Sport

Slik er det å løpe maraton i Antarktis: - Naboen min sier at jeg er gal

Pål Skyrud har løpt maraton på både Nordpolen og Sydpolen. 48-åringen har som mål å fullføre maraton på alle verdens kontinenter.

EKSTREMT: Pål Skyrud fra Fjerdingby i Akershus har løpt mange maratonløp rundt omkring i verden. Et av de aller mest spektakulære er Antarctic Ice Marathon.
  • Reidar Løfaldli

Pål Skyrud er ikke helt som andre mosjonister eller hobbyløpere. Mens andre setter seg som mål å fullføre de berømte maraton-utgavene i London, Berlin eller New York, tar 48-åringen fra Fjerdingby i Akershus steget et vesentlig hakk lenger.

Når vi snakker med Skyrud har han nettopp kommet hjem etter å ha løpt «Antarctic Ice Marathon» som foregår på Union Glacier Camp like ved Ellsworth Mountains på Antarktis-kontinentet (om lag 1000 kilometer fra selve polpunktet), på 80 grader sør.

– Naboen min sier at jeg er gal, men drivkraften min er å prøve noe litt annerledes i livet og mestre krevende oppgaver, sier han etter en hjemtur på 34 timer via Punta Arenas i Chile, stedet hvor man flys inn til Union Glacier.

– Den siste tiden har jeg erfart at ting kan snu fort i livet. Foreldrene mine gikk bort og jeg skjønte at man må leve ut sine drømmer før det er for sent, sier Skyrud.

STORT LANDSKAP: En del av feltet i Antarctic Ice Marathon.
Les også

Skal løpe 160 kilometer i ørkenen i opptil 60 graders hete: – Det er litt skremmende

– Bruker sunt vett

Deltagelsen i det noe spesielle løpet helt sør på kloden skjer bare et drøyt halvår etter at han fullførte North Pole Marathon, en kanskje enda mer spektakulær opplevelse.

Løpet foregår på et flytende isflak nær selve Nordpolen, hvor russiske fallskjermsoldater bygger opp en camp så nær polpunktet som mulig. Men med tanke på at man er på en isflak og i kontinuerlig bevegelse, flytter campen seg hver dag, raskere i begynnelsen. Da Skyrud var der flyttet campen seg åtte meter i timen.

GPS-trackingen fra klokka til Pål Skyrud viser hvordan isen drev mens man løp rundene i maratonløpet nær Nordpolen. Klokka stoppet etter hvert på grunn av kulda, så løpsdistanse og tid er ikke korrekt.

Skyrud har trent løping i ti-elleve år og trener nå opp til seks ganger i uka, både svømming, sykling og skiturer. Han har konkurrert både i Super Birken og triatlon. Nå løper han bare maraton.

– Jeg trener under vanlige norske forhold. Den kaldeste temperaturen jeg har løpt i Norge er på minus 21 grader. Noen drar til isfrysere for å løpe der, men jeg har fått erfaring med ull innerst og sunt norsk vett, sier han.

STOLT: En glad Pål Skyrud etter å ha fullført North Pole Marathon.
Les også

Mari (40) jakter ekstrem rekord: Lørdag løper hun fire maraton - på rad

Vant i Andesfjellene

I maratonmiljøet snakker man om «7 continents», som er å løpe maraton på alle de sju forskjellige kontinentene - Europa, Afrika, Asia, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Australia og Antarktis. Tar man North Pole maraton i tillegg oppnår man en såkalt «Grand Slam».

– Jeg satte meg mål om at jeg skal ha løpt maraton på alle verdens kontinenter før jeg blir 50, forteller Skyrud, som kommer til å oppnå bragden i løpet av 2018, dersom ting går som planlagt. I juli neste år skal han løpe i Australia.

KALDT: Her løper Pål Skyrud North Pole Marathon i 44 minusgrader.

48-åringen har løpt 24 maraton i 14 land totalt, blant dem mange «ordinære» i byer som Venezia og Praha. Han trekker frem løpene i Antarktis, på Nordpolen og ikke minst Inca Trail opp til Machu Picchu i Peru, et løp på over 4000 høydemeter, som de mest spektakulære.

Skyrud vant for øvrig løpet i Andesfjellene med en tid på åtte og en halv time.

SPEKTAKULÆRT: Løpstraseen i en maraton nær Sydpolen er ikke som alle andre steder.
Les også

Jimmy løper 20 maraton på 20 dager: – Det vil komme et punkt hvor alt gjør forferdelig vondt

– Fuktig på Nordpolen

Da han løp på Nordpolen i starten av april var temperaturen på minus 44 grader. I Antarktis er det rundt 25 minusgrader og tørrere.

– Hvordan kler man seg for å løpe i slike temperaturer?

– Jeg bruker merinoull fra innerst både over og nedentil, med en tykkere fleecejakke og en skalljakke. Så har jeg finlandshette i ull, pluss en buff og vanlig bomullslue, votter og ullsokker inne i terrengskoene. Jeg bruker den tykkeste løpebuksen man får kjøpt, men ikke Gore-Tex. Da fryser jeg ikke på noen måte, sier han.

VAKKERT: Slik ser en maratontrasé nær Nordpolen ut. Løpet gikk på natten i midnattssol.

Han forteller at problemet på Nordpolen er fuktigheten, som det er en utfordring å bli kvitt. Han fant en løsning ved å bruke en snøscootermaske.

– Da gikk varmen opp i brillene og det dugger på 15 sekunder, men man må tette ansiktet for å unngå eksponering for kulden.

– I Antarktis kunne jeg puste ut gjennom en buff uten at det ble til is. Problemet der er solen. Man bør helst dekke seg til, eller ha en solkrem på 50 pluss.

Skalljakken han bruker blir stiv og må brekkes opp etter fullført løp.

HVITT: Her får man et inntrykk av løpsområdet i Antarctic Ice Marathon.
Les også

Tobarnsmor Øyunn (33) skal løpe 400 kilometer på fem døgn

– Som å løpe i sand

Skyrud brukte drøye fem timer på North Pole Marathon og 4 timer og 44 minutter på Antarctic Ice Marathon. På ordinær maraton har han en rekord på 3 timer og 21 minutter fra Venezia.

– Løpeteknisk er det som å løpe i sand. Det blir harvet opp hard snø. Og man blir sliten på en annen måte på grunn av de små skrittene hele veien. Man klarer ikke lange ut beina, forteller han.

– I Antarktis er det mye lettere, for der gjør mannskapene i stand en løype og presser snøen ned. Men den fokker seg uansett til i skavler, så der blir det som å løpe i sand igjen. I tillegg gjør vinden på Union Glacier det vanskelig, sier Skyrud.

TUNGT: Løypene i Antarktis er preparerte, og dermed lettere enn de på Nordpolen, men det fokker uansett til, forteller Pål Skyrud.

Drømmer om opplevelser

Han trekker frem bekjentskapene, opplevelsene og den menneskelige kontakten han får på turene rundt omkring i verden.

– I Antarktis løp jeg med en fra Portugal, mens jeg er blitt kjent med en fra Adelaide som skal løpe sammen med meg i Australia neste år.

Skyrud trives godt med å trene alene og innrømmer at han nok har sansen for det litt ekstreme.

– Et maraton er et maraton, men det er stor forskjell på for eksempel Oslo eller New York maraton, med så mange mennesker, og disse «adventure» maratonløpene. Det blir en annen personlighet i et slikt løp med en slik liten gruppe, avslutter han.

Les mer om

  1. Antarktis
  2. Nordpolen
  3. Ultraløp