Sport

Hedret død venn: Tårene trillet da stjernen vant den brutale Tour-etappen

I oktober i fjor omkom hans fars beste venn og John Degenkolbs største fan i en sykkelulykke. Trist, men også noe som inspirerte den 29 år gamle tyskeren.

John Degenkolb kunne strekke armene i været for seier på den niende etappen i Tour de France.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Journalist

ROUBAIX: Det var støvete, det var ujevnt underlag, det var varmt. Syklistene falt, veltet og punkterte etter tur.

Men en mann hadde bestemt seg for at han hadde noe mer å kjøre for mer enn bare en etappeseier. John Degenkolb kjørte for å hedre minnet til en venn av familien og trofast hjelper og tilhenger.

– Jörg hadde alltid tror på meg, og han var som en far for meg. Jeg måtte vinne for min venn, sa Degenkolb på en pressekonferanse.

Samtidig som han hedret sin venns minne, ville han vise alle som hadde avskrevet ham som sykkelrytter, at han hadde mer å fare med.

– Jörg døde i en arbeidsulykke i oktober i fjor. Jeg dedikerer seieren til ham, sa John Degenkolb da Aftenposten spurte om dedikasjonen på den internasjonale pressekonferansen etter at han hadde vunnet sin første Tour de France-etappe.

  • Det ble mye action søndag: Tour-favoritt måtte bryte: Syklistene falt som fluer på høydramatisk etappe

– Han var alltid med oss rundt på sykkelritt i Europa. Jeg dedikerer ikke bare denne seieren til ham, men også alt arbeidet jeg har gjort denne vinteren for å komme tilbake som sykkelrytter.

Tårer, svette og støv

John Degenkolb, 29 år gammel fra Tyskland, var utrolig sliten men så utrolig glad etter å ha vunnet spurten mot gultrøyerytter Greg Van Avermaet og Yves Lampaert. Da han ble TV-intervjuet like etter målgang trillet tårene ned ansiktet og blandet seg med svette og støvet fra 15 brosteinspartier.

Det hadde vært en knallhard dag på jobben. Men det har også vært knallharde dager, måneder og år siden han vant klassikeren Paris-Roubaix i 2015. Han var spådd en stor fremtid. Men så kom motgangen.

* I 2016 blir han meid ned av en engelsk kvinne som fant ut at hun skulle kjøre på venstresiden av veien.

* Høsten 2017 døde hans fars beste venn og hans største fan og hjelper.

* Våren 2018 velter han i Paris-Roubaix og skader kneet og han mister fire uker med trening.

Og det siste året har det vært kritiske røster som har ment at nettopp Degenkolb var ferdig som topprytter.

– Selv om folk slutter å tro på meg, så måtte jeg bare vise at jeg hadde en stor seier i meg fortsatt. Det var viktig å vinne, og det var viktig å vinne for å ære minnet om min gode venn og hjelper.

Middels norsk dag

For de norske rytterne ble det nok en nesten-dag i løypa. Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff satt med i hovedfeltet til siste slutt. Men da hadde Degenkolb, Van Avermaet og Lampaert allerede stukket. Det ble en niendeplass for Boasson Hagen.

Det var tydelig at rytterne hadde vært gjennom en arbeidsdag under spesielle forhold. Støvet la seg i laser i ansiktet. Edvald Boasson Hagen hanvet på en respektabel 9. plass, men skulle i utgangspunkter kjøre for seier.

Etter hviledagen mandag, går Touren inn i alpene. Da blir det bare snakk om å henge med opp bakkene og trille ned uten å komme utenfor tidsgrensen.

– Etappe 13 og 14 har jeg vi sett oss ut som gode muligheter, sier Boasson Hagens personlige trener Fredrik Mohn.

Den 13. etappen kommende fredag er en småkupert etappe som skulle være en god mulighet for Edvald Boasson Hagen.

Den 14 etappen er også en mulighet, men kan fort bli for tøff mot slutten.

Flere muligheter

Den 15. etappen kan også være en mulighet, men den innlagte klatringen opp til Pic de Nore kan blir for tøff til at Hagen har nok sprut i beina til å være med i en finale.

Boasson Hagen kan også få muligheten på den 18. etappen. Dette er en flat etappe og dersom Mark Cavendish fortsatt sitter med og har kjørt seg mer i form utover i Touren, vil laget kjøre spurtopptrekk for ham på denne etappen. Dette er også en etappe som passer Kristoff.

Mens Edvald Boasson Hagen holdt seg på to hjul gjennom hele etappen, måtte Alexander Kristoff sluke støv fra nordfranske landeveier en gang.

– Jeg satt litt langt bak og falt langt ned i en grøft i en velt. Den andre gangen veltet jeg da en kjørte på noe grus og veltet.

Les mer om

  1. Edvald Boasson-Hagen
  2. Alexander Kristoff
  3. Tour de France