Bø om den norske OL-leiren: – Vi blir passet på som unger

Stemningen er god blant norske skiskyttere, men de har også sine problemer.

Tarjei Bø leder an gjennom Alpensias gater til pressetreff. Til venstre Erlend Bjøntegaard og til høyre Emil Hegle Svendsen.

PYEONGCHANG: Norske skiskyttere kommer i flokk og følge til pressetreff blant OL-turister og snøskulpturer. De er godt påkledt, og de holder god avstand til mediene. Her skal ingen bli syke.

– Jeg bruker hanskene innendørs. Jeg tar ikke i dørklinken på utsiden av døren til rommet uten hansker, sier Johannes Thingnes Bø.

Han har gått en rekke mesterskap allerede og har litt erfaring med hygieneregimet som iverksettes når norske idrettsutøvere skal gå for medaljer og ære.

– Jeg har vel aldri har opplevd et slikt fokus på disse tingene tidligere.

Les også

Olympiatoppen slår full alarm: «Hold avstand til utøverne»

Tar ingen sjanser

Noroviruset som har herjet i OL-området har fått norske lagledere og trenere til å innføre skyhøy ikke-bli-syk-beredskap. Fredag ettermiddag ble reglene skjerpet inn, og mediefolk som kom på pressetreff med skiskytterguttene, fikk klar beskjed om å holde avstand.

– Det er ingen vits å ta noen sjanser, sier Thingnes Bø som er av Norges store gullfavoritter før lekene åpnes.

Tarjei Bø har også merket seg at fokuset på å unngå sykdom er sterkere enn noen gang.

– Vi blir passet på som barn her inne. Men de er flinke og har et svært proft opplegg på alt. Dette har de planlagt, og vi har det som plommen i egget, sier Tarjei Bø.

Les også

Kristoffersen mot Hirscher – og seks andre superdueller du må få med deg i OL

Skiskytterlandslaget.

Har kontroll på vinden

Johannes Thingnes Bø er komfortabel med å være en av favorittene og han er komfortabel med at det kan bli svært utfordrende forhold på skytebanen på OLs første øvelse.

Pyeongchang er utsatt for vind. Skiskytterne har vært i Pyeongchang og har fått trene på stadion i en uke allerede. Det er også meldt om vindfulle forhold på søndagens sprint.

– Til å begynne med var det veldig mye vind. Da fikk vi også testet skyting under vanskelige forhold. Nå føler jeg at jeg håndterer vinden ganske bra, og jeg har fått bygd opp selvtillit på skytingen, forteller Thingnes Bø.

Storebror Tarjei Bø er den eneste som har vunnet et verdenscuprenn denne vinteren som ikke har hatt navnet Johannes Thingnes Bø eller Martin Fourcade. Også han har merket seg de tøffe vinforholdene som kan oppstå på arenaen.

– Vinden er selvfølgelig en utfordring. Jeg tror alle har fått kjent litt på hvordan det er å bli kastet fra side til side oppe på skytebanen. Den varierer veldig og kommer i rykk og napp. Derfor er det bare å få ut skuddene når det stilner, sier Tarjei Bø.

Les også

Myntkast avgjorde USAs flaggbærer: – Uverdig

Emil Hegle Svendsen har vært med på dette mange ganger før. Han har ikke helt funnet ut av forholdene.

– Skytingen denne uken har vært så som så. Det er litt vanskelig å få godfølelsen, men man må bare ta det man får og jobbe ut fra de forholdene som er på standplass, sier Svendsen som har et gull fra Sotsji å forsvare.

Vinden er lik over hele verden

De norske skytetreneren, franske Siegfried Mazet, har tatt på seg jobbe med å avdramatisere vindforholdene for sine utøvere.

– Det er den samme vinden her som i resten av verden. Den er kanskje bare litt sterkere her. Og når det er 6 sekundmeter her, så vet alle hva de skal gjøre. Det er ikke noe annerledes på akkurat det området, sier Mazet før han føyer til:

– Det greit å si det, men å gjøre det viser seg ofte å være noe helt annet.

Har snudd døgnet

Da de fire utvalgte norske skiskytterne møtte mediene klokken 13.15 lokal tid fredag ettermiddag, hadde de akkurat stått opp.

Skiskytternes konkurranser arrangeres sent på kvelden lokal tid, og derfor har de norske skiskytterne valgt å leve som om de var i en tidssone omtrent midt mellom Norge og Sør-Korea.

De legger seg ikke før 03–04 om natten. Deretter sover de til langt på dag.

– Akkurat den omstillingen har gått veldig bra, sier Tarjei Bø.

Langrennsløperne bor på samme hotell som skiskytterne. De holder seg til koreansk tid, noe som betyr leggetid lenge før de norske skiskytterne kryper til køys. Tarjei Bø innrømmer at det kan by på utfordringer.

– Vi har hørt noen småklager fra langrennsgjengen. De sier vi ler for høyt, sier Tarjei Bø med et glis.