Sport

Bergensernes bidrag hjalp Norge til tidenes medaljefangst i et ungdomsmesterskap

– Det betyr at vi har mye å se frem til, sier sportssjefen i Friidrettsforbundet.

MEDALJE: Beatrice Llano, her under NM i fjor, kastet til bronse under U23-EM i Polen nylig, mens Sven Martin Skagestad vant gull i diskos. Foto: Tor Høvik

 • Joar Offerdal Vatlestad

Mandag landet sportssjef Håvard Tjørhom og flere av de norske utøverne i Norge, etter fire dager med friidrettskonkurranser i polske Bydgoszcz. I bagasjen har Norge to gull, ett sølv og to bronser fra U23-EM.

– Dette er en generasjon med offensive utøvere som jobber veldig bra, og det blir gjort en god jobb i klubbene rundt om i Norge, sier Tjørhom.

I U23-EM i 2015 ble det ingen medaljer. Nærmest bragden i Polen er junior-EM i 2007 og 2009, der det ble to gull og to sølv.

GULLVINNER: Sven Martin Skagestad. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

PEKEPINN: Sportssjef i Friidrettsforbundet, Håvard Tjørhom, sier U23-EM gir en god pekepinn før utøverne skal over på seniornivå. – Dette er en generasjon med offensive utøvere, sier Tjørhom. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Tøff overgang

Bergenser Sven Martin Skagestad kastet til gull i diskos, men følte han hadde mer inne. Laksevågs sleggekaster Beatrice Nedberge Llano vant bronse, en prestasjon hun rangerer som sin nest beste. Karsten Warholm løp seks løp under mesterskapet, men det hindret ikke friidrettskometen i å ta sølv på 400 meter og gull på samme distanse med hekker. Jonathan Quarcoo overrasket mange da han løp inn til bronse på 100-meteren i Bydgoszcz.

– U23-mesterskap er en god pekepinn, men overgangen til seniornivå er tøff. Det er viktig å ta med seg lærdom fra mesterskapet, sier Tjørhom, som mener prestasjonene i U23-EM skaper en god effekt for hele friidretten i Norge.

Les også

Supersommer for friidretten i Hordaland

Les også

Derfor er Bergen blitt Norges kasthovedstad

Også på seniornivå er fem medaljer sjelden i friidrettsmesterskap, der EM i 1994, som ga seks medaljer, skiller seg ut.

– Vi hadde ikke et uttalt medaljemål, men vi følte flere av utøverne var i stand til å levere toppresultat. Prestasjonene i troppen var gode, og de drar hverandre fremover. Det kunne blitt en medalje eller to til, men slik er idretten, sier Tjørhom.

Riktig nok tok Norge fem medaljer, to gull og én bronse, i European Youth Olympic Festival (EYOF) i 2015, men dette mesterskapet blir ikke rangert like høyt som EM og VM.

Internasjonal oppmerksomhet

De norske prestasjonene har ikke gått upåaktet hen. Kommunikasjonsrådgiver i Friidrettsforbundet, Morten Olsen, var ikke med til Polen, men hadde hendene fulle hjemme i Norge.

– Det er stor oppmerksomhet rundt friidretten nå, og det er internasjonal interesse rundt våre beste, sier Olsen.

Karsten Warholm fikk den prestisjetunge utmerkelsen månedens friidrettsutøver i Europa i juni. Tyrving-jenten Amalie Iuel fikk den samme utmerkelsen to måneder før. Jakob Ingebrigtsen ble den yngste utøveren til å vinne utmerkelsen i desember.

– Det begynner å bli brukbar internasjonal interesse rundt flaggskipene våre, men også i rekkene bak. Det blir spennende når U23-gjengen skal ta steget opp, sier Olsen.

Før VM i London i august, skal en utøvergruppe på 35 fra Norge konkurrere i U20-EM i italienske Grosetto. Mesterskapet går av stabelen fra 20. til 23. juli.

 1. Les også

  Sven Martin Skagestad sikret Norges første EM-gull

 2. Les også

  Jakob Ingebrigtsen på ferie med kjæresten før monsterhelg i EM

Les mer om

 1. Friidrett
 2. Polen
 3. Karsten Warholm
 4. Amalie Iuel
 5. Jakob Ingebrigtsen

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Sørlending hylles etter VM-suksessen i London: – Må innrømme at jeg lurte på hva jeg kunne bidra med

 2. SPORT
  Publisert:

  Har samarbeidet med Ingebrigtsen, Warholm og Svindal. Nå har han fått ny jobb.

 3. SPORT
  Publisert:

  Forrige VM ble en skuffelse for Norge. Nå har sjefen tro på bedring: - Troppen kan bli veldig spennende

 4. SPORT
  Publisert:

  Forbundet dempar forventingane til Warholm

 5. SPORT
  Publisert:

  Sørlending hylles for EM-suksessen: – Håvard er et funn for norsk friidrett

 6. SPORT
  Publisert:

  Sven Martin Skagestad sikret Norges første EM-gull