Sport

– Hovland viste en enorm mental styrke

KAWAGOE (Aftenposten): Da Viktor Hovland lå an til medalje i Ungdoms-OL, raknet det. De som var tett på ham, så glimt av storhet likevel.

Viktor Hovland poserte med OL-ringene på Kasumigaseki Country Club denne uken.
  • Nicholas Bergh
    Journalist
  • Mette Bugge
    Journalist

Viktor Hovland husker dagene med OL-titting som liten. De store idrettsprestasjonene. Norges medaljeskred i vinter-OL.

Nå er han i OL-boblen selv.

På en godt besøkt pressekonferanse tirsdag var Hovland i storslag. Han smilte og spøkte – ofte på lagkamerat Kristian Krogh Johannessens bekostning.

Da Aftenposten spør Hovland om hans forrige OL-opplevelse, svarer han sarkastisk:

– Takk for at du minner meg på det.

Viktor Hovland er kjent for sitt gode humør på golfbanen. Her fra en trening på OL-anlegget.

Hovland var nemlig på vei mot gull i Ungdoms-OL i Nanjing i 2014. Så raknet det siste dagen.

Til slutt ble han nummer fire etter å ha tapt omspillet om bronsemedaljen.
Ekstremt bittert for 16-åringen. Men Hovland håper nå han lærte noe den gangen.

– Forhåpentlig fikk jeg en liten smak av hvordan det er å konkurrere om en medalje. Jeg håper å gjøre det litt bedre denne gangen, sier Hovland på sin perfekte engelsk.

  • LES ANALYSEN: Dopingspøkelset henger over Tokyo-OL

– Trodde ikke på det selv

Han er nå en klar medaljekandidat (rangert som nummer seks) i OL. Men i Ungdoms-OL gikk Hovland litt mer inn i underdog-rollen, mener Øyvind Krag Ingul, som var med som trener.

– Han var verdensklasse allerede da. Men han trodde ikke selv at han var så god. Han sto og kikket på alle de andre på trening og sa «han er ranket ditt, og han er ranket datt», forteller Ingul.

En veldig spesiell egenskap

Men Hovlands holdninger var ikke et problem. Snarere tvert imot. Ingul mener Hovlands innstilling skilte seg ut – og stadig skiller seg ut.

– Én ting som er veldig spesielt med Hovland, er at han – i motsetning til alle andre golfere – takler dårlige slag, sier Ingul.

Det merket han allerede i Ungdoms-OL. Ingul husker et hull midt i turneringen, der unge Hovland hadde press på seg. Hovland slo en elendig drive. Han ristet på hodet og flirte. Så fulgte han opp med et perfekt slag som rettet opp feilen.

– Hva sier det om ham?

– En enorm mental styrke, sier Ingul.

La merke til reaksjonen

Ingul tror denne mentale styrken, og evnen til å legge feil bak seg, har vært avgjørende for at Hovland har nådd verdenseliten.

Det kom ikke bare til syne underveis, men også etter Ungdoms-OL.

– Et klassisk eksempel er da han tapte omspillet etter medalje, forteller Sandra Nordaas, som også deltok i Ungdoms-OL det året.

Viktor Hovland og Sandra Nordaas representerte Norge i Ungdoms-OL i 2014.

Etter en time hadde Hovland ristet den verste skuffelsen av seg.

– Alle blir selvfølgelig skuffet. Men Viktor hadde alltid et lite glimt i øyet. Han gravde seg ikke ned da det gikk dårlig, sier Nordaas, som har kjent Hovland i rundt ti år.

– Han er flink til å evaluere. «Hva kan jeg gjøre bedre». Så gjør han det bedre neste gang. Det er en stor nøkkel til at han er blitt så god. Viktor har ikke bare drevet med dette i et par måneder. Han har vært sånn fra starten av.

Les mer om

  1. OL 2021
  2. Viktor Hovland
  3. Golf