Sport

Slik ble Norges finalemotstander en håndballstormakt

For 37 år siden møttes Frankrike og Norge til finale i C-VM. Siden har de gått i totalt ulike retninger.

Det har blitt mye jubel for det franske håndballandsalget de siste årene. Foto: MARKO DJURICA / X01390

  • Arne Hole

PARIS: I fjor hadde Frankrike fotball-EM på hjemmebane, men tapte finalen mot Portugal etter ekstraomganger. Nå er det håndball-VM, og «Les Bleus» er i finalen der også. Tåler franskmennene et nytt tap?

Fransk håndball var i mange år omtrent som den norske – eller til og med litt dårligere. Det var den gang håndballen var delt inn i A, B- og C-VM. I 1980 vant Norge 21–19 over Frankrike i C-VM-finalen på Færøyene. Ni år senere hadde Frankrike B-VM på hjemmebane. Det endte med norsk nedrykk til C-VM.

Les også

  1. Bekreftet: Norge skal arrangere håndball-VM

  2. Norges superskytter har ett ønske for lørdagen, men tviler på at trener Berge innfrir

Så karret begge seg oppover, og i 1993 var begge i A-VM i Sverige. Gunnar Pettersen var trener og husker kampene godt.

– Vi spilte jevnt med Frankrike, men tapte. Franskmennene endte opp med sølv, og oppturen som hadde gitt OL-medalje året før kunne fortsette. I 1995 tok de gull på Island, og siden har de vært i toppen, sier Pettersen, som mener at Norge kunne ha fått det samme løftet hvis marginene hadde vært mer med.

– Hvordan tok de spranget opp?

– De jobbet veldig bra med de yngre og fikk opp en god årgang. Og når du får en medalje, skaper det ytterligere selvtillit, sier «GP».

Gunnar Pettersen i perioden som landslagssjef for Norge. Foto: CHRISTOF STACHE / TT / NTB Scanpix

Les også

Videotitting gjorde at Norges keeperhelt avslørte Kroatias straffeskytter

Verdensherredømme

Etter VM-gullet på Island i 1995 har Frankrike tatt ytterligere fire gull og dermed mestvinnende lag gjennom historien (Sverige og Romania har vunnet fire.) Frankrike vant også OL i 2008 og 2012, men tapte finalen mot Danmark i fjor.

Frode Scheie følger internasjonal håndball tettere enn de fleste, og han trekker også frem klubbsatsingen til Marseille som en grunn til fremgangen.

De jobbet veldig bra med de yngre og fikk opp en god årgang.

– Marseille var det samme som Larvik på damesiden har vært hos oss. Der fikk franskmennene et lag som i mange år brynte seg på de beste. Ole Gustav Gjekstad skulle for øvrig dit, men så gikk klubben konkurs, forteller Scheie, som også trekker frem det solide yngrearbeidet som landet har gjort.

Samarbeider med Frankrike

Tidligere generalsekretær i NHF, Per Otto Furuseth, var trener da Norge vant C-VM på Færøyene. Siden har han fulgt håndballen så tett det går an.

– Frankrike har selvfølgelig et fortrinn sammenlignet med oss når det gjelder folketall, men de har gjort en formidabel jobb. Vi har hatt gleden av å samarbeide med dem de siste årene. En av tingene de har lagt stor vekt på er å øke trenerkompetansen på klubbnivå – litt som Sverige har hatt det – og som vi prøver å få til gjennom prosjekt «Klubbhuset». Vi skal kvalitetssikre treningen i de yngre årsklasser, sier Furuseth, som erkjenner at Norge ennå ikke har fått til den samme kvaliteten på klubblag og landslag som Frankrike.

Marseille var det samme som Larvik på damesiden har vært hos oss

Det franske laget Paris Saint Germain (PSG), som Sander Sagosen skal til neste sesong, er hvert år en kandidat til å vinne Champions League.

«Biffene» er sultne igjen

For norske TV-seere er kanskje Jackson Richardson den man husker best – mannen med rastaflettene som lå fremme og ble regnet som verdens beste forsvarsspiller. Mannen som nå er en skallet TV-kommentator var med allerede på gjennombruddet i 1992 da det ble OL-bronse i Barcelona. Det ga laget kallenavnet «Les Bronzés».

Så spilte gutta i en periode med crazy hårsveiser og ble kalt «Les barjots» – fransk slang for «gærninger». I den neste perioden ble Frankrike kjent for å ha noen utrolige muskelbunter, og da het de «Les Costauds» – biffene, eller muskelmennene. Fra og med OL-gullet i 2008 har de bare hett «Les Experts», og Nikola Karabatic har vært ledestjernen.

Ingen er mette i en finale

Noen påstår at det franske laget ikke er like godt som det var på sitt beste, men Gunnar Pettersen advarer mot å la seg lure.

– Mange av spillerne begynner å bli eldre og har virket mette. Men når de er gode, så leverer de på et meget høyt nivå. Så får vi se hvordan de takler at alle forventer gull på hjemmebane.

Millioner hadde samlet seg i Paris sentrum 10. juli i fjor for å feire fotballgullet. Så mange blir ikke med på feiringen av håndballgullet på hjemmebane. Eller blir det kanskje ikke gull nå heller?

Men Frankrike stiller med en klar fordel. VM-arrangøren sikret seg «selvfølgelig» en ekstra hviledag før finalen ved å sette opp seg selv i semifinale torsdag.

TV 2 søndag 17.30: VM-finale Frankrike-Norge

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndball-VM