Warholm slo tilbake og satte stevnerekord: – En ny fantomtid

Karsten Warholm (24) klarte ikke å ta verdensrekorden på 400 meter hekk i Berlin, men vartet likevel opp med stevnerekord da han løp inn til tiden 47,08.

Karsten Warholm på vei til nok en sterk tid på 400 meter hekk i Berlin søndag kveld. Men verdensrekord ble det heller ikke denne gangen.
  • Henrik Gill
  • Aleksander Losnegård

Søndag ettermiddag gjorde Karsten Warholm sitt fjerde forsøk denne sesongen på å sette verdensrekord på 400 meter hekk.

Warholm klarte ikke å slette den under stevnet på Olympiastadion i Berlin, men løp inn til supertiden 47,08, som er ny stevnerekord. Dermed tok han en overlegen seier, for fjerde gang så langt i år.

– Jeg synes det var et veldig bra løp og en av de beste tidene jeg har gjort i hele mitt liv. Det begynner å bli konsistent veldig, veldig bra, så i dag er jeg veldig fornøyd. Det var fantastisk å springe her igjen, sier Warholm, som tok EM-gull på samme stadion i 2018, til NRK.

Verdensrekorden tilhører amerikanske Kevin Young og lyder på 46,78. Den ble satt under OL i Barcelona i 1992. Warholm var fire tideler unna søndag, tross et nytt superløp i solskinnet i Berlin.

– En ny fantomtid. For et skyhøyt nivå på Warholm. Det hagler inn med gode tider i løpet av sesongen, utbrøt NRK-kommentator Jann Post etter løpet, som er Warholms tredje beste noen gang.

Også ekspertkommentator Vebjørn Rodal lot seg imponere, selv om Warholm løp 21 hundredeler saktere enn sin europeiske rekord.

– Et nytt superløp av Warholm. Han så veldig rytmisk ut underveis, ikke så anstrengt. Det var lave skuldre, det fløt så fint og flott, men han holdt likevel høy fart, sa OL-mesteren på 800 meter.

Bare fem utøvere, foruten Warholm selv, har noen gang løpt raskere enn 24-åringen gjorde i den tyske hovedstaden søndag ettermiddag. Tiden 47,08 er den niende beste i verden gjennom alle tider.

Var nære i Stockholm

Dimna-karen var enda nærmere å ta verdensrekorden til Young under Diamond League-stevnet i Stockholm i august. Da forbedret Warholm sin egen europeiske rekord da han løp inn til tiden 46,87.

Tirsdag denne uken prøvde 24-åringen seg på nytt, da i tsjekkiske Ostrava. Men da var Warholm nesten sekundet bak det han var kommet for å prestere og endte opp med tiden 47,63.

I Tsjekkia ødela kanskje en tyvstart litt av spenningsnivået han hadde bygd opp før start. Warholm, som da løp i bane åtte, hadde løpt til første hekk før han skjønte at det var stopp i løpet.

– Det virker som han datt litt ut av rytmen. Han fikk ikke maksimal flyt, analyserte NRK-ekspert og tidligere OL-mester Rodal da.

I Berlin, hvor Warholm vant EM-gull med tiden 47,64 i 2018, var 24-åringen fra Ulsteinvik sitt forsøk på å sette ny verdensrekord langt bedre enn i Ostrava, men det gikk likevel noen tideler for sakte.

Les også

Norsk supertalent satte verdensrekord i sin årsklasse

Gammel rekord

Dermed ble den 28 år gamle rekorden, satt den 6. august 1992 under OL i Barcelona, stående. Den er en av friidrettens lengstlevende.

Warholm har i hvert fall ytterligere én mulighet til å sette ny verdensrekord denne sesongen. Den kommer torsdag, når Warholm løper under Diamond League-stevnet på Olympiastadion i Roma.

Jakob og Filip Ingebrigtsen er også påmeldt stevnet i den italienske hovedstaden. Det samme er Amalie Iuel og Hedda Hynne.