Sport

Amerikansk OL-stjerne ble hengt ut i skam. Nå ber han om unnskyldning.

Gullvinner Ryan Lochte diktet opp ranshistorie.

Ryan Lochte er svært upopulær i USA og Brasil etter sin løgn om å ha blitt utsatt for væpnet ran i Rio.
  • Fredrik Saltbones

Svømmestjernen Ryan Lochte beklaget fredag å ha gitt feil framstilling av hendelsene på en bensinstasjon i Rio de Janeiro sist helg.

– Jeg vil be om unnskyldning for min oppførsel sist helg. Jeg burde vært mer nøyaktig og oppriktig da jeg beskrev det som skjedde den morgenen, sa han i en uttalelse viaInstagramog Twitter.

– Jeg burde også vært mye mer ansvarlig i min oppførsel, og for det ber jeg om unnskyldning til mine lagkamerater, mine tilhengere, mine konkurrenter, mine sponsorer og vertene for dette store idrettsarrangementet.

Les også

Amerikansk OL-svømmer betalte seg fri for å slippe straffeforfølgelse

Det fikk stor oppmerksomhet da Lochte hevdet å ha blitt utsatt for væpnet ran. Han fortalte at ranere utkledd som politimenn stoppet taxien han og tre lagkamerater satt i, og at en av dem holdt et våpen mot pannen hans og frarøvet svømmerne penger.

Hengt ut i tabloidaviser

Brasiliansk politi stilte seg tidlig tvilende til framstillingen, og torsdag kom det fram at de fire amerikanerne i virkeligheten hadde gjort hærverk på toalettet i en bensinstasjon og deretter blitt konfrontert av væpnede sikkerhetsvakter.

Ifølge politiet var Lochte beruset og aggressiv i møtet med vaktene. Dette dokumenteres av opptak fra overvåkingskameraer.

Saken om svømmerne har selvfølgelig fått stor oppmerksomhet i amerikanske medier. Flere aviser viet plass til historien på sine forsider. Og Ryan Lochte får gjennomgå.

"Den stygge amerikaneren" blir han kalt av New York Post på hele forsiden til tabloidavisen.

"The Lochte Mess Monster", skriver New York Daily News.

– Traumatisk

Lochte, som til sammen har 12 OL-medaljer (seks av dem i gull), gjentok i sin uttalelse at en fremmed faktisk hadde pekt på ham med skytevåpen og forlangt penger for å la ham gå.

– Det er traumatisk å oppleve noe slikt, når man er ute sent med sine venner i et fremmed land, med en språkbarriere, sa Lochte.

Han sier at han etter hjemkomsten til USA tiet så lenge om hendelsene fordi han først ville være sikker på at de tre som var sammen med ham den kvelden (Gunnar Bentz, Jack Conger og Jimmy Feigen) hadde forlatt Brasil

Feigen var den siste av dem som reiste hjem. Det gjorde han etter å ha donert et betydelig beløp til veldedighet mot å slippe straffeforfølgelse.

Les også

Amerikanske OL-helter diktet opp ranshistorie: Kan bli siktet for falsk forklaring

Lekse

Lochte er blitt svært upopulær i Brasil etter det oppdiktede ranet, og han er blitt kraftig kritisert også i hjemlandet fordi skandalen har overskygget sportslige prestasjoner.

Lochte beklaget i sin melding særlig å ha tatt oppmerksomhet fra idrettsprestasjonene i OL.

– Jeg er svært stolt over å representere landet mitt i OL, og dette var en situasjon som kunne og burde vært unngått. Jeg tar ansvar for min rolle i det og har lært en viktig lekse, skrev han.

(100% Sport/NTB)

Les mer om

  1. OL