Sport

Arne Scheie er ikke i tvil: - Norge har aldri vært bedre

NRK-veteranen hyller hopplandslaget, men det er én han svært gjerne skulle hatt på laget.

Arbe Scheie har fulgt hoppsporten i en mannsalder. Han bruker store ord når han beskriver årets landslag. Foto: NTB Scanpix

 • Roar Lyngøy
 • Mette Bugge
  Journalist

Johann André Forfang slo til med et hopp på 245 meter i 2. omgang i Planica søndag. Det holdt til 3.-plass bak slovenerne Peter Prevc og Robert Kranjec.

Tidligere NRK-kommentator Arne Scheie er nå blitt pensjonist, men han har sett samtlige norske hopp i vinter. Scheie fulgte også med fra TV-stolen søndag, og bruker ordet «fantastisk» om den norske hoppsesongen.

Les også

Forfang snuste på verdensrekorden etter kjempesvev i Planica

Det norske laget som vant laghoppkonkurransen i skiflyging lørdag, har vært overlegne denne sesongen. Her representert ved Daniel André Tande (bak t.h), Anders Fannemel (foran t.h), Kenneth Gangnes (bak t.v) og Johann André Forfang. Foto: NTB Scanpix

— Ja, det er hovedinntrykket. Lagmessig har det vært den beste sesongen noensinne. Det er det ingen tvil om, sier Scheie til Aftenposten.

Kampen bak Prevc

Ett lite «men» er det, riktignok.

— Norge har ikke eneren, Slovenia har det. Vi har ikke verdensmesteren, og heller ikke han som vant hoppuka. Som det sies: «The winner takes it all». Peter Prevc har vært så veldig bra at kampen har stått bak ham, om å bli nummer to, sier Scheie.

Denne 23-åringen fra Slovenia er verdens desidert beste skihopper. Foto: NTB Scanpix

NRK-veteranen var bekymret etter at Anders Bardal og Anders Jacobsen ga seg.— Jeg må innrømme at jeg var bekymret. Men vi har fått frem nye typer, og når man ser hvor mange nordmenn som er blant de ti beste i sammendraget, er det sterkt. Tenk om man i tillegg hadde vinneren, sier Scheie.

Les også

Norge suverene vinnere av lagkonkurransen i Planica

Overrasket over Forfang

— Det er mange som har prestert på et meget høyt nivå i år: Gangnes, Tande, Forfang. Sånn sett må man nesten klype seg i armen, sier Scheie.

Forfang kom best fra helgen i Planica sett med norske øyne.

— Han var god som juniorhopper, men at han så fort skulle bli en av verdens beste i seniorklassen på det høyeste nivået hadde jeg ikke trodd. Men desto gledeligere er det, sier Arne Scheie.

Landslagstrener Alexander Stöckl klarte ikke å holde seg borte fra Planica, selv om kona har termin 26. mars. Det er forståelig, for Norge har hatt tidenes beste hoppsesong med ham ved roret.

Stabile i toppen med flere

— Dette har vært en super sesong. Ikke minst med tanke på den stabile bredden. Vi har flere seire, rekord i antall pallplasser (25), vi har vunnet lagkonkurransen, blitt verdensmestre for lag i skiflyvning og alt med et helt nytt lag, sier landslagstrener Magnus Brevig.

— Nå må målet være at vi flere år på rad er verdens beste hopplandslag.

- Men Norge mangler eneren?

— Vi mangler ikke enere, men Peter Prevc er en konkurrent som har hatt en historisk god sesong, og har forsyner seg av mange 1.-plasser. Det som teller for oss er til syvende og sist at vi er i stadig utvikling i systemet. De to siste sesongene har ført oss på riktig vei, og vi må bare fortsette.

- Hvordan skal dere gå videre etter en slik super sesong?

— Nå skal gutta først har egentrening i april, så «gutser» vi på fra mai med samlinger igjen. Vi skal etablere oss i toppen de neste årene, og det er så mye å glede seg over etter denne. Det at Gangnes kommer på pallen sammenlagt i verdenscupen er enormt. Hele laget har prestert, og det ble en alle tiders finale, som fører til en fest. Vi må jo pleie det gode fellesskapet, sier Brevig.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og sjekk om du er enig med gjengen i hvordan de oppsummerer den norske vintersesongen:

 1. Les også

  Forfangs syvende pallplass for sesongen: – Over all forventning

 2. Les også

  Den norske verdensrekorden består etter slovensk dobbeltseier

Les mer om

 1. Hopp
 2. Daniel Andre Tande
 3. Johann André Forfang