Professor reagerer på stortingspresidentens fest: – En veldig farlig gråsone

Stortingspresidenten og Idrettsforbundets fest får kritikk av ekspert.

Her er både kongelige, idrettstopper og politikere samlet på tribunen under Ungdoms-OL i Gjøvik Fjellhall. Olemic Thommessen midt i bildet, til høyre for Kronprins Haakon. Foran ham, idrettspresident Tom Tvedt og IOC-president Thomas Bach. Oppe til venstre, tidligere generalsekretær i Idrettsforbundet, Inge Andersen.

Lillehammer, 11. februar 2016: IOC-topper, representanter fra kongefamiliene i Norge og Danmark, stortingspolitikere og styremedlemmer i Norges idrettsforbund (NIF) samles i stortingspresident Olemic Thommessens hjem.

Der nyter de 30 gjestene viltgryte og alkohol til flere titalls tusen kroner.

Ni dager senere blir det arrangert en ny fest. Denne gangen serveres det ikke alkohol, men Olemic Thommessens sønn er en av flere som får betalt for å underholde de celebre gjestene.

Som Aftenposten skrev tirsdag, var festinvitasjonene sendt med Stortingets brevhode. Men det var Idrettsforbundet som tok regningen, til tross for at det offisielle Norge sto som avsender av invitasjonen.

Hverken NIF eller Stortinget har funnet invitasjonen som ble sendt ut til gjestene, etter oppfordring fra Aftenposten.

Les også

LES OLA BERNHUS: På grarota stekes det vafler og drives dugnader for å få det til å gå rundt. På toppen flyter pengene.

Stortingspresident Olemic Thommessen lever i en farlig gråsone, mener ekspert. Til høyre bilaget som viste at NIF fikk regningen for middagen.

Representerte Stortinget

– Vi laget en bunke med invitasjoner som NIF fikk. De skulle vise at det offisielle Norge stilte. For dem tror jeg det var viktig at regjeringsmedlemmer og jeg skulle vise interesse for ungdoms-OL. Vi skulle synliggjøre en interesse, forklarer Olemic Thommessen (H).

Han understreker at det var NIF som styrte invitasjonene og alt det praktiske rundt disse sammenkomstene. Det eneste Thommessen gjorde, var å klargjøre sitt eget hjem til festene.

– Var du en representant for Stortinget?

– Ja, jeg var vel det. Det hadde ikke vært hjemme hos meg hvis jeg ikke var stortingspresident. Det var en avtale vi hadde på forhånd. Det var en klar forutsetning at ikke vi skulle betale, forklarer Thommessen.

Regningen på 168.393 kroner betalte Norges idrettsforbund.

– Grunnen til at det ble slik, vet jeg lite om. Det er klart at det gjør jo inntrykk for de gjestene som var der, at stortingspresidenten inviterer til sitt private hjem. Ettersom det er der, er det kanskje naturlig at han inviterer, forklarer kommunikasjonssjef i NIF, Niels Røine.

Han opplyser også at det var klart for alle deltagerne at denne festen var i regi av NIF. Samtidig påstår Røine at det var Thommessen som tok initiativet til at det skulle være hjemme hos stortingspresidenten. Thommessen, på sin side, mener ideen om at det skulle være i hans private hjem, kom fra NIF.

Les også

Stortingspresidenten inviterte til fest – Idrettsforbundet tok regningen

Kommunikasjonssjef Niels Røine (t.h.). Her sammen med idrettspresident Tom Tvedt.

– En farlig gråsone

Eirik Holmøyvik, professor i konstitusjonell rett ved Universitet i Bergen, sier at dette i stor grad er en gråsonesak som viser viktigheten av at Stortinget har et klart og tydelig regelverk for å hindre samrøre mellom private og offentlige interesser.

– Å smykke seg med Stortingets logo beveger seg inn i en veldig farlig gråsone, sier Holmøyvik, og forklarer:

Eirik Holmøyvik er professor i konstitusjonell rett ved Universitet i Bergen.

– Stortinget rår over sitt regelverk, men dersom invitasjonen var til et privat arrangement med Stortingets brevhode, må man være varsom. I tilfeller der Stortingets logo er brukt i forbindelse med private eller kommersielle arrangementer og lignende, så kan det rokke ved allmennhetens tillit til at Stortinget ikke lar seg styre av særinteresser. Det skal være full åpenhet rundt offentlige arrangement og tjenester, sier Holmøyvik.

Thommessen mener ikke at han gjorde noe galt.

– Dette var at vi stilte opp for NIF for å gjøre dem en tjeneste. Det var NIF som skulle finne en god ramme for en middag de skulle ha etter åpningsseremonien. Jeg syns det blir veldig søkt. Jeg har ikke fått noen verdi. Jeg har tvert imot bidratt med noe, sier Thommessen.

Han understreker at det var et samlet storting som sto bak støtten til Ungdoms-OL. Da var det viktig at politikerne stilte opp, mener han.