Sport

X Games får 13 mill. av Raja: – Supert

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) bevilger 13 millioner kroner til X Games Norge 2022. Det betyr at arrangøren etter OL neste år antakelig får i havn multiekstremsport-showet de har drømt om.

BACK ON TRACK: X Games Norge vil være tilbake i OL-anleggene Hafjell, Lysgårdsbakken og Håkons hall 10. til 13. mars neste år - noen uker etter Beijing-OL. Bildet av Ståle Sandbech og Fakkelmannen er fra X Games i Hafjell i 2017.
  • Øystein Jarlsbo, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

– De får totalt 13 millioner. Det gir arrangøren en stor grad av forutsigbarhet. Nå har de alle muligheter til å planlegge og få til et fantastisk arrangement. Jeg tror dette vil bringe dem i mål, sier Abid Raja og forteller at han øyeblikkelig vil «sende brevet» som bekrefter den statlige bevilgningen til X Games Norge.

– Supert. Jeg er glad for at det er tverrpolitisk enighet på Stortinget. Det er det vi trenger etter at det har stått stille noen måneder. Nå skal vi sørge for å ta igjen det tapte med hardt arbeid og god vilje fra våre samarbeidspartnere, sier Henning Andersen.

Han er leder for Sahr, selskapet som på vegne av Disney-eide ESPN i mange år har organisert X Games i Norge. Og som nå, med Stortingets ja til tilskuddet på 13 millioner, satser på å kunne invitere verdensstjernene på snowboard, skateboard, ski, motorsykkel og kanskje snøscooter til Hafjell, Lysgårdsbakken og Håkons hall 10. til 13. mars 2022.

FØRSTE MØTE: Abid Raja fikk seg forelagt planene for X Games Norge 2021 i august for snart to år siden, før pandemien satte seg fast igjen. I Hafjell møtte han snøscootervirtuos Elias Ishoel (f.v), moto-stjernen André Villa, nå tidligere snowboarddronning Silje Norendal og snowboardsportens verdensledende Marcus Kleveland.

Idrettsminister Abid Raja lovte i oktober for over halvannet år siden X Games Norge 2021 samme sum - 15 millioner - som arrangementet fikk til X Games i Hafjell i mars 2020, som kjent noen dager før pandemien satte en stopper for det meste. Den medførte også at arrangementet på senvinteren i år ble avviklet på Dombås, uten mulighet for internasjonal deltagelse.

X Games-medaljegrossist Marcus Kleveland (22) testet løypen på sin hjemmebane Dombås:

Henning Andersen og Sahr brukte da tre millioner av Abid Rajas bevilgning, og trodde de sto igjen med 12 millioner «på bok» til å planlegge for og gjennomføre drømmearrangementet i OL-anleggene fra 1994 neste år.

Det gjorde de ikke, fordi pengene faktisk ikke var blitt bevilget.

– Vi ligger tre måneder bakpå. Men nå vil vi lansere 2022-programmet i slutten av august, med Håkons hall, Lysgårdsbakken og Hafjell, sier Henning Andersen nå - selv om Raja har redusert restbevilgningen til 10 millioner.

– Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Vi måtte ha en runde på Stortinget, som konkluderte fredag. Deretter måtte vi gjøre et stykke arbeid frem til i dag. Det er viktig at offentlighetens penger blir brukt på skikkelig vis, svarer kultur- og inkluderingsminister Abid Raja.

Han påpeker sitt partis standhaftige ønske, nasjonalt og Oslo-kommunalt, om å kunne ha X Games på norsk jord.

Slik så det ut på amerikansk snø i januar i år - da Marcus Kleveland dro gjennom slopestyletraseen i Aspen:

– Det tilfører feltet noe nytt og annerledes, med en annen type publikum enn tradisjonelle idretter og yngre brukergrupper. Jeg spurte Silje Norendal om hva som er gjevest å vinne. Hun fortalte at X Games henger høyest for utøverne. De er unike i verdenssammenheng, sier Abid Raja.

Silje Norendal (27) har siden samtalen med Raja i oktober 2020 lagt opp som snowboardkjører, er nylig blitt mor og ble for et par måneder siden engasjert av Nent som kommentator for snowboard og freeski.

Les mer om

  1. Vintersport
  2. X Games
  3. Abid Raja
  4. Silje Norendal
  5. Snowboard
  6. Skateboard