Flere ganger har sykkelstjernene fått kritikk for oppførselen. Det kan de få svi for i fremtiden

Den gule trøyen i Tour de France er noe av det største en syklist kan ha på seg. Med den følger en rekke uskrevne regler.

Mannen i gult har mye å si i sykkelfeltet. Chris Froome er derfor en mektig mann i Touren.

De som så avslutningen av den 12. etappen av årets Tour de France, så deler av hva den gule trøyen betyr.

Chris Froome, som hadde den gule trøyen på etappen, misset i en sving og kjørte inn i det som best kan beskrives som piknikområdet til noen av tilskuerne. Froome kom seg raskt på veien igjen, men hadde tapt en del sekunder til konkurrentene.

I andre idretter ville man kanskje utnyttet feilen til motstanderen. Men ikke i sykkel. Konkurrentene ventet på Froome. Hvorfor er det slik?

Les også

Det er 30 år siden Dag Otto Lauritzen skrev norsk sykkelhistorie. Slik husker han dramaet.

– Når den gule trøyen stopper og tisser, da er det stopp i feltet, sier Kurt Asle Arvesen.

– Hadde sett stygt ut

I kommentatorboksen til TV 2 ble det som skjedde diskutert. Ekspert Johan Kaggestad mente det bare var tull at rytterne skulle vente.

– Den gule trøyen både får og krever mye respekt i feltet. Trøyen har en slags makt. Han kan si fra om når feltet skal roe ned litt, ta en slags pause. Du blir en leder i feltet, sa den tidligere Tour de France-profilen Jens Voigt på TV 2 sin sending her om dagen.

De uskrevne reglene er slik: Du skal ikke angripe hvis den gule trøyen har mekaniske problemer, tar en tissepause eller av andre årsaker ikke kan forsvare seg.

– Det er noen gråsoner. Det er jo uskrevne regler, så det er opp til hver enkelt å følge dem, forklarer Kurt Asle Arvesen.

Arvesen har selv syklet Tour de France flere ganger. Han forteller at han ikke nødvendigvis tror de andre ventet da Froome endte på campingtur.

– Det ble kanskje mer til at ingen ble enige om hvem som skulle kjøre. Laget til Froome hadde jo kjørt frem til det.

– Men kunne noen angrepet da?

– Nei, det hadde nok sett stygt ut hvis for eksempel Romain Bardet angrep, mener Arvesen.

Gul trøye i Tour de France er kanskje noe av det mest ettertraktede plagget en syklist kan bære.

Et annet tilfelle som har fått kritikk var under fjorårets tour. Noen av Chris Froomes lagkamerater veltet og havnet langt bak hovedfeltet. Froome stoppet, tisset og ble tatt igjen av lagkameratene. Feltet måtte da vente på Froome før de kunne kjøre igjen.

– Når bruddet har gått av gårde og den gule trøyen stopper og tisser, da er det stopp i feltet, forteller Arvesen.

Les også

I dag kan Kristoffs sykkelfremtid bli avgjort

Konsekvensene kan bli store

For noen dager siden så vi en av de uskrevne reglene bli brutt. Froome rakk en arm i været og signaliserte at han trengte hjelp. Fabio Aru benyttet muligheten til å stikke av fra Froome. Denne gangen var ekspertene ikke i tvil: Slik gjør man bare ikke i Tour de France. Richie Porte, som også var en av utfordrerne til Froome ga tydelig beskjed til Aru om at han ikke skulle utnytte den gule trøyens problemer. Aru måtte vente, men fikk allikevel kritikk i ettertid.

– Hvis det er gjentagende at du bryter disse reglene, så blir du en upopulær rytter. En vakker dag får man det i retur. Popularitet og hvordan folk blir likt er avgjørende for hvor mange tilbud du får og hvor gode hjelperyttere du får i fremtiden, forklarer Arvesen.

Han peker på at en sykkelrytter kjører mange ritt i løpet av karrièren. Har du fått et dårlig rykte, kan det være avgjørende for fremtiden.

– En dag får du smellen tilbake. Du blir ikke en respektert rytter hvis du blåser i reglene, forklarer Arvesen.