Sport

Krisemøte i FIFA mandag: - Nå må Blatters lefling med gjenvalg legges helt død

Karen Espelund krever at datoen for Sepp Blatters avgang settes av FIFA-styret mandag.

Mandag kan FIFA-styret ta et nytt steg mot endelig punktum for Sepp Blatters presidentkarriere i organisasjonen.

 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

Karen Espelund forventer klare svar fra mandagens ekstraordinære styremøte i FIFA, og håper dagen for president Sepp Blatters avgang endelig blir fastsatt.

Tema for mandagens møte i eksekutivkomiteen er tid og sted for den ekstraordinære kongressen som skal velge sveitserens etterfølger som president.

Blatter overrasket alle da han 2. juni – bare fire dager etter at han ble gjenvalgt for fire nye år – offentliggjorde at han kommer til å utlyse nyvalg i den skandaleforfulgte fotballorganisasjonen.

Siden har han imidlertid kommet med flere uttalelser gjør det vanskelig å forstå hva han egentlig tenker og mener om egen fremtid i forbundet han har sittet i ledelsen av siden tidlig på 80-tallet.

Espelunds tre krav

Karen Espelund, det norske styremedlemmet i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), har tre punkter hun mener er viktigst å få på plass på mandagens møte.

— For det første må det bli tydeliggjort at leflingen fra Blatter med å stille til valg igjen, må legges helt død. Det må være helt klart at han trekker seg, sier hun til Aftenposten, før hun legger til:

Karen Espelund er Norges mest profilerte fotballpolitiker internasjonalt. Foto: Adresseavisen

— Deretter må man finne et tidspunkt for ny kongress, gjerne så raskt som mulig. Så må man også bli enige om prosedyrene for valget. Dette er en ekstraordinær situasjon og har ikke skjedd tidligere. Det må lages retningslinjer for lansering av kandidater og lignende, sier hun.I tillegg håper den tidligere generalsekretæren i Norges Fotballforbund at man kan komme i gang med samtalen om hvordan reformprosessen i organisasjonen skal håndteres videre.

Endringer uunngåelig

Som internasjonal fotballpolitiker er hun vant til at ting tar tid og at nederlagene kommer med jevne mellomrom i en organisasjon som de siste årene først og fremst er blitt kjent for korrupsjonsskandalene. Likevel har hun troen på at det nå er vilje og enighet i styret om at endringer nå er uunngåelig.

— Det er ikke sikkert at det er enighet om hvor raskt kongressen bør komme, men jeg har tro på at majoriteten ser at situasjonen ikke er gunstig for FIFA, og at de ønsker å håndtere det, sier Espelund.

Platini lanseres

Den spanske avisen AS skrev i helgen at UEFA-president, Michel Platini har støtte fra fire av de seks kontinentalforbundene om å bli Blatters etterfølger. Ifølge avisen har franskmannen de fleste stemmene fra Europa, de to amerikanske forbundene og Oseania i ryggen. Stemmer dette er han favoritt til å bli verdensfotballens nye leder. AS skriver at de afrikanske landene skal støtte Issa Hayatou, mens prins Ali Al-Hussein er asiatenes favoritt.

Sepp Blatter har mye å tenke på om dagen. Foto: REUTERS

Platini har ikke uttalt seg om sitt eventuelle kandidatur, og Espelund vet heller ikke hva styrelederen tenker om saken.— Han har ikke signalisert noen, og vi har foreløpig ikke diskutert noen navn i UEFA-styret, sier hun.

Espelund er det eneste kvinnelige styremedlemmet i det europeiske forbundet. I FIFA-styret som samles i luksuriøse omgivelser mandag er det i tillegg til Blatter åtte visepresidenter og 15 medlemmer. Alle sammen er menn.

Nye stemmer

Den tidligere Manchester United-lederen David Gill er nytt medlem fra Europa i eksekutivkomiteen. Han sa først at han ikke ønsket å sitte i styret sammen med Blatter, men bestemte seg for å bli i vervet da den sittende presidenten signaliserte at han gir seg.

— Reformprosessen kan ikke ledes av Blatter. Vi liker ham ikke, og dette er en mann som trolig er i sjokktilstand. Han var den triumferende og skulle lede FIFA i fire nye år, og han ga det faktisk fra seg etter fire dager. FIFA er en organisasjon som har vært korrupt i over 40 år, sier Greg Dyke, styreleder i Det engelske fotballforbundet til Sky Sports.

Også den tyske fotballpresidenten Wolfgang Niersbach er nytt FIFA-styremedlem.

— De er viktige og taleføre folk. Jeg forventer at noen av de nye markerer seg som tydelige stemmer. UEFA har ikke flertall alene og må inngå kompromisser med andre, sier Espelund.

Valg i desember

Fotballpresident Yngve Hallen sier at det norske forbundet ikke har vært involvert i noen prosess før møtet. Han forventer at styremedlemmene klarer å få til en løsning hvor flest mulig er enige om hvordan man skal håndtere situasjonen videre. Han føler seg også sikker på at Blatter nå har skjønt at han må gå av.

Hallén sier de søramerikanske forbundene har vært gode allierte for Europa.

— Men det går ikke an å snakke enhetlig om meningene i en konføderasjon. Det er litt ulike meninger i alle, også i UEFA. Hvis vi prøver å se positivt på det, så gjør det at man får en bedre og bredere debatt hos alle. Det ville vært verre hvis det var helt klare fronter mellom de ulike delene av fotballverden. Da hadde det vært et mye større problem å finne en leder som mange kan stille seg bak, sier Hallén.

Han forventer at en ekstraordinær kongress avholdes i midten av desember.

 • Vil du lese hele historien om FIFA-skandalen? Da anbefaler vi denne grundige saken: Slik er FIFA-historien: Kofferter med cash, luksusleiligheter til pampenes katter og milliarder under bordet

Les også

 1. Tidligere FIFA-topp erklærte seg ikke skyldig

 2. Sveits har utlevert den første FIFA-toppen til USA

 3. Blatter møter verdenspressen neste uke

 4. Nå er FIFA-tysteren utestengt på livstid

 5. Reagerer på FIFA-dom: - Reglene gjelder kun for fiendene til ledelsen

 6. Ansvarlig for vurdering av VM-søknadene er utestengt i sju år

Les mer om

 1. FIFA