Sport

Derfor er ikke Norge EM-favoritt

— Vi er i et generasjonsskifte og mangler spisskompetanse, mener ekspertene.

UTE: Linn Jørum Sulland (t.h) mister EM med skade. Borte er også målvakt Katrine Lunde Haraldsen (i gult), mens Linn-Kristin Riegelhuth Koren spiller en viktig rolle. Her fra EM i 2012, hvor Norge endte opp med sølv.
  • Sindre Trygsland

Søndag åpner Thorir Hergeirssons utvalgte EM i Ungarn og Kroatia mot Ukraina. I VM i Serbia for ett år siden skuffet håndballjentene stort med 5. plass. Det norske laget har vært totalt dominerende de siste ti årene, men reiser ikke til mesterskapet som klare favoritter.

— Tidligere var det ikke noe spørsmål om Norge skulle kjempe om de gjeveste medaljene. Nå er det ikke lenger gitt at Norge spiller seg til semifinale og kjemper om medalje, mener TV 2s håndballkommentator Bent Svele.

Les også

Her er alt du trenger å vite om håndball-EM

Savner en storskytter

Selv om han anser dem som én av flere medaljekandidater, peker NRK-ekspert Øystein Havang på svakheter i den norske troppen.

— De mangler spisskompetanse spesielt når det kommer til distanseskudd. Det koster mye å score mål for Norge. Vi har ikke den spilleren som kan lage de enkle målene, og jeg tror det blir tungt å måtte spille seg til store sjanser hver gang for å score, sier Havang.

Linn Jørum Sullands skade i Møbelringen Cup kan skape hodebry for landslagssjef Thorir Hergeirsson.

TV 2s kommentatorer Bent Svele og Harald Bredeli.

— Selv om hun har vært formmessig opp og ned, er det synd for Norge at Sulland er ute. Vi har ikke de storskytterne som de andre stornasjonene. Det betyr at vi må utfordre med høyt tempo, sier Bent Svele.Forrige gang det norske kvinnelandslaget gikk to mesterskap på rad uten medalje, var i 1995/96. — Det er mulig at det skjer igjen nå, sier Svele, og viser til Norges pågående generasjonsskifte.

Imponert av Danmark

Bare siden skuffelsen i Serbia for ett år siden har Katrine Lunde, Isabel Blanco, Anja Edin-Hammerseng, Tonje Nøstvold, Mari Molid og Linn Jørum Sulland forsvunnet ut av troppen.

— Det er bare å gå tilbake i historien og se på Danmark. De gikk lang tid uten medaljer, men nå har de vært gjennom det generasjonsskiftet. Det tar tid, og man kan ikke forvente at Norge skal være helt der oppe nå, sier TV 2-kommentatoren.

Generalprøven i Møbelringen Cup endte med to seirer, samt tap mot Danmark for de norske jentene.

Øystein Havang.

— Jeg syns Norge til tider spiller kjempebra og har mye å by på, men jeg ser jo at det varierer i prestasjonene. Spørsmålet er om de klarer å være på hogget hele veien, sier tidligere landslagskjempe Susann Goksør Bjerkrheim.Hun lot seg imponere av det danskene viste mot Norge i oppkjøringen til mesterskapet. Det er hun ikke alene om.

— Jeg syns Danmark nå fremsto som et mer komplett lag enn Norge. De har spillere i rett alder, og har hatt jevn stigning fra bronsen i fjor, sier Øystein Havang.

Viktig åpningskamp

Under fjorårets VM var han nådeløs i sin kritikk av Norge. Da etterlyste han blant annet utvikling individuelt, taktisk og teknisk.

— Jeg syns at det kollektive spillet, samspillet og tempoet har hatt en positiv utvikling. De har mange brikker på plass. Så får vi håpe at det kan kompensere for de manglene Norge har. De er en medaljekandidat, men det er en gedigen prestasjon hvis de klarer det, sier Havang.

Tidligere var det ikke noe spørsmål om Norge skulle kjempe om de gjeveste medaljene. Nå er det ikke lenger gitt at Norge spiller seg til semifinale og kjemper om medalje.

Bent Svele mener åpningskampen mot Romania søndag kan bli definerende for Norges mesterskap.

— De må ha minimum to poeng inn i hovedspillet. Med seier mot Romania får vi etter alt å dømme en gruppefinale mot danskene, sier han.

- Hvem blir nøkkelspillerne for Norge?

— Det vil alltid være målvaktene. Midtforsvaret blir også uhyre viktig. Stine Bredal Oftedal blir også en nøkkel. Vi har ventet på henne i mange mesterskap og nå får hun en viktig rolle og får starte som playmaker. Hun må slå til, sier Svele.

Han lanserer Thorir Hergeirssons lag som en av flere nasjoner som kan vinne.

— Det som taler for Norge er at de normalt sett har utvikling hele veien i mesterskapet. Det er de flinke til og har gode tradisjoner for det. Så får vi se om Norge, i generasjonsskifte og med mangel på spillere, har ferdighetene. Jeg håper og tror det, sier Bent Svele.

Susann Goksør Bjerkrheim er den landslagsspilleren med nest flest kamper gjennom tidene. Hun har tro på sine etterfølgere.— De skal vel strekke seg etter medalje. Vi vet at de har levert ekstremt bra når det gjelder tidligere, sier hun.

Norge i håndball-EM

07.12: Norge-Romania

09.12: Ukraina-Norge

11.12: Norge-Danmark

Norges tropp:

Kari Aalvik Grimsbø/Silje Solberg, Betina Riegelhuth, Emilie Hegh Arntzen, Veronica Kristiansen, Ida Alstad, Heidi Løke, Karoline Dyhre Breivang, Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal, Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Maja Jakobsen, Camilla Herrem, Sanna Solberg, Pernille Wibe og Ida Bjørndalen Karlsson.

Les mer om

  1. Håndball