Ruud med «drastisk forbedring»: – Han er ufattelig bra

Casper Ruud (22) har avansert til topp 10 i tennisverden – og er klar for karriens første semifinale på hardcourt i forbindelse med San Diego Open.

  • Joachim Baardsen, VG

Ruud har fortsatt sin fantastiske utvikling i 2021. Ved siden av fire turneringsseirer på grus har nordmannen vært glitrende også på hardcourt. Rundt klokken 00.30 natt til søndag spiller 22-åringen mot bulgarske Grigor «Baby Fed» Dimitrov (30) i et oppgjør som vises på VG+Sport.

– Dette er min første semifinale på hardcourt så det er et nytt viktig steg i min unge karriere. Det gir meg selvtillit og troen på at jeg kan slå gode spillere på dette underlaget, sier Ruud.

– Oi, oi, oi, utbryter Sverre Krogh Sundbø om det kommende møtet.

Han kommenterte nattens kvartfinaleseier og har bare sovet noen få timer da han prater med VG.

– Dimitrov er en spiller med et enormt toppnivå, men vi har ikke fått sett så mye av det i det siste. Han har blitt kalt «Baby Fed» fordi han har en spillestil som er veldig lik Roger Federers. Det er en motstander Ruud ikke har vært glad i tidligere, men også en type motstander som han har tatt de største stegene mot den siste tiden.

«ON FIRE»: Casper Ruud spiller sitt livs tennis om dagen.

Det store steget

Før 2021 sto Ruud med 16 seirer og 27 tap på hardcourt, mens i år har nordmannen vunnet 15 matcher og tapt fem ganger, ifølge ATP. Seiersprosenten har dermed gått fra 37,21 til at han nå vinner hele 75 prosent av oppgjørene sine, selv om det er grus som er favorittunderlaget.

Også i møte med spillere rangert blant verdens 50 beste hevder Snarøya-karen seg mye bedre enn før. Ruud hadde vunnet to kamper og tapt 14 oppgjør før i år. I 2021 har Ruud snudd trenden og vunnet seks av ni matcher på hardcourt.

– Det er en drastisk forbedring som skjer, skriver tennisreporteren Chris Oddo på Twitter og viser til statistikken.

SEMIFINALEMOTSTANDER: Grigor Dimitrov venter for Casper Ruud i San Diego natt til søndag norsk tid.

Aldri vært bedre

Krogh Sundbø mener at «Ruuds problemer på hardcourt har vært overdrevet», men også kommentatoren har sett en stor forbedring hos 22-åringen.

Han syns Ruud spiller sitt livs tennis i San Diego.

– Jeg syns det er noe av den beste tennisen vi har sett fra ham. Det er en gjennomgående følelse. Han er ufattelig bra nå. Han fortsetter å imponere på så mange forskjellige måter, sier Sundbø og utdyper:

– Han har hatt en tempoøkning som er ganske enorm, som gjør at han henger bedre med i de kjappe ballvekslingene.

– Et fantastisk år

Sundbø, som over tid også har kommentert for Discovery, trekker frem at Ruud og trenerpappa Christian har tatt tak i en viktig del av spillet som motstanderen lettere kunne utnytte før.

– Vi har merket at han har fått en bedre serv og en langt bedre retur, men han har også tatt store steg i evnen til å flate ut backhanden sin, til å spille den litt lavere over nettet – og kanskje spesielt når motstanderen forsøker å angripe frem mot nett på backhandsiden. Det har vært en akilleshæl. Det er det som er så imponerende med den jobben Christian og Casper gjør sammen.

Nattens semifinalemotstander har også stor respekt for nordmannen.

– Casper er en glimrende spiller, som har et fantastisk år. Han blir en veldig tøff motstander, men jeg fokuserer på det jeg kan gjøre på min side av nettet. Jeg vil gjøre alt i min makt for å stoppe ham, sier Dimitrov til ATP.

Bulgareren var selv rangert som verdens tredje beste spiller så sent som i 2017. Kampstart i San Diego er ventet å være mellom 00.30 og 01.30 norsk tid. Semifinalen i ATP 250-turneringen vises på VG+Sport.