Sport

Boasson Hagen parkert da Froome kjørte seg inn i gul trøye

Nordmannen satset, og ledet på et tidspunkt Tour de France, men ble hentet inn noen få kilometer før mål.

Edvald Boasson Hagen gikk i brudd på den femte etappen av Tour de France.
  • Reidar Løfaldli
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

LA PLANCHE DES BELLES FILLES: Det var på forhånd ventet at onsdagens etappe var den første der sammenlagtfavorittene ville vise styrke i årets Tour de France.

Det gjorde de også mot slutten av dagens etappe. Italienske Fabio Aru seilte fra i bakken opp mot mål og vant etappen, men Chris Froome kom inn som nummer tre og tok over den gule ledertrøyen.

– Det er noe jeg har tenkt på mange ganger, siden jeg har vunnet etapper i Giro d’Italia og Spania rundt, men jeg manglet en etappeseier i Tour de France, sa en lykkelig etappevinner Aru i et intervju vist på TV 2.

– Jeg er kjempefornøyd, men også virkelig overrasket over å klare det. Den siste bakken før mål var knalltøff, sa Astana-rytteren.

Edvald Boasson Hagen lå i brudd store deler av etappen, men ble hentet inn få kilometer før mål.

– Det ble for tøft. Feltet ville helt klart ikke at dette bruddet skulle gå helt inn. Jeg fikk da noen spurtpoeng da. Det var synd det ikke holdt inn. Men jeg hadde fått det tøft uansett om hovedfeltet hadde ikke hadde tatt oss inn, sa Edvald Boasson Hagen til TV 2 etterpå.

Les også

Full forvirring rundt Sagan - var klar til å starte dagens etappe

Chris Froome kom i mål som nummer tre og tar nå over den gule ledertrøyen.

Tour-varmt

Da Tour de France-varmen virkelig slo til med rundt 30 graders solsteik, mente Edvald Boasson Hagen at det var på tide å vise seg frem. Han gikk i brudd med Thomas De Gendt, Philippe Gilbert, Thomas Voeckler, Dylan van Baarle, Pierre-Luc Périchon, Mickaël Delage og Jan Bakelants.

Da de begynte å kjøre virkelig like før den siste tunge bakken opp til skistedet La Planche des Belles Filles, måtte Edvald Boasson Hagen slippe. Den verste stigningen var 20 prosent og det er bakker som blir for bratte for 30-åringen fra Rudsbygd.

Da det gjensto rundt fire kilometer var han tatt igjen av et hovedfelt hvor både Froome, Porte og de fleste andre sammenlagtfavorittene satt.

Underveis i bruddet som hadde en ledelse på tre og et halvt minutt på det meste, gjorde han et virtuelt lån av den gule trøya.

Men lagene til de store sammenlagtfavorittene ville ikke la bruddet stikke for langt. BMC dro feltet for Richie Porte, som hadde sterke forhåpninger om å vinne etappen og sykle i den gule trøya.

– Det var en bra etappe. Laget var fantastisk i dag. Vi har et supersterkt lag og trengte egentlig ikke å bruke for mange krefter, sa Richie Porte.

Hagen gjorde ikke annet enn å komme seg opp bakken uten å anstrenge seg for mye. Til slutt var han 10 minutter bak vinner Aru. Før etappen hadde han en 4. plass i sammendraget. Han falt til en 67. plass.

Les også

Cavendish har pådratt seg brudd – ute av Tour de France

Italienske Fabio Aru var først over målstreken på dagens etappe. Han overtar nå klatretrøyen i årets Tour.

Sagan-forvirring før start

Første fjelletappe i årets Tour de France gikk fra Vittel til målgang i La Planche des Belles Filles, nesten 1100 meter over havet.

I startområdet i Vittel var det full forvirring rundt Peter Sagan (27) onsdag formiddag. Men da rytterne ble vinket i vei på den femte etappen, var det ingen Sagan på start. Etter at Mark Cavendish deiset i bakken og kræsjet ut av hele Touren på den 4. etappen, ble Peter Sagan kastet ut av Tour de France for å ha forårsaket det hele.

Les også

Sagan etter utestengelsen: – Jeg synes ikke jeg gjorde noe galt

Edvald vant spurt

Med 100 kilometer igjen av etappen hadde bruddet en avstand på snaue to og et halvt minutt til hovedfeltet.

På den innlagte spurten snaue 60 kilometer før mål, var rudsbygdingen Boasson Hagen sterkest foran Thomas De Gendt og Philippe Gilbert og sikret seg 20 spurtpoeng.

I etterkant av tredjekategoristigningen ikke lenge etter prøvde Jan Bakelants seg på et solobrudd. AG2R-rytteren fikk kommando på etappen en liten stund, men ble snart tatt igjen av gruppen til Boasson Hagen. Delage og De Gendt hadde falt av, slik at det var seks menn igjen i bruddet drøye 40 kilometer før mål.

Les også

Kristoff om knuffing, velt og spurtkamp: – Det er blitt mer brutalt for hvert år

Boasson Hagen kjørt inn

På vei inn i stigningen inn mot mål i La Planche des Belles Filles minket avstanden fra bruddet ned til hovedfeltet, og avstanden var på rundt to minutter på vei inn i bakkene.

Philippe Gilbert angrep fra bruddet, og sammen med Jan Bakelants stakk han av fra resten. Edvald Boasson Hagen ble hektet av sammen med Voeckler og Périchon. Spørsmålet var om de to belgierne i tet kunne holde helt inn til mål.

Ryttere falt også av hovedfeltet i hopetall etter hvert som det dro seg til mot den siste «monsterbakken», 5,9 kilometer med 8,5 prosent stigning i snitt.

Hovedfeltet, med rundt 40 ryttere, kom fortere og fortere opp mot tremannsgruppen med Boasson Hagen, og Périchon var den første som ble kjørt inn. Deretter spiste hovedfeltet opp Voeckler og Boasson Hagen 4,8 kilometer før mål.

Aru avgjorde

Bakelants og Gilbert lå fortsatt et snaut halvminutt foran, men ble hentet inn én kilometer senere. Dermed lå det an til at sammenlagtfavorittene skulle kjempe om etappeseieren.

Astana-rytter Fabio Aru angrep 2,3 kilometer før slutt, og ikke lenger etterpå svarte Skys Chris Froome. BMCs Richie Porte var også med, mens Geraint Thomas lå i en gruppe lenger bak.

Italienske Aru danset seg oppover bakkene inn mot mål og tok etappeseieren, mens Dan Martin ble nummer to, 16 sekunder bak. Deretter Froome og Porte sammen over mål 20 sekunder bak. Geraint Thomas kom inn 39 sekunder bak Aru.

Tungt for Kristoff

Bursdagsbarnet Alexander Kristoff (30) hadde små forventninger på dagens etappe, men sa seg godt nok fornøyd etter å ha rullet inn til mål som 189.-mann, slått med 19.49 min.

– Det blir vel vanlige rutiner, men kanskje en kakebit etter middag, sa Kristoff til TV 2.

– Det var tungt nok. Jeg prøvde å ta det så rolig som mulig, men måtte ta i for å komme til mål, sa Kristoff.

Froome leder altså Tour de France sammenlagt, 12 sekunder foran Thomas og 14 foran Aru. Dan Martin ligger 25 sekunder bak, Richie Porte 39 bak. Deretter Yates 43, Bardet 47, Contador 52, Quintana 54 og Majka 1:01 bak.

Les mer om

  1. Edvald Boasson-Hagen
  2. Alexander Kristoff
  3. Tour de France