Sport

Bjørn Dæhlie fikk 12.500 kroner av Idrettsforbundet for å stille opp på Senkveld

Langrennslegenden og Oslo2022-ambassadøren Bjørn Dæhlie ble betalt 12.500 kroner for stille opp på TV2-programmet «Senkveld med Thomas og Harald».

Bjørn Dæhlie var selv med da OL-søknaden for Oslo2022 ble lansert. Skilegenden fikk også betalt for å stille opp på TV 2. Eeg, Jon / NTB scanpix

 • Harald Stolt-Nielsen
 • Carl Alfred Dahl
 • Halvor Ekeland

ULLEVAAL STADION: Skilegenden Bjørn Dæhlie var en av de mest profilerte forkjemperne for at OL-sirkuset skulle komme til Oslo i 2022. Våren 2013 stilte Dæhlie opp i talkshowet til Thomas Numme og Harald Rønneberg. Regningen for opptredenen: 12.500 kroner.

Den norske pressen får i disse dager innsyn i hvordan Norges idrettsforbund (NIF) har brukt penger på konsulenter, flyreiser, pengebruken til OL i 2012 og 2016, samt pengene som gikk med da Norge søkte om OL i 2022.

Blant annet kommer det frem av Dæhlie fikk betalt 12.500 kroner for å stille opp som «flaggbærer» for Oslo2022.

– Han var en av dem som sa ja til å stille opp for Oslo2022 og under ungdoms-OL på Lillehammer. Så han har fått litt betaling her og der, for å være den flaggbæreren som han er, sier kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund, Niels Røine til Aftenposten.

Røine tror det ligger mer i fakturaen enn slik den fremstår. Men kan ikke si dette med hundre prosent sikkerhet.

– Jeg tror det er en generell betaling til Bjørn (Dæhlie) for å være tilgjengelig for dem som ønsket å få OL til Oslo. Dette er spesifisert her, ved blant annet å stille opp på Senkveld, sier Røine.

Bilaget viser at beløpet er «i henhold til avtale», men NIF kan ikke si om faktureringen gjelder noe mer enn bare opptredenen hos TV2.

I henhold til avtale ble Bjørn Dæhlie betalt 12.500 kroner av Norges idrettsforbund. Harald Stolt-Nielsen

– Ble oppfordret til å sende faktura

Bjørn Dæhlie skriver i en uttalelse til Aftenposten at betalingen ikke var for Senkveld, men for en rekke oppdrag i en periode, deriblant Senkveld.

– Jeg har aldri bedt om betalt for arbeid av NIF, men ble oppfordret til å sende faktura enkelte ganger. Fordelt på antall timer blir det nok godt ned på minstelønn, heter det i uttalelsen.

Dæhlie var engasjert på flere nivåer rundt arbeidet for å få OL til Norge.

– Noe i Norge og noe opp mot IOC i ulike settinger i utlandet.

Dæhlie i 2014: - En unik mulighet

Da Oslo offisielt ble klar som en av kandidatene til å arrangere OL i 2022, var Dæhlie svært positiv til et mulig vinter-OL i Norge. Samtidig gikk debatten i Norge på om hvorvidt det skulle gis statsstøtte til OL-søknaden, noe som var en forutsetning for at Oslo skulle sikre seg lekene.

– IOC har vært veldig oppmerksomme på diskusjonen som har oppstått i Norge. Norge har en unik mulighet, sa Dæhlie til Aftenposten for tre år siden.

Dæhlie bekreftet på det tidspunktet at han ville fortsette å bidra i arbeidet for å få OL til Oslo i 2022. Som vi alle vet, endte det ikke med et nytt vinter-OL til Norge.

Les mer om

 1. Bjørn Dæhlie
 2. Norges Idrettsforbund (NIF)
 3. OL

Relevante artikler

 1. SPORT

  Slik brukte idrettsforbundet 10 millioner på konsulenter for et OL som Norge ikke ville ha

 2. SPORT

  Svidde av titusener på Jørn Hoel-konsert og ballonger. Slik brukte Idrettsforbundet 12 millioner på å få OL-ja i Oslo.

 3. SPORT

  Tom Tvedt skrev rapport om norsk idrett – leide inn First House-hjelp for 1,5 millioner kroner

 4. FAMILIE OG OPPVEKST

  Victoria (18) tok en gratis IQ-test på Snapchat. Men så fikk hun seg en overraskelse.

 5. SPORT

  Her er de 10 største norske OL-øyeblikkene

 6. SPORT

  Helleland krever endring blant idrettstoppene: – Tilliten til NIF er ganske tynnslitt