Sport

Norsk kappgjenger smadret egen rekord - satte årsbeste i verden

– Jeg er utrolig godt fonøyd, sier Håvard Haukenes.

Håvard Haukenes viste gryende VM-form i Slovakia.
  • Magnus Wikan

Kappgjengeren Håvard Haukenes imponerte stort da han gikk inn til knallsterke 3.43.40 på 50 kilometer i slovakiske Dudince lørdag. Tiden er årsbeste i verden.

Han slo dermed sin personlige rekord med nesten tre minutter.

Av norske utøvere er det bare Trond Nymark som har gått raskere gjennom tidene. Han har fortsatt den norske rekorden på 3.41.16.

Les også

Haukenes imponerte voldsomt i OL-debuten: - Han er i verdensklasse

– Det er veldig kjekt å få til et sånt løp. Jeg er utrolig godt fornøyd, sier Haukenes til Bergens Tidende.

Taktisk smart

I lørdagens løp lot bergenseren to av konkurrentene gå i fra ham ganske tidlig. Haukenes ønsket å slå følge, men fikk klar beskjed fra trener Stephan Plätzer om å forholde seg rolig.

– Jeg måtte ikke brenne alt kruttet i starten. Det var viktigere at jeg fant min egen rytme, forklarer 26-åringen.

Håvard Haukenes var meget fornøyd med egen prestasjon.

Den taktikken lyktes han med. De to kappgjengerne foran ham sprakk, og etter 30 kilometer var Haukenes plutselig i ledelsen. Det har han ikke vært mange ganger tidligere.

– Det var en helt ny erfaring for meg. Vanligvis har jeg et mål om å gå raskere enn dem foran meg, men nå måtte jeg plutselig lage meg noen nye mål underveis, sier han.

I ensom majestet

Etter 35 kilometer ble han tatt igjen av en meksikaner, som hadde spadd på med alt kullet han hadde for å tette luken opp til nordmannen. Da meksikaneren omsider kom opp på siden, kunne Haukenes se at han var sliten.

– Jeg økte farten i svingene, og til slutt sprakk han også, sier han.

På de siste ti kilometerne gikk Norna-Salhus-utøveren i ensom majestet, og vant til slutt med ett minutt og to sekunder ned til nestemann, den polske mesteren Rafal Augustyn.

– Dette løpet viser at alt er mulig. Som alle jeg konkurrerer mot, har jeg også to bein, to armer, to lunger og ett hjerte. Med riktig innstilling og holdning finnes det ingen grenser, sier Haukenes, som tar sikte på å gå enda fortere undere friidretts-VM i London i august.

(©NTB/Bergens Tidende)

Les mer om

  1. Slovakia