ble han nummer to i det belgiske rittet Memorial Philippe Van Coningsloo.

Kontakter i Katjusja

Ifølge Hegreberg er Coop-Østerhus-eier Alexander Kristoffs russiske Katjusja-lag ett av profflagene som har vist interesse for rogalendingen.

— Katjusja vet veldig godt hvem Fredrik er, og vi har gode kontakter der. Jeg vet også at Kristoff ønsker seg flere lagkamerater, og gjerne ryttere han kjenner fra før, sier han.

Selv har ikke Fredrik Strand Galta fått noen henvendelser angående framtiden ennå.

— Jeg har ikke snakket med noen, men jeg ønsker selvsagt å bli proff og håper drømmen blir realisert så snart som mulig. Tour of Norway var en veldig kjekk opplevelse. Innerst inne håpet jeg på en topp 10-plassering, men jeg trodde egentlig ikke jeg var god nok for det ennå. Det gir stor selvtillit, sier Stavanger-syklisten.

Kristoff langt bak

Han føler seg god nok til å ta steget ut i proffsirkuset.

Alexander Kristoff (her avbildet under Tour des Fjords) og Fredrik Strand Galta kan havne på samme lag.

— Vi får bare se hva som skjer framover, men det hadde selvsagt vært stort å bli proff, og ekstra gøy hvis Katjusja er interessert. Det første målet mitt er uansett NM fellesstart søndag 28. juni. Med full klaff håper jeg å gå helt til topps, sier Strand Galta.For seiersvante Alexander Kristoff ble det som forventet ingen topplasseringer under den første helgen i Sveits Rundt. På lørdagens 5,1 kilometer lange tempoetappe endte 27-åringen på 43. plass, og på den tøffe andreetappen søndag ble han nummer 142, 15.46 bak vinner Kristijan Durasek fra Lampre.

Les også

Kristoff klarte ikke å blande seg inn i tetkampen

Kroaten angrep overraskende på den siste kilometeren av den 161,1 kilometer lange andreetappen med start og mål i Risch-Rotkreuz, hvor det ikke uventet ble en kamp mellom sammenlagtfavorittene. Katjusja-rytter Daniel Moreno tok 2. plass, mens Treks Julián Arredondo ble nummer tre.

PS: Mandagens 3. etappe er den første med vinnersjanser for Alexander Kristoff i årets Sveits rundt.

Les også

  1. Kristoff på 43.-plass i prologen i Sveits rundt

  2. Froome viste superkrefter

Les mer om

  1. Alexander Kristoff