Sport

Oslo-OL kan opprette Tromsø-kontor

OL-direktør Eli Grimsby åpner for å hente kompetanse fra Sjakk-OL 2014 inn i Oslo-OL-organisasjonen.

 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø
svp://10139?view=htg

I dag var Grimsby på besøk hos Sjakk-OL 2014 i Tromsø. Hun mener Oslo-OL kan trekke flere erfaringer fra arrangementet som ble avholdt i Tromsø i august i år — selv om Oslo 2022 sitt bruttobudsjett på 35 milliarder er omtrent 50 ganger høyere enn budsjettet til Sjakk-OL.

— Det er mye som skal bygges og mange flere publikummere som skal på plass. Det som er felles er at det er mange nasjoner, i Sjakk-OL er det faktisk flere nasjoner enn vi vil ha i Vinter-OL. Det er mange kulturer, det er mye logistikk og oppbygging av en organisasjon i løpet av veldig kort tid. Jeg synes mye av det de allerede har delt med oss er veldig interessant å høre på.

- Regional avdeling

Med en avgjørelse om statsgaranti få uker unna er Grimsby forberedt på at OL-organisasjonen må ruste opp dersom man få gå videre med prosessen. I den sammenheng er OL-direktøren tydelig på at det kan være aktuelt å hente inn kompetanse fra Sjakk-OL-organisasjonen.

OL-MØTE: Eli Grimsby (til venstre) og Oslo 2022-rådgiver Julie Amlie besøkte Sjakk-OL 2014-organisasjonen med blant annet Elin Hammari og direktør Børge Robertsen i Tromsø i dag.

— Jeg tror at vår organisasjon kommer til å øke. Vi kommer også til å måtte drive med promotering av søknaden internasjonalt hvis vi skulle få statsgaranti. Så langt har organisasjonen her gjort et veldig godt inntrykk. Så hvis noen av de skulle være interessert i å komme sørover eller ha en liten regional avdeling her oppe, så ville det vært interessant. Absolutt, sier Grimsby.Sjakk-OL-direktør Børge Robertsen har jobbet de siste syv årene med Sjakk-OL. Til nyttår oppløses selskapet. Robertsen skjuler ikke at det frister å jobbe videre med andre store idrettsarrangement.

— Lysten er fortsatt til stede, absolutt. Det har vært en kjempeerfaring man har fått med seg i syv år og det hadde vært fint å fått brukt den videre, sier Robertsen og fortsetter:

— Jeg søkte i min tid på Tromsø OL-2018 og fikk beskjed om å hente mer erfaring. Den har jeg fått nå, slår han fast.

- Hvordan er lysten for å jobbe med et eventuelt Vinter-OL i Oslo i 2022?

— Man har selvfølgelig noen på hjemmebane å ta hensyn til, men det vil alltid være interessant med et sånt prosjekt, svarer Robertsen.

IOC-skepsis

Han er overbevist om at man har erfaringer fra Sjakk-OL som vil være verdifull for Oslo 2022. — Vi har pratet med en tidligere OL-arrangør, Torino 2006, som fortalte oss at det var mye mer krevende å arrangere Sjakk-OL enn Vinter-OL. Også i Dresden 2008 har de vært tydelig på at å arrangere Sjakk-OL er krevende. Det er nok erfaringer fra vår prosess som kan være nyttig for Oslo-OL, mener Børge Robertsen.

I forkant av mesterskapet i Tromsø hadde Sjakk OL-2014 flere tøffe runder med det internasjonale sjakkforbundet FIDE. Det blåste som verst da man ville utestenge ti lag fra mesterskapet, inkludert det russiske damelandslaget. Etter press fra FIDE ga man etter, og ga de aktuelle lagene startplass.

- Hva tror du om muligheten for at et Oslo-OL kan endre IOC?

— Jeg kjenner ikke så godt til IOC. Min erfaring er at det er vanskelig å få et sterkt internasjonalt forbund til å endre på den praksisen og de retningslinjene de har. Nå tror jeg at IOC har et veldig klart regelverk og manual, noe vi opplevde av FIDE ikke hadde. De har kanskje litt mer forutsigbarhet Oslo 2022 enn vi hadde, sier Robertsen som likevel advarer:

— Jeg tror nok at IOC er klar for reformering dersom man få vestlige nasjoner til å ta på seg disse arrangementene, så må man kanskje gjøre noe med konseptet. For det virker som det kostnadsmessig har tatt helt av.

Enorm OL-motstand

Tross en oppgang på 12 prosent på ja-siden i en måling hos Aftenposten i går, er det fortsatt en klar overvekt av OL-motstandere nasjonalt. Aller størst er motstanden i nettopp Tromsø, hvor 87 prosent i en meningsmåling i forrige uke uttalte seg negativ til et OL i Oslo.

— Dette er et arrangement for hele landet. Jeg er selv fra helt i sør. Jeg synes det ville være veldig godt å vite at man så en oppgang i støtten hvor det til nå har vært krevende. Nord har vært det området som har markert seg som mest kritisk. Jeg håper inderlig at man også vil oppleve en støtte også nordfra etterhvert, sier Grimsby.

- Har du tatt standpunkt i spørsmålet om et vinter-OL i Oslo i 2022, Børge Robertsen?

— Jeg synes store arrangementer er interessant og Vinter-OL er spennende. Men det er klart at det er veldig dyrt arrangement. Det får bli opp til regjering og Stortinget å bestemme seg, så jeg forholder meg nøytral, sier Sjakk-OL-direktøren med et smil.

 1. Les også

  IOC nekter fortsatt å betale skatt under Oslo-OL

 2. Les også

  VIF-direktør raser mot Frp-politiker etter OL-stunt

 3. Les også

  Kommentar: Alt gikk galt for OL-ideen

 4. Les også

  OL-støtten øker etter foreslått milliardkutt

svp://10139?view=htg

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. SJAKK
  Publisert:

  - Vi brukte tjuvtriks for å få Sjakk-OL til Tromsø

 2. SJAKK
  Publisert:

  Sjakk-OL håper konkursbegjæringen blir trukket

 3. SJAKK
  Publisert:

  Sjakk-OL med millionsprekk

 4. SJAKK
  Publisert:

  Sjakk-OL er fjerde størst i verden

 5. SPORT
  Publisert:

  - Vi har fortalt IOC at 150 svarte biler med hver sin sjåfør opp Karl Johan ikke passer

 6. SJAKK
  Publisert:

  Vil skape ny toppturnering