Sport

Jansrud: - Skader er en del av vår hverdag

– Det finnes ingen snille utforrenn, sier Kjetil Jansrud.

Kjetil Jansrud er klar for sitt sjette VM, men står fremdeles bare med én medalje, sølvet i kombinasjonen i 2015. Den statistikken vil han gjerne pynte på i St. Moritz.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Det internasjonale skiforbundet (FIS) ønsker mer spektakulære renn. Prisen som må betales er skadede løpere.

Les også

Jansrud ute med sykdom to dager før første VM-øvelse

Tirsdag åpner VM i alpint med super G for kvinner. Onsdag skal herrene gjennom samme øvelse. Den store fartsfesten kommer lørdag, men den kommer uten en Aksel Lund Svindal, og den kommer uten lovende Adrian Smiseth Sejersted. Begge sitter hjemme med skadede knær.

Les også

Aamodt: To norske VM-medaljer må være godkjent

– Skader er en del av vår hverdag, men akkurat nå har den truffet vårt lag ganske hardt, sier Kjetil Jansrud.

Den første utfortreningen i VM-løypa måtte avlyses for både kvinner og menn grunnet mye vind mandag. Utfortraseen for menn i St. Moritz starter med det som heter «Freie fall», et 45 graders stup, og løperne er oppe i ca. 140 km i timen etter bare seks sekunders kjøring.

  • Se video av «Freie fall» her: (ekstern lenke)

– VM-løypa har noen vanskelige passasjer, men føles ganske kontrollerbar, forteller Jansrud.

Valentin Giraud Moine ødela det ene benet sitt stygt under utforrennet i Garmisch-Partenkirchen for halvannen uke siden. Her flys han til sykehus.
Les også

«Jeg skulle gjerne vært flue på veggen hos Albert Einstein, det tror jeg ville vært gøy.»

Ødelagt franskmann

Men slik er det ikke overalt. For bare en drøy uke siden felte isen og hengene i Garmisch-Partenkirchen løper etter løper. Da franske Valentin Giraud Moine lå og hylte med et ben i en vanvittig vinkel, var det mange som skrudde av fjernsynet. Det ble for heftig. Mange har nok også utforrennet i Kitzbühel i fjor friskt i minne, et renn i vanskelige lysforhold som i realiteten har kostet Aksel Lund Svindal to sesonger på sidelinjen.

FIS med rennleder Markus Waldner i spissen ønsker mer spektakulære renn. Planen er å ha større hastighet og lengre (men lavere) hopp. Kjetil Jansrud er slett ikke avvisende til grunnideen:

– Jeg er enig i tankegangen, og jeg tror man må passe seg for å begrense disiplinen for mye. Man skal unngå de største faremomentene, men å fjerne all risiko fra disiplinen er både vanskelig og tar bort noe av underholdningsverdien, forklarer Vinstra-alpinisten.

Han kom inn i verdenscupsirkuset som tekniker (slalåm og storslalåm) i 2003, men fra 2008 er han blitt mer og mer en fartsløper.

Aksel Lund Svindal fyker inn i sikkerhetsnettet under fjorårets verdenscup i Kitzbühel. Det fallet ødela det meste av to sesonger for nordmannen.
Les også

Jansrud om skadeplaget Svindal: – Han legger ikke opp

«Catch 22»

– Rennene har ikke endret seg så mye siden jeg kom inn i gamet. Det som har endret seg er utstyret. Det blir puttet enormt mye penger inn i utstyrsutviklingen, og resultatet er mer lettkjørte ski og støvler, samt ski som går raskere enn de gjorde når jeg kom inn. For å kompensere for dette er man nødt til å sette mer sving i passasjene hvor dette er mulig. Det minsker risikoen, samtidig som risikoen øker når vanskelighetsgraden øker. Catch 22, der altså, presiserer han.

Heldigvis har fokuset på sikkerhet ikke vært helt glemt i jakten på fartshysteriet.

– Det er sikrere A- og B-sikkerhetsnett i løypene enn det var tidligere. Det er også gjort en del endringer med portene og portflagg slik at man skal unngå fall som Matthias Lanzinger hadde i Kvitfjell i 2008 (kolliderte med en port, falt og matte til slutt amputere det ene benet fra kneet og ned, red.anm.)

Les også

Lund Svindals nye sjef: - Jeg var «fed up» av Norge

Akutte traumer

Kjetil Jansrud under VM for fire år siden. Fallet i super G så ikke så veldig stygt ut, men Vinstra-alpinisten var ute i nesten et helt år etterpå.

– Ellers er det meste uendret, minus airbagen som Dainese har utviklet. Det er også en kuttsikker underdress i utvikling, noe som er veldig spennende, forklarer Jansrud før han legger til:

– Men jeg er likevel bekymret for at utstyrsutviklingen og ferdighetsutviklingen går fortere enn FIS klarer å justere løypesett osv., men det er strengt talt en situasjon vi alle må løse i fellesskap. Personlig tror jeg det er vanskelig å unngå båndskader og belastningsskader – men akutte traumer mot f.eks. hode må vi få kontroll på. Der er vi på god vei med nye regler for hjelmsikkerhet mm.

Les også

Her er alpinsjefens medaljemål i VM

– Får godt betalt

Nordmannen mener dagens alpinister uansett får godt betalt for den risikoen de tar. I verdenscupen er minimumsgrensen for en seier 45.000 sveitsiske franc (ca. 400.000 kroner), men noen steder er premiene rundt 70.000 franc, blant annet for en utforseier i Kitzbühel og for kvinnenes slalåmseier i Flachau.

– Vi får mer enn godt nok betalt. Å være alpinist er et privilegium, fastslår Jansrud.

Selv har han kjørt inn ca. 1,9 millioner kroner i premiepenger denne sesongen. Østerrikske Marcel Hirscher har tjent mest med ca. 3,6 mill. kr, mens Henrik Kristoffersen har tjent ca. 2,5 mill. kr. Men de to sistnevnte kjører de noe snillere tekniske øvelsene som slalåm og storslalåm.

I utfor finnes det ifølge Jansrud ingen snille renn:

– Risikoen er der uansett, men noen er mer stressende enn andre. Man kjenner på en følelse av frykt, men man lar aldri frykten komme innpå seg. Frykt binder bevegelse og det er ikke lurt. Nervøsitet, er derimot bra. Det betyr at det er viktig for deg, og at du forstår risikoen, understreker den norske VM-veteranen som selv var ute med kneskade nesten et helt år etter at han falt under super G i VM for fire år siden.

Les også

Utfortreningen i VM-bakken er avlyst

Året etter kom han tilbake og vant same gren i OL i Sotsji. På hvert eneste renn har utøverne en representant som skal kommunisere med FIS-direktør Markus Waldner.

– Waldner har uansett siste ord, og selv om jeg føler vi har noe å si, kan det også i visse tilfeller føles ut som «athletes representative» har kommet for at Waldner kan si «Dere må snakke med hverandre før dere kommer til meg». Det er rimelig vanskelig i et startfelt med forskjellige personligheter som har forskjellige styrker og svakheter – men samtidig vil vinne – koste hva det koste vil, sier Kjetil Jansrud.


  • Hør Frode Grodås fortelle om Mesternes Mester, honning-produksjonen i hagen, Lagerbäck og nedturen med Høgmo:

Les mer om

  1. Kjetil Jansrud
  2. Aksel Lund Svindal
  3. Alpint