Sport

Mesterskapshistorikken: Kveldens motstander skaper ofte trøbbel for Norge

Romania, som hittil har imponert i EM, har vært involvert i en rekke thrillere mot Norge i mesterskap.

Cristina Neagu, kåret til verdens beste håndballspiller tre ganger, blir kanskje den viktigste og vanskeligste å stoppe for Norge i kveld. Her er det Stine Bredal Oftedal (t.v.) og Veronica Kristiansen som forsøker under OL i Rio i 2008 da Norge vant 28–27.
  • Åge Harald Drangsholt

BREST: Klokken 21 i kveld skal Norge ut i en ny ekstremt viktig kamp i EM. Norge er garantert videre etter 31–17-seieren mot Tsjekkia mandag, men nå handler det om å få med seg flest mulig poeng inn i hovedrunden, som danner grunnlaget for hvem som kommer til en semifinale.

Etter at Tyskland slo Tsjekkia 30–28 onsdag, er det klart at Norge ikke kan ta med seg full poengpott videre ettersom vi tapte for tyskerne i åpningskampen. Så nå handler det om å slå Romania så Norge får med seg to poeng inn i hovedrunden.

Les også

Vipers-profil imponerer for Norge: – Jeg drømmer om de store tingene

– Beste treneren i Europa

Det blir ikke enkelt. Riktignok hadde rumenerne trøbbel mot Tsjekkia i første kamp da de vant 31–28, men mot tyskerne i neste vant de 29–24.

– Romania har vist veldig mye bra, selv om de har hatt noen downperioder. Så langt har de vært ekstremt gode i begge 1. omganger, og i mine øyne har de kanskje den beste treneren i Europa i Ambros Martín. Dessuten er de veldig flinke til å forberede seg, sier Kenneth Gabrielsen, håndballekspert i NRK.

Ambros Martín er trener for Romania.

Og en titt på mesterskapshistorikken mellom Norge og Romania viser at det ofte blir jevne kamper – men at Norge vinner til slutt. På tre av de ti siste oppgjørene lagene imellom har Norge vunnet med ett mål, og på de tre siste møtene har Norge vunnet henholdsvis 23–21 (EM i 2016), 28–27 (OL i 2016) og 35–33 (VM i 2015).

I tillegg har de Cristina Neagu på laget – som er kåret til verdens beste håndballspiller tre ganger (2010, 2015, 2016)- og som er toppscorer i Champions League, blant annet etter å ha scoret 15 mål på to kamper mot Vipers Kristiansand.

– Men mot Tyskland så vi også at Melinda-Anamaria Geiger på høyrebacken viste god form, og dessuten har de toppscoreren i playmakeren Eliza Iulia Buceschi. Men utfordringen blir dersom Neagu har dagen. Det er til tider «herrenivå» på henne, og da må det prioriteres. I tillegg har de Crina-Elena Pintea på linja. Det handler mye om forberedelser, og å kunne drepe relasjonene, sier Gabrielsen.

Les også

Vipers-treneren bekymret for spillerne sine: – Det må gjøres noe

– Romania skal få kjørt seg

Han tror likevel at Norge har en svært god sjanse.

– Jeg tror Romania skal få kjørt seg. Norge fikk forsvaret til å sitte mot Tsjekkia, men nøkkelen blir å få bedre uttelling fra bakspillerne. Men det mest gledelige var å se energien og entusiasmen bak i forsvaret. Da blir alt mye enklere for målvaktene, sier den tidligere Vipers-treneren.

Selv med tap er trolig ikke Norge ute av kampen om semifinale. Men da må de vinne alle sine tre kamper i hovedrunden, samtidig som de må ha hjelp fra andre lag. For øyeblikket ser det ut til å bli Nederland, Spania og Ungarn som blir Norges motstandere i Nancy.

– Jeg tror det blir veldig vanskelig å nå semifinale hvis ikke vi slår Romania. Men vi skal gå «all in» for å slå dem, lover Linn Jørum Sulland.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndball-EM kvinner 2018
  3. Romania
  4. Vipers Kristiansand
  5. Kenneth Gabrielsen
  6. Linn Jørum Sulland