Sport

Han blir Norges neste sykkelproff

— Det har kommet noen henvendelser, er alt Amund Grøndahl Jansen vil si om proffplanene før dagens VM-ritt.

Amund Grøndahl Jansen har hatt noen fremragende plasseringer denne sesongen både i norsk landslagsdrakt og i drakten til Joker Byggtorget.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

DOHA, QATAR: De sykkelfrelste i Norge har lenge vært klar over den råsterke 22-åringen fra Nes på Romerike.

En arbeidsmaskin man kan stole på, men som har manglet de helt store resultatene. De har kommet denne sesongen, og med dem har også interessen fra noen av de virkelig store profflagene.

Aftenposten vet at bla. belgiske Etixx-Quickstep har forhørt seg om hva nordmannen tenker om de kommende sesongene.

Les også

Varmen plaget Boasson Hagen: - Jeg tok bare som en gjennomkjøring

Selv vil han helst ikke si mer enn at:

— De fleste norske har vel tatt sjansen når de har fått den.

Torsdag sykler Grøndahl Jansen på et meget sterkt norsk U23-lag i fellesstart i den qatarske heten. I en løype som er lagt opp for spurterne, er det sørlendingen Kristoffer Halvorsen som er den det i utgangspunktet skal kjøres for.

Han har den hvasseste avslutningen. Men blir det kjørt hardt underveis, og det sprekker ordentlig opp, kan Grøndahl Jansen være mannen for Norge.

Takler varmen

— Heten her nede har ikke vært en problem for meg å langt, forteller han.

Han er regjerende norgesmester i klassen, men det var under to internasjonale etapperitt at han virkelig viste hva som bor i ham.

Først presterte han det kunststykket å sykle alene i brudd i 18 mil under Tour de Gironde i Frankrike og vinne den andre etappen med over 40 sekunder. Det er slikt som egentlig ikke skal være mulig. Så tråkket han igjen til under ungdommens Tour de France, etapperittet Tour de l'Avenir, vant den andre etappen og syklet med ledertrøyen i tre dager. I tillegg har han en sammenlagtseier i ZLM Rompoot Tour i april.

Les også

«For å være helt ærlig: Det er bare tull å ha et VM i sykling her»

De to siste sesongene har han vært under vingene til Gino van Oudenhove i Joker Byggtorget, og den belgisknorske sportsdirektøren har svært mange kontakter i proffmiljøet.

Har fulgt drømmen

Grøndahl Jansen har fulgt drømmen siden han debuterte på landeveissykling som 12-åring. Fra første ritt skjønte han at dette var hans arena. Som 19-åring flyttet han til Girona i Spania for å kunne satse på syklingen året rundt.

— Jeg flyttet samtidig med Vegard Breen. Vi kunne passe litt på hverandre. Jeg bodde alene det første året, men så har jeg fått kjæresten ned etter hvert. Nå er det veldig fint, forteller han.

Fint for en som følger drømmen, kanskje ikke like fint for den som venter hjemme?

— Jeg reiser veldig mye. I år har jeg vært hjemmefra i over 200 dager. Kjæresten min studerer, så hun har jo noe å gjøre mens hun venter. Det er kanskje det tyngste med å være syklist, det at man er så lite hjemme.

- Du blir ikke mer hjemme når du blir proff?

— Hvis jeg blir proff, så blir jeg ikke mer hjemme. Det blir bare verre.

- En utfordring for et forhold?

— Ja, jeg skjønner hennes synspunkt at det kan være kjedelig å være sammen med en du ser så sjelden.

I dag håper nok kjæresten at hun kan få se Amund helt i fronten av VM-feltet.

U23-rittet starter kl 11 i Doha og vises på TV 2 med sendestart kl. 10.40. Hør siste utgave av Aftenpodden Sport, en sykkel-VM-spesial: Ekspertene enige - Kristoff vinner ikke gull.