Sport

Derfor kjører Kristoff Tour des Fjords

Har vunnet fem av sju etapper i rittets historie.

NUMMER 15: Det er nesten blitt en vane å se Alexander Kristoff på toppen av pallen. Torsdag tok han sin andre etappeseier i Tour des Fjords. Det var sesongens 15 (!) seier.
  • Kurt Arne Nilssen

HAUGESUND: Nok en gang var Alexander Kristoff overlegen på en etappe av Tour des Fjords. Selv om han nå har vunnet fem av de sju siste etappene av rittet, mener Kristoff han får god nok matching langs de norske fjordene.

— Jeg føler jeg får matching for jeg må ta i maksimalt, men det er morsomt å kjøre oppkjøringsritt der man vinner mye. Spesielt på hjemmebane føler jeg at jeg klarer å ta meg mer ut enn jeg kanskje hadde gjort andre plasser, sier Kristoff til Aftenbladet.

Med god hjelp fra lagkameratene i Katjusja suste han torsdag nok en gang først over målstreken. Etter målgang innrømmer han at han hadde god kontroll på spurten.

— I dag gikk det ganske greit. Det er ikke alltid lett å komme i posisjon, men jeg har et lag som gjør en veldig god jobb for meg, sier han.

Les også

Alt går mye bedre i en grilldress for Jonevret

Optimal oppladning

Hovedgrunnen til at Kristoff prioriterer Tour des Fjords er ikke at rittet går på hjemmebane, selv om det selvfølgelig tas med i vurderingen når sesongplanen legges.

Kristoffs trener, Stein Ørn, mener alt handler om å skaffe seg en best mulig oppladning til Tour de France. Av alle alternativene er Team Kristoff trygge på at å kjøre Tour of Norway, Tour des Fjords og Tour de Suisse gir den beste oppladningen til det som skal skje i Frankrike om fem uker.

Les også

Ny Kristoff-seier i Tour de Fjords: - Følte jeg hadde god kontroll

— Det at Tour des Fjords går på hjemmebane er selvfølgelig viktig for Alexander og det øker motivasjonen hans, men hovedgrunnen til at vi deltar er enkelt og greit at dette rittet gir best forberedelser foran touren. Løypeprofilen passer veldig godt som oppkjøring. I framtiden kan det være at enda flere stjernen vil delta og det vil gjøre det vanskeligere å vinne, sier Ørn, men legger til:

— For at utviklingen hans skal fortsette må vi i fremtiden likevel være åpne for andre alternativer. Akkurat nå vil vi ikke ha noe høyere nivå enn dette. Her er det mulig å perfeksjonere samarbeidet i laget, mens nivået blir enda høyere i Sveits rundt, sier Ørn.

Vil vinne i Italia og Spania

Det er likevel ingen selvfølge at Kristoff i framtiden kommer til å fortsette å prioritere Tour des Fjords. Mens Storhaug-ekspressen herjer langs de norske fjordene, kjører flere av konkurrentene hans for tiden om prestisjefulle etappeseirer i Giro d'Italia.

Kristoff legger ikke skjul på at han også har ambisjoner om å vinne etapper i Italia.

I 2012 tok han en 2. plass på den 13. etappen av Giro d'Italia, kun slått av spurtkanonen Mark Cavendish. Siden den gang har Kristoff utviklet seg til å bli en spurtkanon i verdensklasse og skulle han en gang velge å prioritere giroen vil han ha gode muligheter til å ta en etappeseier også der.

— Det er ikke sikkert jeg kjører Tour des Fjord hvert år. Jeg har ikke vunnet noen etappe i Giro de Italia og det har jeg lyst til, sier 27-åringen. Dette kommer litt an på sesongopplegget. Hvis jeg skal kjøre giroen så kommer jeg nok ikke til å kjøre touren, sier han.

- Han kan kjøre alle tre

Og det er her Team Kristoff i framtiden må ta noen tøffe valg.

— Vi har et ønske om å prioritere Giro d'Italia og Vuelta a España en sesong. Samtidig er det slik at touren er veldig viktig for Katjusja og det er tross alt de som betaler lønnen til Kristoff. Derfor må vi lytte til hva de har å si. Det er spesielt for en rytter å vinne etapper i både touren, giroen og vueltaen, sier Ørn.

Katjusjas sportsdirektør, Torsten Schmidt åpner imidlertid for at Kristoff i fremtiden kan delta i alle tre sykkelrittene – i en og samme sesong.

— Som sprinter er det mulig å delta i samtlige. Selv om han starter alle, så behøver han ikke fullføre alle, sier Schmidt til Aftenbladet.

Stein Ørn er ikke helt sikker på om det lar seg gjøre.

— Jeg foretrekker heller det opplegget vi har i dag, men vi må se litt på dette. Neste år er VM i Quatar og da kan vueltaen passe bra som oppkjøring, sier Ørn.

FAKTA:

Tour des Fjords

2. etappe, 205 km Jondal – Haugesund:

  1. Alexander Kristoff, Norge (Katjusja) 05.42.11, 2) Jasper Stuyven, Belgia (Trek) samme tid, 3) Asbjørn Kragh Andersen, Danmark (Trefor Blue Water) s.t., 4) Edvald Boasson Hagen, Norge (MTN-Qhubeka) s.t., 5) André Looij, Nederland (Roompot) s.t., 6) Kristian Sbaragli, Italia (MTN-Qhubeka) s.t., 7) Michael Valgren Andersen, Danmark (Tinkoff-Saxo) s.t., 8) Fridtjof Røynås, Norge (Sparebanken Sør) s.t., 9) Carlos Barbero, Spania (Caja Rural) s.t., 10) Oscar Landa, Norge (Coop-Øster Hus) s.t.

Sammenlagt:

  1. Kristoff 10.13.46, 2) Stuven 0.14 min. bak, 3) Haller s.t., 4) A. Kragh Andersen 0.16, 5) Daryl Impey, Sør-Afrika (Orica) s.t., 6) Sbaragli 0.20, 7) Valgren Andersen samme tid, 8) Boasson Hagen s.t., 9) Barbero s.t., 10) Mads Pedersen, Danmark (Cult) s.t.

Les også

  1. Kristoff-seieren ble seersuksess for TV 2

  2. Lagkameratene står i kø for å hjelpe Kristoff

Les mer om

  1. Alexander Kristoff
  2. Sykkelritt