Sport

- Doping har aldri vært noe tema for meg

Thor Hushovd ble den første til å bære gult i Tour de France etter Lance Armstrong.

Thor Hushovd måtte frem på podiet tre ganger i går. Først som seierherre på etappen. Deretter for å få gul trøye, og så den grønne trøya. Ikke rart tårne var langt unna.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

På en fantastisk dag for Thor Hushovd og for norsk sykkelsport, hang det fremdeles et dopingslør over Tour de France. Visst er rittet i gang, men det skules og undres fremdeles om hvem som er ren og hvem som har urent blod i årene.— Jeg skjønner at det tenkes slik, også hjemme i Norge. Folk tror vinnerne jukser. Men jeg kan love det norske folk at Thor Hushovd er hundre prosent ren. Egentlig er dette en fantastisk dag for sykkelsporten. Det viser seg at det går an å gå til topps også på naturlig vis, sier Hushovds personlige trener og Olympiatoppens mann i utholdenhetsidrettene. Følg søndagens etappe direkte her.Hushovd har også selv en rekke ganger forsikret at han er ren: - For meg har doping aldri vært noe tema. Der er jeg krystallklar, sier han. Og har trenerens fulle tillit. Han er sikker på at Hushovd ikke samarbeider med en lege i hemmelighet. - Helt sikker. Thor har hatt en gradvis progresjon som sykkelrytter. Vi har optimalisert hele tiden. Det er når noen plutselig oppnår gode resultater, man kan begynne å lure. Hvis vi hadde måttet bruke juks for å oppnå dette, ville vi sluttet forlengst, sier Kvålsvoll.Hushovd måtte gang på gang svare på hva de siste dagenes dopingavsløringer hadde å bety for både ham selv og sykkelsporten:- På en måte er det trist, men samtidig er det fint at jukserne blir tatt, sa den smørblide sørlendingen. Han slapp å møte noen gode temporyttere etter utrensnkingen av de dopingmistenkte, men de beste prologrytterne var fremdeles med.Hushovd hadde en snitthastighet på 51,429 km/t på de syv kilometerne i går. Det er langt bak de aller raskeste prologene. Chris Boardman kjørte en 7,2 km lang prolog for 12 år siden med 55,152 km/t. Det går an å tolke årets vinnerfart som et sunnhetstegn!

"Hemmelig."

— Pass dere. Holder dette, kommer jeg til å slå vilt rundt meg, sa Hushovd til noen få norske pressefolk som sto sammen med ham mens den ene konkurrenten etter den andre kom for sent i mål. Da George Hincapie som sistemann kom seks tiendedeler for sent, gjorde Hushovd alvor av "trusselen". Han var ufattelig glad og viste det.- Jeg har nok drømt om dette, men aldri helt trodd på det, sa han da han hadde roet seg litt. - Det var bare et helt perfekt løp!Han er riktignok tempoverdensmester i U23-klassen, og var nummer fem på den korte prologen i Tour de France for to år siden, men noen favoritt var han ikke i går.De siste seks ukene har han lagt inn ekstra tempotrening over fem og syv kilometer minst én gang i uken for å være best mulig forberedt til den 7,1 kilometer lange prologen i Strasbourg.- Vi har ikke fortalt noen om det, men treningen har vært en del av planen for å komme i posisjon for den gule trøya, forteller Kvålsvoll.- Han skulle komme så nær vinneren som mulig, for så å ta den gule trøya på en av de første etappene.

Overtak.

Seieren ga også Hushovd et herlig overtak på de sterkeste konkurrentene til den grønne spurttrøya. Ikke bare leder han 15-0 på både Tom Boonen og Robbie McEwen. Han fikk også fortalt dem at han er i kanonform.- Men nå har også Stuart O'Grady meldt seg på i kampen om den grønne trøya, understreker Hushovd. O'Grady kapret fem poeng i går.Opprinnelig skulle O'Grady kun hjelpe Ivan Basso til å vinne sammenlagt. Nå får CSC-rytteren en fri rolle, og laget noe annet å fokusere på. O'Grady var mannen som kom nærmest Hushovd i poengkampen i fjor.I dag er den første ordentlige etappen av Tour de France, og Hushovd tror ikke taktikken forandres så mye selv om han nå skal kjøre i gult.- Både vi, og de andre spurtlagene som QuickStep og Davitamon-Lotto er uansett mest opptatt av at det skal bli en massespurt. Målet er fremdeles å vinne en etappeseier, sa Hushovd som om gårsdagens ikke egentlig teller med.- Joda, men jeg vil gjerne slå de andre i en ordentlig spurt.For Hushovd var det også deilig å se at spurthjelperen Julian Dean viste god form.Og nå skal gule trøya forsvares så lenge det er mulig!

Les mer om

  1. Tour de France