Norske OL-profiler om 22. juli: – En av de svarteste dagene i norsk historie

TOKYO (VG) 10 år etter terrorangrepet i 2011 tenker landslagskaptein Bjarte Myrhol (39) og superstjernen Sander Sagosen (25) på ofrene og de pårørende.

STERKT: Sander Sagosen delte sine tanker om tragedien i 2011.

Klokken 06.30 norsk tid her i Japans hovedstad møtte fire av landslagets viktigste spillere til pressekonferanse sammen med trener Christian Berge (48).

Håndballgutta er på plass for å delta i herrelandslagets første OL på 49 år – men tankene går i dag til ofrene etter 22. juli i 2011.

– Jeg husker dagen som det skulle vært i går, forteller Myrhol, som beskriver spørsmålet fra NTB som «sårt».

– Det traff meg i trynet en dag på treningsleir med Rhein-Neckar Löwen. Det var mange tårer som ble felt den dagen. Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å sende alle tanker man har til de pårørende og alle som ble berørt. Det er en av de svarteste dagene i norsk historie, forteller kapteinen.

I JAPAN: Magnus Jøndal, Myrhol og Berge var blant de fem fra herrelandslaget som stilte til pressekonferanse torsdag.

– Forferdelig trist

Tre plasser til venstre for Myrhol satt Sagosen. Han er anerkjent som verdens beste håndballspiller. I 2011 satt trønderen i Spania og hørte at jevngamle jenter og gutter var blitt drept i Norge. Til sammen mistet 77 mennesker livet i eksplosjonen ved regjeringskvartalet og angrepet på Utøya.

– Det er en av de svarteste dagene i mitt liv og i norsk historie, sier Sagosen til VG.

Oppholdet i Spania endret seg umiddelbart til å handle om tragedien i Norge.

– Det var forferdelig trist. Jeg var på ferie. Jeg satt en uke foran PC-en for å få med meg hva som hadde skjedd. Vi tenker fortsatt på de pårørende som har vært gjennom en tøff tid, forteller 25-åringen.

OL-KLARE: Jøndal, Myrhol, Berge, Petter Øverby og Sagosen avbildet i Tokyo torsdag.

Stille presserom

Et tyvetalls journalister og kameramenn var til stede i salen i utkanten av sentrum av verdens største by med sine 38 millioner innbyggere. Da Myrhol og Sagosen pratet om 22. juli, var det helt stille.

VGs OL-studio: Få siste nytt her

Lørdag klokken 02.00 norsk tid mesterskapsåpner håndballgutta med kamp mot Brasil. Den er de forventet å vinne, og laget opplyser at de går for OL-gull.