Sport

Mannefall blant Tour de France-stjernene. Arvesen: – Øker sjansene for norsk etappeseier betraktelig

Men ekspertene er usikre på om det gjør vinnersjansene for Alexander Kristoff større.

Marcel Kittel jubler for etappeseier i Tour de France, mens Alexander Kristoff skuffet må konstatere at han foreløpig er et stykke bak den suverene tyskeren. Men det kommer flere muligheter allerede denne uken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

  • Nicholas Bergh

Til nå har spurtetappene i Tour de France for det meste handlet om det tyske hurtigtoget Marcel Kittel.

29-åringen har banket inn tre etappeseire, og superspurteren har satt de norske stjernene Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen i skyggen. Sistnevnte var dog noen få millimeter unna å slå tyskeren på fredagens etappe.

Alexander Kristoff venter fortsatt på sin første Tour-triumf siden 2014.

Og nå kan veien til topps bli kortere for 30-åringen. For i tur og orden harflere av de beste spurterne i feltet forsvunnet ut av årets Tour.

Felt av tidsgrensen

Peter Sagan ble kastet ut av rittet etter at Mark Cavendish deiset i bakken tirsdag forrige uke. I tillegg forsvant FDJs Arnaud Demáre ut fordi han ikke klarte tidsfristen på kongeetappen søndag. Han tok med seg flere hjelperyttere i dragsuget.

Boasson Hagens spurtopptrekker Mark Renshaw led samme skjebne, det gjorde også Kittels mann Matteo Trentin.

– Vi har opplevd et skikkelig mannefall blant spurterne. Men det er ikke sånn at det blir mer åpent for de resterende rytterne selv om de beste forsvinner. Man må likevel gjøre det perfekte for å vinne, sier Stein Ørn til Aftenposten.

Men presiserer:

– Spurtsjansene til Alexander har økt, på en måte. Men i en spurt er det også viktig hvordan man plasserer seg. Jo færre spurtere som er igjen, jo mer fysisk blir spurten, forklarer Ørn.

Peter Sagan (t.v.), Arnaud Demáre og Mark Cavendish er alle ute av årets Tour de France. Foto: NTB Scanpix

Les også

Tour-leder Froome forlot pressekonferanse i sinne

– Ikke bare å plukke

Tidligere proffsyklist, nå ekspert i Eurosport, Kurt Asle Arvesen, deler Ørns oppfatning, og mener det på ingen måte bare er å møte opp til start og hente etappeseire.

– Selvfølgelig øker sjansene betraktelig for norsk etappeseier nå. Men det er fortsatt ikke enkelt. Det er ikke bare å plukke etappeseire, sier Arvesen.

Stein Ørn kjenner Kristoff bedre enn de fleste. Treneren og stefaren til Norges beste rytter de siste pårene mener Kittel er «bedre fysisk» enn Kristoff for øyeblikket. Han tror dessuten tyskeren kan bli enda skumlere på grunn av mannefallet blant konkurrentene.

– De beste spurterne, som for eksempel Kittel, får det lettere når de ikke behøver å bry seg om ryttere som Démare. Han har ikke lenger like mange gode ryttere å forholde seg til.

Stein Ørn er Alexander Kristoffs stefar og trener. Han tror det kan være fordel Marcel Kittel at flere spurtrivaler er ute av rittet. Foto: NTB Scanpix

Tror Kittel blir mer sliten

Kurt Asle Arvesen tror de norske rytterne kan komme mer til sin rett nå som flere ryttere begynner å merke kjøret. Fjellene tærer på for spurterne.

– Begge de spurterne norske er godt trent. De skiller seg ut fordi de behersker klassikere og tunge løp. Kristoff har vunnet Milano-Sanremo og Flandern Rundt, og Edvald har også vært bra med i de store rittene. De vil komme sterkt fremover, spår Arvesen, som får støtte fra tidligere proffsyklist og NRK-ekspert Dag Erik Pedersen.

– Jeg tror Kittel blir mer sliten enn Alexander. Det styrker både Alexander og ikke minst Edvald sine muligheter til seier, sier Pedersen.

Les også

Bildene av vinneren overrasket TV 2-kommentator: – Jeg har aldri sett det før

Har litt mer tro på Boasson Hagen

Boasson Hagens siste Tour de France-seier kom i 2011, mens Kristoff ikke har vunnet på tre år. Dermed er Norges to spurthåp seierssultne. Kurt Asle Arvesen er usikker på hvem av dem som har best sjanser.

– Det er helt umulig å si. Normalt sett er Kristoff den beste sprinteren, men Edvald kan også gå i brudd på enkelte av etappene. Så det er rundt 50/50. Etter etappen der han tapte på målfoto, er kanskje Edvald enda litt nærmere enn Kristoff, sier Arvesen, som vant en Tour de France-etappe i 2008.

Marcel Kittel leder poengkonkurransen og kjører med den grønne trøyen i Touren for øyeblikket. Foto: NTB Scanpix

– En «gimmick»

Den grønne poengtrøyen har tidligere vært et mål for Alexander Kristoff. Det er ikke tema i år.

– Grønn trøye er bare en «gimmick» for rittet, sier Ørn, og forklarer videre:

– Du får stå på podiet, men hvis folk spør hva du har oppnådd i karrièren, så er det etappeseire som betyr noe.

Mens Vegard Stake Laengen er mer en rytter som må belage seg på å gå i brudd, er det store vinnersjanser for de to andre norske rytterne i dagens om kommer. Det lukter nemlig massespurt av både tirsdagens og onsdagens flate etapper.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Tviler på Rosenborg, hyller Tour de France-hardhausene og slakter overgangsvinduets priser:

  1. Les også

    Nedgang i seertall for TV 2 under Tour de France: – Veldig annerledes enn tidligere år

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Alexander Kristoff
  3. Edvald Boasson Hagen
  4. Sykling